Türk otomotiv sanayinin lider üreticilerinden Tofaş’ın CEO’su Cengiz Eroldu, tartışma konusu olan robot nüfusunun artışı işsizliğe neden olacak mı sorusuna insansız üretimin olmayacağını, üretimde insanın mutlaka yer alacağını ve insansız fabrika hedeflemediklerini dile getirdi.

TOFAŞ BURSA'DA İNSANLAR VE ROBOTLAR BİRLİKTE ÇALIŞIYOR

Bursa fabrikalarında hali hazırda 3 binden fazla kişinin yanı sıra yaklaşık bin adet robotun birlikte çalıştığını kaydeden Eroldu, tekrar eden işlerde robotları kullandıklarını ve bilhassa gövde hatlarında otomasyon kullanımlarının yüksek olduğunu ifade etti. 

Otomotiv sektöründe insan varlığının önemine değinen ve sektörde insanın bizzat bulunarak değer katması gerekliliğinin altını çizen Eroldu, bu nedenle insansız fabrika gibi bir hedeflerinin bulunmadığını söyledi.

Bursa’nın ikinci, Türkiye’nin ise 4. büyük sanayi kuruluşu konumunda bulunan Tofaş’ın Bursa Fabrikası’nda dakikada 1 araç üretimi gerçekleştiriliyor ve fabrikada kaporta sacı, kaynak, montaj hattı, boya gibi işlemlerde robotlar aktif olarak görev yapıyor.

YENİ DOBLO’NUN KAYNAK İŞLEMİNİ ROBOTLAR YAPIYOR

Yılda 450 bin araçlık üretim kapasitesi ve Türkiye genelinde toplamda 9 bine yakın çalışanı bulunan Tofaş’ta Yeni Doblo yüzde 80 otomasyonla yaklaşık 800 farklı gövde tipinde üretimi yapılıyor. 

Opsiyon bilgiler, üretim hatlarına otomatik bir şekilde aktarılırken, endüstriyel robotlar kaynak işlemini gerçekleştiriyor.