Bu yıl Endüstri 4.0, yapay zeka ve 5G teknolojilerine odaklanan ve Almanya’da devam eden Hannover Messe 2019 Fuarı’nda Ericsson, AUDI AG ve SICK’in ortaklaşa geliştirdiği proje büyük ilgi görüyor.

5G teknolojisinin kullanıldığı projede insan-robot etkileşimi gerçek zamanlı olarak gösteriliyor. 

5G İLE DAHA GÜVENLİ

Ericsson, bir kablosuz üretim robotunun oradaki ziyaretçilerle etkileşimde bulunduğu standına 5G ağını getirdi. Gelecekte, kablosuz üretim robotlarının ve çalışanlarının el ele çalışması bekleniyor.

İnsanlar ve makinalar arasındaki etkileşim 5G sayesinde daha da güvenli olacağı belirtiliyor.

Uygulama çerçevesinde robotun 5G ağına bağlı sensörleri bir kişi elini robota doğru uzattığında, bu sensörler tarafından algılanıyor. Robot daha sonra gelen ziyaretçilere bir paket nane şekeri hediye ediyor.

Söz konusu robotik uygulama örneği, düşük gecikme süresi olan güvenilir iletişim sayesinde, insanların ve robotların gelecekte nasıl daha iyi çalışabileceğini gösteriyor.

MERKEL DE DENEYİMLEDİ

Ziyaretçiler, 5 Nisan’a kadar sürecek fuar kapsamında üç firmanın ortaklaşa geliştirdiği araştırma projesini Ericsson’un standında görebilirler. 

Diğer yandan fuar ziyaretlerinde, 5G’nin Avrupa endüstrisini dönüştürmedeki potansiyeline ilişkin bilgi alan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İsveç Başbakanı Stefan Löfven, firmanın standını ziyaret ederek uygulamayı deneyimlediler.