Satışlar bir önceki yıl ile kıyaslandığında yüzde 30 artış gösterdi. Bu, endüstriyel robotların yıllık satış hacminin son beş yılda yüzde 114 arttığını göstermektedir (2013-2017).

Endüstriyel robotların 2017 yılı satış değeri ise 2016 yılına göre yüzde 21 artış göstererek 16,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Uluslararası Robotik Federasyonu Başkanı Junji Tsuda, “Endüstriyel robotlar, imalat sanayinin ilerleyişinin önemli bir parçasıdır.”  dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Robotlar; görüntü tanıma, beceri öğrenme, AI (yapay zeka) kullanarak arıza tahmini, insan-makina iş birliğinin yeni konsepti, kolay programlama ve benzeri birçok yeni teknoloji ile gelişme gösterdi. Ayrıca onlar üretimin verimliliğini artırmaya ve robot uygulama alanını genişletmeye yardımcı olacaklar. IFR tahminleri, 2021 yılında dünyada fabrikalara tedarik edilen yıllık robot sayısının yaklaşık 630 bin üniteye ulaşacağını gösteriyor.”

DÜNYANIN EN İYİ 5 PAZARI
2017 yılında endüstride kullanılan robot satışlarında toplam satış hacminin yüzde 73’ünü oluşturan beş ana pazar bulunuyor. Bunlar; Çin, Japonya, Güney Kore, ABD ve Almanya.

ÇİN’DEN EN GÜÇLÜ TALEP, EN YÜKSEK SATIŞ HACMİ
Çin, endüstriyel robotlara olan güçlü talep ile toplam arzın yüzde 36’sını oluşturan pazar payıyla lider konumunu önemli ölçüde genişletti. Yaklaşık 138 bin endüstriyel robot ile Çin’in satış hacmi, Avrupa ve Amerika kıtasının toplam satış hacminden (112 bin 400 ünite) daha yüksek olarak gerçekleşti.

Çin’deki uluslararası robot tedarikçileri tarafından yerel olarak üretilen robotlar da dahil olmak üzere yabancı robot tedarikçileri, satışlarını yüzde 72 oranında artırarak 103 bin 200 üniteye yükseltti. Böylece yabancı robot tedarikçileri ilk kez, yerel üreticilerden daha yüksek bir büyüme oranına erişmiş oldu. Çinli robot tedarikçilerinin pazar payı, 2016 yılındaki yüzde 31 oranından 2017 yılında yüzde 25’e geriledi.     

EN YÜKSEK SAYIDA ROBOT ÜRETİMİ JAPONYA’DAN
Japon üreticiler 2017 yılında küresel robot tedarikinin yüzde 56’sını oluşturdu. Bu oran, Japonya’yı dünyanın bir numaralı endüstriyel robot üreticisi haline getirirken, 2016-2017 yıllarında ülkenin ihracat oranında ise yüzde 45’lik bir artış gözlendi. Japonya’nın ihracatındaki hedef pazarlar Kuzey Amerika, Çin, Güney Kore ve Avrupa oldu. Japonya’da robot satışları, yüzde 18 oranında artış göstererek 45 bin 566 üniteye yükseldi. Bu rakam, ülke tarihinde 2000 yılındaki 46 bin 986 ünitenin ardından ikinci en yüksek değer olarak kaydedildi. 

Endüstriyel Robotların Dünya Çapında Yıllık Arzı 2009-2017 (2018*- 2021* yılları tahmini değerlerdir)

DÜNYADAKİ EN YÜKSEK ROBOT YOĞUNLUĞU GÜNEY KORE’DEN 
Güney Kore’nin robot üretim endüstrisi, dünyadaki en yüksek robot yoğunluğuna sahiptir (küresel ortalama miktarının 8 katından fazla). Ancak 2017 yılında robot malzemeleri yüzde 4 azalarak 39 bin 732 üniteye geriledi. Bu gelişmenin temel nedeni, kurulu robotları 2017 yılında yüzde 18 azaltan elektrik/elektronik endüstrisiydi. Geçtiğimiz yıl endüstride kullanılan kurulu robotlar, 41 bin 373 ünite seviyesi ile zirve yapmıştı. 

ABD’DEN 7. KEZ YENİ ZİRVE
ABD’deki kurulu robotların adedi, 2017 yılında 33 bin 192 üniteye ulaştı ve üst üste yedinci kez zirve yaptı (2016 yılından yüzde 6 daha yüksek). 2010 yılından beri ABD’deki bütün imalat sanayindeki büyümenin itici gücü, ABD sanayisini hem yerel hem de küresel pazarlarda güçlendirmek için üretimi otomatikleştirmeye devam eden bir trend oldu.  

