Görüntü işlemede son dönemde iki boyutlu kameralarının yanı sıra üç boyutlu kameralarına da talep olduğunu kaydeden Fanuc Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, bu alanda yoğun çalışmalar yaptıklarını ve müşterileri açısından avantaj sağlayacak yeni üç boyutlu kameralarını da ürün gamına dahil edeceklerini söylüyor.  

Alper Yiğit, bu konudaki çözümler ve yeni gelişmelerle ilgili ST Endüstri Medya'nın sorularını yanıtladı.

Görüntü işleme konusundaki ürün ve çözümleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz? Bu kapsamda son dönemdeki yenilikler ve gelişmeler nelerdir?

Görüntü işleme prosesi firmamız tarafından son dönemlerde üzerine çokça çalışma yapılan bir konu. Bu kapsamda mevcutta FANUC robotla direkt teach pendant üzerinden iletişim kurabilen, tak-çalıştır mantığıyla çalışan birçok kameramız mevcuttu. Gelişen teknoloji ile iki boyutlu kameralara ek olarak üç boyutta çalışan kameralarımız da son dönemlerde projelerimizde sıkça kullanılır hale geldi. Şu an özellikle üç boyutlu kameralara yönelik ciddi geliştirmeler ve çalışmalar mevcut. Yeni çıkan 3DV serisi üç boyutlu kameralar, kompakt yapıları ve kolay programlanabilme özellikleri sayesinde müşterilerimiz tarafından sıkça tercih ediliyor. Yazılımsal anlamdaki gelişmelerin yanında fiziksel olarak kamera boyutlarında yapılan Ar-Ge çalışmaları ile üç boyutlu kameraların robot ellerinde rahatça kullanılabilir hale gelmesi yeni seri kameralarımızın en önemli avantajlarından olduğunu söyleyebiliriz.

Entegre görüntü işleme çözümlerinizden 3DV/600 Görme Sensörü ne gibi özellikleriyle öne çıkıyor? 

3DV/600 için söylenebilecek en önemli özellik, basit kurulumu ve kompakt yapıda olması diyebiliriz. 3DV/400 serisi yaklaşık olarak 150x100mm ölçüleri ile rahatça bir robota entegre edilebilir ve robot elinde çalıştırılabilir. Üzerine entegre LED aydınlatmaları ile ekstra bir aydınlatmaya ihtiyaç duymadan çalışabilmesi ise çok büyük avantaj. Bu yapısı kutu içerisinden dağınık parçaların alınması (bin picking) uygulamalarında ciddi avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda bu kamerayı farklı prosesler özelinde iki boyutlu gibi de kullanabilmemiz projelerde esneklik sunmaktadır.

Robotlarla yapılan bin picking uygulamalarında görüntü işlemenin önemi ve avantajları nelerdir?

Günümüz şartlarında otomasyon sistemlerinde otonom hatların önemi ciddi şekilde artmaktadır. Bu şartlara baktığımızda, projelerde en çok zorlanılan kısımlar dağınık besleme sistemlerinden robotla parça alma-bırakma işlemleri diyebiliriz. Üç boyutlu görüntü işleme sistemleri sayesinde Fanuc sistemlerinde bu iş kolaylaşıp otonomlaşmaktadır. İki boyutlu kameralara ek olarak, derinlik algılama ile bin picking işlemleri hem daha kararlı hem de daha hızlı çalışmaktadır. Bu avantajlar sayesinde günümüz şartlarında üretim sistemlerinde çokça tercih edilmektedir.

Görüntü işlemede yapay zeka teknolojisinin rolü ve öneminden bahseder misiniz? Yapay zekanın görüntü işlemeye ne tür yenilikler ve farklılıklar getirmesini bekliyorsunuz?

Son dönemlerde otonom sistemler üretimde oldukça önem kazandı. Fanuc kendi fabrikasında uyguladığı gibi karanlık fabrika konseptine uygun yapay zekaya yönelik çalışmalara hız kesmeden devam etmektedir. Akıllı öğrenme algoritmaları görüntü işleme sistemleriyle üretim hatlarında meydana gelen duruşlarda ciddi azalmalar olacaktır ve bununla beraber kalite de ciddi oranda artacaktır. Aynı zamanda görüntü işleme proseslerinde harcanan programlama zamanları teknolojinin gelişmesiyle son derece azalacaktır.

Bu alandaki hedef ve beklentileriniz nelerdir? Yakın gelecekte pazara sunmayı planlandığınız yeni ürünleriniz var mıdır?

Firma olarak yapay zeka ve görüntü işleme sistemlerine oldukça önem vermekteyiz. Kurulumlarda ve üretim hatlarında programlama ile geçecek zamanı en aza indirmeye yönelik basit tak-çalıştır sistemleri üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Mevcutta kullandığımız direkt robot üzerinden programlanabilen tak-çalıştır kameralarımıza ek olarak, farklı mesafelerde müşterilerimiz için avantaj sağlayacak yeni üç boyutlu kameraları ürünlerimiz arasına ekleyeceğiz. Ayrıca bu sistemleri kullanıcıların her yerden müdahale edebileceği ve her türlü dataya erişebileceği IoT sistemlerine dahil etmekteyiz. 

Son olarak eklemek istedikleriniz varsa rica ederiz.

FANUC olarak her zaman kullanıcı dostu teknoloji üretmek için çalışıyoruz. Gerek yeni görüntü işleme sistemlerimiz, gerekse diğer yardımcı sistemlerimiz açısından her zaman kolay çalıştırılabilen, kolay programlanabilen ve sahada kullanıcının ihtiyacı olan tüm gereksinimleri de maksimum seviyede sağlayabilen uygulamalar öncelikli gelişim hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu sistemleri ayrıca yapay zeka sistemlerine entegre ederek, ürünlerin çalışma performanslarına etkilerinin önemini biliyor ve bu hususta gelişmelere oldukça önem veriyoruz.