Siber-fiziksel sistemler, dördüncü sanayi devriminin kahramanlarıdır. Gerçek nesneler sanal nesnelerle, yani makinaları bilgi işlem sistemleriyle birbirine bağlarlar. 1970’lerde başlayan elektronik ve bilişim yoluyla yapılan otomasyon dalgasına kıyasla, yeni inovasyon seviyesi çapraz sistem iletişimine dayanıyor. Cihazlar ilgili arayüzleri içerdiği sürece enerji ve proses kontrolünün yanı sıra kestirimci bakım yapılmasını sağlıyor.

YAKIN ALAN İLETİŞİMİ İÇERİYOR

J. Schmalz GmbH, sadece enerji ve performansla ilgili verileri yakalamak ve bulutta sunmakla kalmayıp aynı zamanda gözlemleyen ve analiz eden vakum otomasyonundaki ağ oluşturma için özel olarak özel bileşenler geliştiriyor. IO-Link ve Endüstriyel Ethernet arayüzleri sayesinde, Akıllı Saha Cihazları sensör ve aktüatör seviyesinden üst seviye kontrol cihazına (PLC) ve kontrol seviyesine kadar sürekli iletişim kurabilir. İletişim her iki yönde de gerçekleşiyor: Durum veya enerji tüketimi hakkındaki verileri aktarmaya ek olarak, kontrolör parametreleri değiştirmek ve bunları akıllı alan cihazına aktarmak için de kullanılabiliyor.

IO-Link ve Endüstriyel Ethernet arayüzüne ek olarak, Schmalz’ın akıllı vakum bileşenleri ayrıca bir NFC arayüzü (Yakın Alan İletişimi) içeriyor. Kısa mesafelerde kablosuz bilgi alışverişinde bulunmak için, Akıllı Saha Cihazı ve kullanıcının NFC özellikli mobil uç cihazı, noktadan noktaya bağlantı ile birleştiriliyor. Bileşen, iletim için ayrı bir enerji kaynağı gerektirmiyor. Bunun yerine akıllı telefonla etkinleştirilen dahili bir bobin var. Bobin, bir işlemcide bir voltajı tetikler ve daha sonra bir anten yoluyla bilgisini iletiyor. Bu, kullanıcının işlem verilerini ve ayrıca bakım ve servis bilgilerini doğrudan akıllı telefondan almasını sağlar. Cihaz, kullanıcıyı basit bir şekilde bilgilendiriyor: Bir duraklama varsa, kullanıcıya şifreli hata kodları yerine sorunun kaynağı hakkında net bilgi sağlıyor. Akıllı telefon, bileşeni de parametreleştirmek için kullanılabiliyor. Schmalz, ControlRoom uygulamasını bu amaç için programladı. NFC üzerinden gerçekleştirilen parametre değişiklikleri doğrudan cihaza aktarılabilir veya bir cihazdan diğerine kopyalanabiliyor.

NFC’nin ek bir avantajı, ürünü akıllı telefona doğrudan atama yeteneğidir. İki cihaz, maks. iki santimetreden haberleşebilmektedir. Bu şekilde, kullanıcı, yakınlardaki bir cihazın yanlışlıkla değiştirilmediğinden emin olabiliyor.

HAVA AKIŞINDAN VERİ AKIŞINA 

Kompakt terminal SCPSi'nin içine bir bakış, vakum uygulamaları için bileşen seviyesinde sayısallaştırmanın faydalarını gösteriyor. Sadece bir elektrik bağlantısı ve bir basınçlı hava bağlantısı olan tek bir kompakt ünitede 16 ayrı vakum jeneratörünü birleştiriyor. Schmalz, mümkün olan tek bir sistemi kullanarak farklı parçaların eşzamanlı ve ayrı ayrı ele alınmasını sağlar. Vakum bir venturi nozülü ile üretilir ve bir sensör ile kaydediliyor. Kullanıcı, IO-Link işlem verileri veya jeneratör ekranı üzerinden hassas vakum değerini okuyabiliyor.

Döngüsel işlem verileri ayrıca ejektörleri kontrol etmek ve SCPSi'den bildirilen güncel bilgileri almak için kullanılır. IO-Link bağlantı ayarları ve parametreleri ile ölçüm ve analiz verileri de aynı şekilde kullanıcıya sunulmaktadır. Ayrıca, vakum bileşenlerinin teşhis ve işlevsel sistemin durumu hakkında bilgi toplar, kalite ve performanstaki eğilimleri belirliyor. Verileri harici bir buluta aktardıktan sonra, gerçek katma değer üreten işlenir ve analiz ediliyor: Sistem, toleranstan veya ince değişikliklerden farklılaşan değerleri tanımlarsa, bunları hızlı ve net bir şekilde kullanıcıya bildirir. Örneğin, sistem kestirimci bakım değerlendirmeleri için vakum kaçaklarını ve dinamik basıncı kontrol ediyor.

Ayrıca, dinamik basınç değerleri saparsa, ejektörlerin tahliye süreleri limit değerlerini aşıyorsa veya sensör voltajı çalışma alanının dışındaysa durum izleme olayları tetikleniyor. Enerji izleme fonksiyonu, bağlı vakum sistemlerinin enerji tüketimini denetler. İzleme, sistem basıncı ve nozül büyüklüğü ölçümlerini içeren ölçülen hava tüketimine dayanıyor. Kullanıcılar, IO-Link işlem verilerini kullanarak harici olarak kaydedilmiş bir basınç değeri belirleyebilir. Bu değeri kullanarak, ejektör, hava tüketimine ek olarak mutlak hava tüketimini yüzde olarak ölçebiliyor.

KOLAY VE HIZLI ENTEGRASYON 

Bu fonksiyon yelpazesi, kullanıcının verimli bir sistem sürdürmesini, makina durmalarını önlemesini ve sistem kullanılabilirliğini ve verimini arttırmasını sağlıyor. IO-Link kullanıcıya kompakt terminalin sistem ortamına entegrasyonu sırasında yararlar sağlıyor: Schmalz, kullanıcıya, cihaz hakkında tanımlama, bilgi içeren kapsamlı bir IO-Link konfigürasyon dosyası olan bir IODD (IO Cihaz Açıklaması) dosyası sunar. Parametreler, proses ve diyagnostik veriler ile iletişim özellikleri. IO-Link günlüğü veri aktarımı için otomatik bir işlem sağladığından, aygıtları değiştirmek de basitleştirilmiştir. Bir cihaz aynı tipte bir yenisiyle değiştirildiğinde, eski cihazın ayar parametreleri master tarafından otomatik olarak yeni cihaza kaydediliyor.

Kompakt terminal SCPSi, sürekli büyüyen bir akıllı saha cihazı yelpazesinin bir parçasıdır. İşlem ve durum verileri, Endüstri 4.0 kavramlarını mümkün kılar. Kullanıcılar hızlı devreye alma, güvenilir çalışma ve minimum arıza süresi riskinden yararlanıyor. Kompakt ejektörlere ek olarak, Schmalz, dijital fabrikalar için ayrıca otomasyon ve taşıma sistemlerinde düşük basınç ve aşırı basıncı ölçen ve izleyen elektronik vakum basınç şalteri VSi'nin yanı sıra IO-Link ve NFC'li özel tutucu SNGi-AE ve elektronik vakum jeneratörü ECBPi'yi sunmaktadır.