Konya merkezli Elfatek tarafından geliştirilen insansız yük taşıma robotu "AKİBA"nın, seri üretimle endüstrideki yerini alması hedefleniyor.

"GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNDE İNSANSIZ ROBOTLAR OLACAK" 

Elektronik sektöründe Ar-Ge, yazılım ve tasarım alanlarında faaliyet gösteren firma, endüstriyel üretimde teknolojinin payını artırmak amacıyla çalışma yürüttü. Tasarım ve yazılımıyla tamamen Türk mühendisliği ürünü olan robot, çeşitli branşlardaki 30 mühendisle ve 6 yıllık süreç sonrasında geliştirilerek seri üretime hazır hale getirildi.

Elfatek Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, 11-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında düzenlenen Konya Makine Teknolojileri Fuarları'nda görücüye çıkardıkları ürün hakkında "Geleceğin teknolojisinin insansız robotlar olacağı düşüncesiyle çalışmalar gerçekleştirdik. Farklı branşlardan bünyemizdeki 30 mühendisle 6 yıllık bir sürecin ardından ürünümüz ortaya çıktı." diye konuştu.

REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU

"MALİYETİ MİNİMİZE EDECEK, VERİMLİLİĞİ ARTIRACAK"

AKİBA'nın iş hayatına kolaylık katacağını belirten Düzgün, halihazırda 100 ila 500 kilogram yük taşıma kapasitesiyle iki modelini görücüye çıkardıklarını ifade ederek "Robotumuz, alanı üç boyutlu tarama yaparak, etkileşimli ve herhangi bir kazaya mahal vermeden çalışacak şekilde dizayn edildi. Bunun yanında manuel, uzaktan kumandalı da seçenekleri mevcut. Tasarım ve yazılımıyla Türk mühendisliği ürünü. Aktif şekilde kullanılmaya başladı. Testleri bitti, bundan sonraki süreçte uluslararası arenaya çıkacak." dedi.

Bilhassa sanayide yük taşımanın insansız ve güvenli bir şekilde yapılmasına imkan vereceğini kaydeden Düzgün, maliyeti ve iş kazalarını minimize edeceğini, verimliliği de artıracağını söyledi.

"HEDEFİMİZ, DÜNYAYA PAZARLAMAK"

İnsansız yük taşıma robotunun iki saat gibi bir süre ile hızlı şarj olma özelliğinin bulunduğu ve tam dolumda 12 saat çalışabildiği bilgisini veren Elfatek Yönetim Kurulu Başkanı Düzgün, çalışacağı alanın üç boyutlu haritasını çıkardığını, söz konusu taramada hareket alanında engellere takılmadan ilerlediğini dile getirdi.

Dinamik ve statik engellerin etrafında hızlı bir şekilde hesaplamayı yaparak en kısa yolu bularak hedefe ulaştığını bildiren Düzgün, kişilerin çevresinden dolaşarak kaçabildiğini, kaçabileceği bir alan olmadığı takdirde otomatik sistemin kendini korumaya alarak durduğunu ifade etti.

Düzgün, "Şu anda yük taşımada kullanılacak. Bunun önü açık. Ana kartını da farklı sektörlere pazarlamayı düşünüyoruz. Hedefimiz, dünyaya pazarlamak. Bundan sonrakü süreçte kademeli olarak seri üretimini gerçekleştireceğiz. En fazla 6 ay ile 1 yıl içerisinde Türkiye genelinde olacağız." diyerek sözlerini tamamladı. (AA)