CEM KARATAY - Robotik sektörünün ve paydaşlarının merakla beklediği, Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından hazırlanan 2020 Dünya Robotik Raporu, 24 Eylül’de yayımlandı.

IFR’nin 2020 raporuna göre, 2019 yılında dünya genelindeki fabrikalarda yüzde 12’lik artış ile 2,7 milyon ünite yeni robot kurulumu gerçekleştirilerek bu alanda bir rekora imza atıldı.

Dünya genelindeki yeni robot satışları, 2019’da 2018'e kıyasla yüzde 12’lik bir düşüş ile 373 bin ünite olarak gerçekleşti. Ancak söz konusu rakam, halen kaydedilen en yüksek üçüncü satış hacmi olarak kayıtlara geçti.

SON 5 YILDA YÜZDE 85’LİK ARTIŞ

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunana IFR Başkanı Milton Guerry, “Bugün dünyanın dört bir yanındaki fabrikalardaki endüstriyel robot stoku, tarihteki en yüksek seviyeye işaret ediyor. Akıllı üretim ve otomasyonun başarı öyküsünden hareketle, söz konusu tablo, beş yıl içinde (2014-2019) dünya çapında yaklaşık yüzde 85’lik bir artış anlamına geliyor.” dedi. 

Guerry, son dönemlerde satışlarda yaşanan yüzde 12’lik yavaşlamanın, robotik sektörünün iki ana müşterisi olan otomotiv ve elektrik/elektronik endüstrisinin yaşadığı zor zamanlarını yansıttığına dikkat çekti.

COBOTLARDA YÜZDE 11’LİK BÜYÜME

Diğer yandan raporda dikkat çeken önemli noktalardan biri ise, insanlarla iş birliği içerisinde çalışan kolaboratif robotların/cobotların büyümesi olarak görüldü.

Cobot kurulumlarında, 2019 yılında yüzde 11’lik bir büyüme yaşandı.

Böylece giderek daha fazla tedarikçinin iş birlikçi robotlar sunması ve uygulama yelpazesinin büyümesiyle birlikte, cobot pazar payı, 2019’da kurulan toplam 373 bin ünitelik endüstriyel robotun yüzde 4,8’ine ulaşmış oldu.

Detayları ve daha fazla bilgiyi, ST Robot Yatırımları dergisi Kasım sayısında okuyabilirsiniz.