Dünya genelindeki fabrikalarda endüstriyel robotların kullanımı yüksek bir oranda artış gösteriyor. Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından hazırlanan Dünya Robotik Raporu 2021’e göre, 10 bin çalışan başına 126 robot, imalat sanayilerindeki küresel robot yoğunluğunun yeni ortalaması olarak kayıtlara geçerken, bu rakam aynı zamanda beş yıl önceki sayının neredeyse iki katı olduğu anlamına geliyor (2015: 66 adet). 

Bölgelere göre baktığımızda, Asya/Avustralya pazarında ortalama robot yoğunluğu 134 ünite, Avrupa pazarında 123 ünite ve Amerika pazarında 111 ünite olduğunu görüyoruz. Dünyanın en üretimini otomatize etmiş 5 ülkesi ise; Güney Kore, Singapur, Japonya, Almanya ve İsveç olarak sıralanıyor. Robot yoğunluğunda G. Kore 932 ünite ile ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 605 ünite ile Singapur takip ediyor. Listenin üçüncü sırasında 390 ünite ile yine bir Asya ülkesi olan Japonya bulunuyor. Almanya 371 ünite ile dördüncü ve 289 ünite ile İsveç beşinci sırada yer alıyor. İlk 5’i oluşturan ülkelerden ilk üçünün Asya ülkesi, diğer iki ülkenin de Avrupa Birliği (AB) ülkesi olması dikkat çekiyor. 

Robot yoğunluğunun önemini ve sektör açısından anahtar verilerden biri olduğunu vurgulayan IFR Başkanı Milton Guerry, “Robot yoğunluğu, dünya çapında imalat endüstrisinde otomasyonun benimsenme derecesini izlemek için bir barometredir” diyor.

ASYA PAZARINA BAKIŞ 

Robot yoğunluğunu kıtalar bazında incelemeye Asya pazarından başlayalım. Bu pazarda yer alan ve robot yoğunluğunun gelişimi dünya çapındaki en dinamik ülkelerden biri olan Çin, bu veride öne çıkıyor. Robot kurulumlarının önemli ölçüde büyümesi nedeniyle, yoğunluk oranı 2015 yılındaki 49 üniteden 2020 yılında 246 üniteye yükseldi. Bugün Çin, dünya genelindeki robot yoğunluğu sıralamasında, sadece beş yıl önceki 25. sıraya kıyasla 9. sırada yer alıyor.

Asya pazarı aynı zamanda imalat endüstrisinde dünyanın en yüksek robot yoğunluğuna sahip ülkenin pazarı konumundadır. G. Kore, 2010 yılından beri bu konumunu koruyor ve unvanını elinde tutuyor. Ülkenin robot yoğunluğu, 10 bin çalışan başına 932 ünite ile küresel ortalamanın yedi katını geçiyor. Güney Kore’de robot yoğunluğu 2015 yılından beri her yıl ortalama yüzde 10 artıyor. Kore ekonomisi, endüstriyel robotlar için dünya çapında tanınan elektronik endüstrisi ve otomotiv endüstrisi olmak üzere iki büyük alana dayanıyor. 

Singapur, 10 bin çalışan başına 605 robot oranıyla ikinci sırada yer alıyor. Singapur'un robot yoğunluğunun, 2015 yılından 2020 yılına her yıl ortalama yüzde 27 büyüdüğünü görüyoruz.

Japonya, geçtiğimiz yıl imalat endüstrisinde 10 bin çalışan başına 390 robot kurulumu ile dünyada üçüncü sırada konumlanıyor. Japonya, dünyanın önde gelen endüstriyel robot üreticilerinden biri durumunda. Bunu şu veriden net olarak bir kez daha görebiliriz: Japon tedarikçilerin üretim kapasitesi 2020 yılında 174 bin üniteye ulaştı. Bugün, Japon üreticiler, küresel robot arzının yüzde 45'ini sağlıyor.

KUZEY AMERİKA PAZARINA BAKIŞ

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki robot yoğunluğu 2015'teki 176 üniteden 2020'de 255 üniteye yükseldi. Ülke, dünyada Çin Taipei (248 ünite) ve Çin’in (246 ünite) önünde, yedinci sırada yer alıyor. Yerli üretim tesislerinin modernizasyonu, ABD’deki robot satışlarını artırdı. Endüstriyel robotların kullanımı aynı zamanda, güneş panellerinin maliyet etkin bir şekilde üretilmesi ve elektrikli araçlara geçişin devam etmesi gibi karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşılmasına da yardımcı oluyor. Birçok otomobil üreticisi, fabrikalarını yeni elektrikli otomobil modelleri için daha fazla donatmak veya batarya üretim kapasitesini artırmak için yatırımlarını duyurdu. Bu büyük çaplı projeler, önümüzdeki birkaç yıl içinde endüstriyel robotlara olan talebin artmasına yol açacak.

FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU

AVRUPA PAZARINA BAKIŞ

Avrupa'nın en otomasyona dayalı üretim yapan ülkesi Almanya, dünya genelindeki robot yoğunluğu sıralamasında 371 ünite ile dördüncü sırada bulunuyor. Yıllık tedarike baktığımızda, Avrupa 2020'deki toplam robot satışlarının yüzde 33'ünü oluştururken, Almanya Avrupa’nın operasyonel stokunun yüzde 38'ini meydana getirdiğini görüyoruz. Alman robotik endüstrisi, esas olarak yerel veya Avrupa pazarından ziyade güçlü denizaşırı işlerin etkisiyle toparlanıyor. Almanya'daki robot talebinin, genel endüstrilerdeki ve geleneksel üretim dışındaki düşük maliyetli robotlara olan talebin desteğiyle yavaş yavaş büyümesi bekleniyor.

Fransa, 126 robotluk küresel ortalamanın oldukça üzerinde ve 203 ünitelik İspanya, 205 ünitelik Avusturya veya 209 ünitelik Hollanda gibi diğer AB ülkelerine kıyasla nispeten benzer olan 194 ünitelik bir robot yoğunluğuna sahip ve dünyada 16. sırada konumlanıyor. İsveç (289 ünite), Danimarka (246 ünite) veya İtalya (224 ünite) gibi AB üye ülkeleri, imalat segmentinde önemli ölçüde daha yüksek bir otomasyon derecesine sahiptir. Tek G7 ülkesi olan Birleşik Krallık, 101 ünite ile dünya ortalamasının altında bir robot yoğunluğuna sahip ve 24. sırada yer alıyor. Beş yıl önce, İngiltere'nin robot yoğunluğu 71 üniteyken, Brexit'ten sonra yabancı işgücü çıkışı 2020'de robotlara olan talebi artırdı.  


Kaynaklar:

-    “Robot Density nearly Doubled globally”, International Federation of Robotics report, 14.12.2021.