İnsanların yarının üretimindeki rolü sıkça tartışılıyor. Hangi yeni görevler ortaya çıkacak? Bunlardan hangilerini robotlar üstlenecek? İnsanlar ve robotlar birlikte nasıl çalışacak? Festo, ARIZ projesindeki (Geleceğin Endüstrisinde Çalışma) bilim ve sanayiden iş ortaklarıyla birlikte bu soruların cevaplarını ve uygulanabilir çözümleri araştırıyor.

Bu bağlamda odak noktası, güvenliğe ilave olarak uygun maliyettir.

Kapsamlı güvenlik sistemleri ve uygun sensör teknolojisiyle birlikte makinalar ve robotlar, insan ve robotların aynı çalışma alanında hareket etmesini ve güvenlik bariyerleri olmaksızın birlikte çalışmasını mümkün kılar.

ARIZ projesi, ekonomik verimliliği artırmak için güvenli insan makina iş birliğinde esnek ve çok yönlü bir üretim asistanı oluşturmayı kendisine hedef olarak belirlemiştir.

Bu, demonstratörün değişen üretim iş istasyonlarında kullanılmasını mümkün kılar. Çalışanlara yardım ederek iş yüklerini hafifletmeyi, monoton ve ergonomik olarak tek taraflı görevleri yapmayı hedefler.

Bir diğer proje amacı, bu üretim iş istasyonlarında robotlarla çalışan personel için özel yeterlilik şartları elde etmektir.

Bundan dolayı, Festo Didaktik, işçileri geleceğin üretimindeki görevlerine ideal şekilde hazırlayan uygun bir öğrenim sistemi geliştirmektedir.

HAREKET HALİNDEKİ İŞÇİLER OLARAK ROBOTLAR

Şimdiye kadar, robotlar genellikle sadece bir tek programlanmış Endüstri 4.0’da İnsan-Robot İş birliği iş akışı üstlenmekteydi.

Bu projede, iş ortakları yüksek derecede çok yönlü üretim için bir demonstratör geliştiriyor: Bu robot kalıcı olarak bir yere monte edilmemeli; aksine, hareketli ve kullanımda esnek olmalıdır. Bilgiye ulaşabilmek ve operatörler için konfigürasyonu basitleştirmek amacıyla daha yüksek düzeyli BT sistemine bağlanır.

Festo, işletmeye alma aşamasında bu uygulamayı başarılı şekilde test etti. Yeni teknolojilerin endüstriyel üretime aktarılmadan önce test edildikleri alanda, Bosch’un bir APAS robotu, baskılı devre kartlarının kalite kontrolüne yardım eder. ARIZ araştırma mühendisi ve Festo’da proje müdürü olan Michael Voß, “APAS robotlarını endüstriyel üretime ve elektronik montajına aktarmak için halihazırda “hareketli robot işçi” konseptini daha da geliştiriyoruz. Orada, robot çeşitli montaj iş istasyonlarında esnek destek sağlayacak,” diyor.

ARTAN ÇOK FONKSİYONLULUĞUN GÜÇLÜĞÜ

Michael Voß, “Küçük parti boyutlarında pek çok seçeneğe sahip özelleştirilmiş ürünler, robotlarla montajda büyük güçlükler oluşturuyor,” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Sadece uygulama ekonomik olduğunda otomasyon anlamlıdır. Örneğin, robotun sürekli olarak tornavidayı değiştirmek zorunda kalmaması için, mümkün olduğu kadar az sayıda tip ve ölçüde vida kullanılmalıdır.”
Aynı zamanda, tutma görevlerinde de standartlaştırma, başarının bir anahtarıdır. Bununla birlikte, Festo’nun uyarlanabilir şekilli tutucusu DHEF gibi çok amaçlı çözümler için de talep vardır. Bu tutucu, çok çeşitli nesneleri emniyetli şekilde tutmak için bukalemun dili prensibini kullanır. Esnek silikon başlığı ile, bir tek tutma işlemiyle manuel değiştirmeye ihtiyaç duymadan birkaç objeyi bile alabilir ve yerleştirebilir.

PROJE ORTAKLARI

Festo Otomasyon ile birlikte, Festo Didaktik de ARIZ projesinde yer alıyor. RWTH Aachen Üniversitesi, meslekî bilim açısından, örneğin, kabulle ilgili insan-robot iş birliğinin etkilerini araştırıyor. robomotion GmbH, hareketli robot işçi konseptine dayanan montaj istasyonları geliştiriyor.

Konsorsiyum
Festo AG & Co. KG
Festo Didactic SE
RWTH Aachen Üniversitesi İnsan-Bilgisayar Etkileşim Merkezi (HCIC)
RWTH Aachen Üniversitesi Sibernetik Girişimi Enstitüsü e.V. (IfU)
RWTH Aachen Üniversitesi Makine Mühendisliği Bilgi Yönetimi Kürsüsü (IMA)
RWTH Aachen Üniversitesi Öğrenme ve Bilgi Yönetimi Merkezi (ZLW)
robomotion GmbH

ARIZ projesi, BMBF (Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı) tarafından “Geleceğin üretimi, hizmetleri ve işi için yenilikler” programının parçası olarak 01FG14003A numarası altında finanse edilmiştir.