Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından yayımlanan Dünya Robotik Raporuna göre, imalat endüstrisindeki ortalama robot yoğunluğu, 113 ünite ile yeni bir rekora ulaştı. 

Her 10 bin çalışan başına düşen robot sayısını ifade eden robot yoğunluğu bölgeler bazında incelediğinde ise; 225 ünite ile Batı Avrupa, 204 ünite ile Kuzey Avrupa ülkeleri en fazla otomatik üretime sahip iken, onları 153 ünite ile Kuzey Amerika ve 119 ünite ile Güney Doğu Asya ülkeleri takip ediyor.

"ÜLKELERİN KARŞILAŞTIRILMASINA İMKAN VERİYOR"

IFR’nin 2020 yılında yayımladığı güncel Dünya Robotik Raporundaki istatistikler doğrultusunda, dünyada robotik otomasyonun en fazla olduğu 10 ülke arasında Singapur birinci, G. Kore ikinci, Japonya üçüncü ve Almanya dördüncü sırada bulunuyor.

Bu ülkelerin ardından sırasıyla İsveç, Danimarka, Hong Kong, Çin Taipei, ABD ve Belçika ile Lüksemburg geliyor.

IFR Başkanı Milton Guerry, "Robot yoğunluğu, çalışanların sayısına göre operasyonda bulunan endüstriyel robotların sayısıdır. Bu seviye ölçümü, zaman içinde dinamik otomasyon yarışında farklı ekonomik büyüklükteki ülkelerin karşılaştırılmasına olanak tanır." ifadelerini kullandı.

SİNGAPUR 918 ÜNİTE İLE BİRİNCİ DURUMDA

Dünya çapında 2019’da açık ara en yüksek robot yoğunluğuna sahip ülke, 10 bin çalışan başına 918 ünite ile Singapur oldu.

Toplam operasyonel stokun yüzde 75’ine sahip olan, özellikle yarı iletkenler ve bilgisayar çevre birimleri ile elektronik endüstrisi, Singapur’daki endüstriyel robotların birincil müşterisi konumunda bulunuyor.

DÜNYACA ÜNLÜ ELEKTRONİK MARKALARININ MERKEZİ

Güney Kore, 2019’da 10 bin çalışan başına 868 ünite ile ikinci sırada geliyor.

G. Kore, Samsung ve LG gibi markaların başını çektiği LCD ve bellek çipi üretiminde pazar lideri olan ve aynı zamanda motorlu taşıtlar ve elektrikli otomobiller için batarya üretiminde büyük bir üretim sahası konumunda bulunuyor.

ROBOTLAR, ROBOTLAR TARAFINDAN ÜRETİLİYOR

Japonya (10 bin çalışan başına 364 robot) ve Almanya (346 ünite) sırasıyla üçüncü ve dördüncü sırada konumlanıyor.

Japonya da, robotların robotlar tarafından üretilen dünyanın önde gelen robot üretim ülkesi olarak öne çıkıyor. Küresel robot üretiminin yüzde 47'si bu ülkede gerçekleştiriliyor.