Roboride Robotics, 2019 yılındaki en önemli projelerinden biri olan ve AGrup-Akım Metal’in iştirakinde Romanya, Dambovita’da kurulan Curent Metal Srl. firmasına Endüstri 4.0 kapsamında 5 adet Fanuc robottan oluşan talaşlı imalat robotik projesini başarıyla tamamlayarak teslim etti.

YÜZDE 70’LİK ARTIŞ SAĞLANDI

Arçelik’in Arctic markası altında üretim yaptığı Romanya fabrikasının metal parça taleplerindeki en büyük tedarikçisi konumunda faaliyet gösterecek Curent Metal Srl. üretim tesisi yatırımlarını tamamlayarak, Endüstri 4.0 sistemine uyumlu, tamamı robotik proseslerden oluşan seri imalat metal parça üretim hattı  firma tarafından kullanılmaya başlandı. 

Curent Metal projesi için tüm ön çalışmalar, Roboride ve Akım Metal mühendisleri ile birlikte tamamlanarak kurulum, devreye alma ve sistemin teslim aşamaları tamamlandı. 

Toplamda 5 adet endüstriyel robot yardımıyla diğer CNC Torna, CNC Taşlama ve Otomatik Ölçüm Cihazından oluşan robotik otomasyon sisteminden ilk üretimden başarılı sonuçlar alındı.

Fabrika, söz konusu proje ile enerji kullanımında yüzde 40 kazanım, imalat verimliliğinde ise yüzde 30’un üzerinde bir artış elde etti.

PARÇALAR HATASIZ İMAL EDİLİYOR

Firma, kendi tasarımlarını yine kendi bünyesinde imal ettiği özel manyetik ve pnömatik parça tutucuları (gripperlar) sayesinde, parça fiziksel özellik farklılıklar gözetilmeksizin tüm makinalar tarafında istikrarlı besleme, boşaltma operasyonları mümkün hale getirildi. 

Bununla birlikte, robotik otomasyon hat çıkışında yer alan otomatik parça ölçümüne asgari düzeyde problemsiz parçanın imalatı sağlandı.

UZAKTAN ERİŞİM İLE İZLENEBİLİRLİĞİ SAĞLANIYOR

Endüstri 4.0 kapsamında da uzaktan erişim protokolleri kullanılarak tüm üretim hattı Türkiye Akım Metal merkezinden izlenebiliyor. 

Günlük imal edilen parçaların anlık durumları, kalite sonuçları ile hattın verimliliği gibi hususlarını kontrol edebilme ve bilgi aktarma olanakları sağlanıyor. 

Robotik otomasyon hattında ham malzeme beslemesinden son ölçüm alanına kadarki tüm prosesler el değmeden otomatik olarak tamamlanıyor. 

Ayrıca bütün Fanuc robotlar birbirleriyle ve diğer makinalarla haberleşerek firma personelinin yanlış kullanımından meydana gelecek çarpma ve hasarlara karşı da koruma sistemini içinde barındırıyor.