ALMANYA, AVRUPA’DA BİRİNCİ SIRADA 
Almanya, dünyanın en büyük beşinci robot pazarı olarak Avrupa’da birinci sırada yer aldı. Bu ülkede 2017 yılında satılan robot sayısı, yüzde 7 artışla 21 bin 404 üniteye yükseldi. Bu aynı zamanda, tüm zamanların rekoru olarak kayda geçti (2016’da 20 bin 74 ünite). 2014-2016 yılları arasında endüstriyel robotların yıllık satışları, 20 bin ünite civarında kaldı.

DÜNYADA SEKTÖRLERE GÖRE ENDÜSTRİYEL ROBOT KULLANIMI
Otomotiv sektörü, 2017 yılında toplam arzın yüzde 33’lük payı ile endüstriyel robotlara yönelik küresel talebe liderlik etmeye devam ediyor (satışları yüzde 22 artış gösterdi). Geçtiğimiz 10 yılda binek otomobil üretim süreçlerinin gittikçe karmaşıklaşması nedeniyle robotların kullanıldığı otomasyon çözümlerine ihtiyaç duyuluyor. Hibrit ve elektrikli otomobil üreticileri, geleneksel otomobil üreticileri gibi daha çeşitli otomobil modelleri için daha güçlü talepte bulunuyorlar. Ayrıca, 2030 iklim hedeflerinin karşılanmasının zorluğu dolayısıyla düşük ve sıfır emisyonlu yeni araçlara daha çok ihtiyaç duyulacağını gösteriyor. 

Gelecek dönemde, otomotiv üreticileri de nihai montaj ve son kontrol işlemleri için işbirlikçi uygulamalara yatırım yapacaklar. Genellikle KOBİ’lerden oluşan otomotiv parça tedarikçileri, üretimi tamamen otomatik hale getirme konusunda yavaş davranmaktadır. Ancak endüstriyel robotların küçülüp daha uyumlu, programlanması daha kolay ve daha az sermaye gerektiren yatırımlar haline gelmesiyle birlikte tedarikçilerin bu konuya sıcak bakmaları öngörülüyor. 

Ülkelere Göre Robot Yoğunluğu - 2017 yılında imalat sanayinde 10 bin çalışan başına düşen kurulu endüstriyel robot adedi

Elektrik/elektronik sektörü, satışlarda yüzde 33 artış oranıyla 121 bin 300 üniteye ulaşarak yeni bir zirve yaptı ve otomotiv sektörünü yakalamış oldu (2017 yılında toplam arzdan yüzde 32’lik pay aldı). Elektronik ürünlerde artan talebin yanı sıra pillere, çiplere ve ekranlara duyulan ihtiyaç, satışların artmasındaki itici etkenlerdi. Üretimi otomatik hale getirme ihtiyacı, endüstriyel robotlara olan talebin artmasına neden oluyor. Endüstriyel robotlar, büyük bir hassasiyetle yüksek hızlarda çok küçük parçaları işleyebiliyor ve elektronik üreticilerinin üretim maliyetlerini optimize ederken kaliteyi garanti etmelerini sağlıyor. Akıllı uç elemanları ve görüntü teknolojilerindeki çeşitlilik, robotların elektronik ürünlerin üretiminde gerçekleştirebilecekleri görevleri genişletiyor.

Yükselişte olan metal sanayinin (endüstriyel makina, metal ürünleri ve ana metal sanayi dahil olmak üzere), 2017’de yüzde 55’lik olağanüstü satış artışı ile toplam arz içindeki payı yüzde 10’a ulaştı. Uzmanlar, 2018 yılında elektrikli otomobil bataryasında kullanılan kobalt ve lityum için sürekli artan talep ile birlikte metallerdeki talepte büyüme öngörüyorlar. Büyük metal sanayi firmaları ve metal ürün üreten firmalar, robotik uygulamalar da dahil olmak üzere ölçek ekonomisinin faydalarını görmek ve talepteki değişimlere hızlı bir şekilde cevap verebilmek adına Endüstri 4.0 otomasyon stratejilerini uyguluyor.

ROBOT YOĞUNLUĞUNA GÖRE OTOMASYON DERECESİ
Üretim otomasyonu dünyada hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya devam ediyor. Üretimde artık 10 bin çalışan başına 85 robot düşüyor. Bir başka deyişle, 2017 yılında ortalama robot yoğunluğu 85 oldu. Bu sayı, 2016 yılında 74’tü. Bölgeler itibarıyla robot yoğunluğu ise Avrupa’da 106, Amerika’da 91 ve Asya’da 75 ünitedir. 

Kaynak: https://ifr.org/