Kocaer Haddecilik, ismini sektörde gerçekleştirdiği ilklerle duyuran bir marka. Turquality Markalaşma programına kabul edilen ilk firma olması bir yana Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayıyla sektöründe ilk Ar-Ge merkezi sahibi olması markanın bu sözümüzü destekleyen başarılarından yalnızca birkaçı. Yeni yatırımlarını hayata geçiren Kocaer Haddecilik hakkındaki sorularımızı, Genel Müdür Taylan Erkin Karagül’e yönelttik. 

Kocaer Haddecilik, sektörün önde gelen isimleri arasında yer alıyor. Bu başarınızın hikayesini öğrenebilir miyiz? Çalışmalarınız ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Faaliyetlerine 1960 yılında Denizli’de başlamış olan Kocaer Haddecilik, bugün İzmir-Aliağa’da yer alan üç fabrikasında, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 270.000 metrekare alanda üretim yapmaktadır. Yıllık 800.000 ton üretim kapasitesi olan Kocaer Haddecilik geniş ürün gamı ile müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Türkiye dışında İngiltere’de de depo ve yerel dağıtım faaliyeti bulunan firmamız, ürünlerini bugüne kadar 128 ülkeye ihraç etmiştir. Ürettiği uzun çelik profil ürünleriyle sektörde öncü bir konumda bulunan Kocaer, sektöründe Turquality Markalaşma programına kabul edilen ilk firmadır. Aynı zamanda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayıyla sektöründe ilk Ar-Ge merkezinin sahibi olmuştur.

Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürün grubunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Enerji, inşaat, madencilik, otomotiv, gemi sanayi ve altyapı- ulaşım sektörlerine hizmet vermekteyiz. Ürün gamımızda köşebent profil (eşit kenar ve çeşit kenar),  RSI profiller, lama, geniş lama,  NPU profiller, UAC profiller, Amerikan kesit profiller, T profiller, pencere profilleri, UPE profiller, PFC profiller, NPI profiller, IPE profiller, kare, düz, yuvarlak ve nervürlü inşaat çeliği bulunmaktadır. Bu ürünlere ek olarak, madencilik sektöründe kullanılan TH ve GI profiller ve bu profillere uygun bağlantı elemanları da üretmekteyiz. Müşterilerimizden gelen taleplere göre istenilen kalitede, farklı kalınlık ve standartlarda (DIN EN, ASTM, BS, JIS, TSE, GOST, PN, CSN) üretim yapabilmekteyiz. Ayrıca KOCAER Servis Merkezimizde maden ve ulaşım tünellerine ait profillerin bükümü, çatım ve kaynak operasyonları ile güneş enerji santrallerine ait konstrüksiyon profillerinin kesim, delim vb. operasyonları ile tüm çelik yapılarda kullanılmakta olan profillere ait benzer operasyonlar gerçekleştirmekteyiz.

Fabrikalarınızdaki teknolojik donanım ve otomasyon kullanımı hakkında bilgi alabilir miyiz? Üretim kapasitenizi artırmak için ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?

Fabrikalarımızda dağıtılmış giriş-çıkışlara sahip PLC Otomasyon sistemleri, HMI ve SCADA donanımı, PID kontrolör cihazları, her tür enstrüman ve sensörler, AC ve DC sürücüler, Robot kolları ve CNC tezgahlar bulunmaktadır. Tüm fabrikalarımızda verimliliği ve kapasiteyi artırmaya yönelik olarak projeler gerçekleştirmekteyiz. Örnek verecek olursak kapasite artırımı ve verimlilik hedefli robotik paketleme sistemi projesi bunlardan bir tanesidir. Yönetim ve kaynak planlama sistemi olarak SAP ERP çözümleri ve SAP ERP ile entegre MES sistemimiz bulunmaktadır. MES sistemi ile birlikte üretim performans ölçümünü gerçekleştirebiliyoruz. Tüm bunlara ek olarak verimlilik artışı hedeflerimize uyumlu otomasyon sistemleri projelerimizde devam etmektedir. 

Demir çelik sektörü diğer ağır sanayi kolları gibi enerji yoğun bir sektör. Enerjiyi verimli kullanımı için fabrikanızda ne gibi donanımlara sahipsiniz?

Fabrikalarımızda verim arttırıcı etüd için tüm dağıtım transformatörlerimizde enerji izleme cihazları ve trafoların reaktif yük ile yüklenerek kayıplarının artmaması için reaktif güç kompanzasyon üniteleri bulunmaktadır. Fan ve pompa tipi makinelerimizde inverter kullanılmaktadır.  Gün ışığına göre aydınlatma kontrolü ve harekete duyarlı algılayıcılar ile koridor aydınlatmaları yapılmaktadır. Otomasyon donanımı ve programlama ile üretim esnasındaki ara boşluklarda makineler kendiliğinden kapatılmaktadır (PLC). Kışın ısınma için tav fırını baca gazı hattına bağlı ekonomizör ile sıcak su sağlanmaktadır. Tav fırını verimini yükseltmek için reküperatör kullanılmaktadır. Buna ek olarak, Tav fırını iç basıncına, baca gazı ve iç atmosfer oksijen miktarına göre proses optimizasyonu yapılmaktadır (PLC).

Gündeminizde hangi projeler var? Önümüzdeki sürece yönelik hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Kısa bir zaman önce İzmir- Aliağa’da üçüncü fabrikamızda yeni üretim hattımızı devreye aldık.  Yeni üretim hattı ile ürün çeşitliliğimiz artacak ve üretim optimizasyonuna odaklanabileceğiz. Verimlilik ve pazara daha geniş ürün çeşidi sunmak bu yatırımdaki iki ana hedefimiz. İlave olarak, ihracat miktarımızı ve pazar çeşitliliğimizi artırma yönünde projelerimiz söz konusu. 

Sektördeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sektör ile ilgili değerlendirme yaparken Çin çelik endüstrisinin çelik ve emtia piyasalarında küresel ticaretin yönelimine etkisi ilk referans noktamız. Türkiye’nin çelik hurda ithalatı ve inşaat demiri küresel ticaretindeki konumunu da izliyoruz. Son bir yıl Çin’in çelik sektöründe yeniden yapılanması ve küresel ticarette yaygınlaşan korumacı önlemlerin etkisi altında geçti. Çelik ticareti ve çelik üreticilerinin pazardaki konumları bu gelişmeler ışığında hızla değişti. Şirket karlılıkları firmaların faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki korumacı politikalara, Çin’in çıktığı ihracat pazarlarında aldıkları pay ve üretim yaptıkları ürün gruplarına bağlı olarak değişkenlik gösterdi. Daha önceki yıllarda sektörün genel yönelimine uygun olarak şirket performansları birbirine yakın seyrederdi. Mevcut gelişmeler nedeni ile gelecekte her firmanın orta vade yatırım planları, pazar konumlanmaları ve pazarlama politikası tercihlerinin daha belirleyici olacağını öngörebiliriz. Türk çelik sektörü ise coğrafi konumun sağladığı doğal rekabet avantajını kullanmaya devam edecektir.