EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Aslan, "Yaratıcı, özgün, karmaşık yeni işler ve yüksek nitelikli çalışan ihtiyacı, düşük nitelikli ve monoton işlerin robotik olma eğilimi de her geçen gün artıyor." dedi.

"ÇALIŞMA KÜLTÜRÜMÜZÜ DÖNÜŞTÜRMELİYİZ"

Dünyada ve Türkiye'de 2020 yılını değerlendiren Aslan, pandeminin etkisinde geçen yılda işletmelerdeki dijital dönüşümün arttığını ifade ederek, "Çalışma ortamı, çalışma mevzuatı, şirket içi iletişim ve paydaş ilişkilerinin bu kadar etkilediği bir dönem yaşamamıştık. Salgın sonrası yeni normalde dijitalleşmenin getirdiği kolaylıklar ve çalışma biçimlerinden tamamen vazgeçip eski usuller ve kalıplar içine sığmanın mümkün olmayacağını görebiliyoruz. İnsanların beyin gücünü fiziksel sınırlar olmadan işe katabildiği yenilikçi çalışma modelleri, çalışma kültürümüzü dönüştürmemiz gereken bir alan olacak." dedi.

Yaratıcı, özgün, karmaşık yeni işler ve yüksek nitelikli çalışan ihtiyacı, düşük nitelikli ve monoton işlerin robotik olma eğiliminin gün geçtikçe arttığını vurgulayan Aslan, "Dijitalleşme sürecinin yaratacağı dönüşümün yeni yatırım ve yeni iş alanlarını doğurması fırsatı ile de karşı karşıyayız. Bu fırsatı yakalayabilmek için ihtiyaçlar belli: analitik düşünme, disiplinler arası yaklaşım, çevik örgüt yapıları ile yeni nesillerin eğitimi ve mevcut çalışanların dönüşümü konularında adımlarımızı hızlandırmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

"TOPLU BAĞIŞIKLIĞIN KONUŞULACAĞI BİR DÖNEM OLACAK"

Yılın pandemi nedeniyle çok zor geçtiğini, milyonlarca insanın hastalığa yakalanarak, milyonları aşan kayıplarla dünyanın ve tüm insanlığın sarsıldığını ifade eden Aslan, bu durumdan dolayı insan sağlığının yanı sıra dünya ekonomisinin de ciddi oranda etkilendiğini söyledi.

Aslan 2021'in aşılama ile toplu bağışıklığın önem kazandığı bir yıl olacağını dile getirerek, "Merkez bankaları ve maliye politikaları da küresel ekonomileri desteklemeyi sürdürüyor. 2021 yılının ilk çeyreğinde ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 25'nin aşılanması planlanıyor. Gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelere göre bir adım önde gidiyor. Küresel ekonomide 2021'in sonuna doğru toplu bağışıklığın çokça konuşulduğu bir dönem olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN BÜYÜMEYLE TAMAMLIYORUZ"

Türkiye ekonomisinin 2020'de yaşanan tüm olumsuzluklara karşın yılı yaklaşık yüzde 1'lik bir büyüme ile tamamlandığını belirten Aslan, dünya ekonomisinin ise yüzde 4'e yakın bir daralma ile kapatması ve 2021 yılında da yüzde 4 civarında büyümesinin öngörüldüğünü aktardı. 

Türkiye’nin 2021 yılının ikinci yarısından itibaren daha rahat bir ekonomik ortama gireceğini kaydeden Aslan, pandeminin, Türkiye'nin rekabet içinde olduğu ve aynı kategorilerde mücadelede ettiği ülkelerin önüne geçme şansını verdiğini sözlerine ekledi.