Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin üçüncü gününde Otomotiv / Beyaz Eşya Ana ve Yan Sanayi sektörlerinde robotlu çözümler başlığı altında düzenlenen panelde konuşmacı olarak yer alan Staubli firması Robotik Bölümü Divizyon Müdürü Bahadır Kılıç, işletmelerin proseslerini ölçmeleri gerektiğini, Endüstri 4.0’ın uç bir nokta olduğunu belirterek, “Eğer bir işi manuel olarak yapmakta zorlanıyorsanız, onu otomatize edemezsiniz. Bilgi sahibi olmadan, işleri deneme-yanılma yoluyla yapıyoruz.” diye konuştu.

Kalite çalışması yaparken, PUKÖ (Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem Al) döngüsünü öğrendiklerini dile getiren Kılıç, Türkiye’de planlama ve devamlılık konularında problemler olduğunu söyledi. 

MÜCADELENİN TOPYEKÜN VERİLMESİ GEREKİYOR

Planlama aşamasındaki soruna değinen Kılıç, “Birisi uyguluyor bize uyar mı, proseslerimiz için doğru çözüm müdür sormadan modaya uyuyoruz, onu aynen takip ediyoruz. Bu nedenle bir sürü yanlış, işletmeye, prosese uygun olmayan yatırımla karşılaşıyoruz.”

Düşünmeden, planlamadan yola çıkılınca işin uzadığının altını çizen Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Hepimiz aynı geminin içindeyiz ve aynı sorunları yaşıyoruz. Bizleri davet edin, dinleyin, kendinize uygun olanını seçin. Ondan sonra gerçek katma değer çıkacaktır.” 

Bir diğer sorunun devamlılık olduğunu, firmalarda çok fazla sirkülasyon gerçekleştiğini ve devamlılık sağlanamadığı için kontrolün kaybedildiğine vurgu yapan Kılıç, “Bu mücadelenin topyekün verilmesi gerekiyor.” dedi.