Dedem Mekatronik, katılımcı olup standında ürünlerini sergileyeceği 26. Uluslararası WIN Eurasia Fuarı kapsamında gerçekleştirilen WINOVATION yarışmasında, geliştirdiği yenilikçi projesi ile yer alacak. 

Firma, 14-17 Mart 2019 tarihleri arasında düzenlenecek fuar çerçevesinde, Türkiye sanayisinin gelişmesine katkı sağlayacak projeleri teşvik etmek ve ödüllendirmek amacıyla düzenlenen inovasyon yarışması WINOVATION’a, “Yenilikçi Jant Model Tanılama ve Karekod Yazma İnovasyon Projesi” ile katılım sağlayacak.

BÜTÜN İŞLEMLER TEK İSTASYONDA YAPILACAK

Dedem Mekatronik Ar-Ge Merkezi Uzmanı Arif Sercan Erez projenin amacını şu şekilde açıkladı: “Araçların aks sistemine bağlı olan ve lastiğin takıldığı aracın hareket etmesi için dönen en önemli hareket elemanlarından olan jant ürünlerinin, ilk üretim aşamasından nihai ürüne dönüşene kadar takip edilmesi, taşınması ve ara talaşlı imalat işlemleri görmesi gibi farklı iş istasyonlarında gördüğü işlemlerin tek bir istasyonda yapılmasına imkan sağlayacak yenilikçi bir sistemin geliştirilmesidir.”   

Projede entegre sistem ile ürün veya hizmetin geriye doğru takibinin yapılabilmesi için izlenebilirliği sağlayan yenilikçi ID barkodlama sistemi otonom olarak okunabilecek ve üretim sırasındaki bütün faaliyetlerin kontrol edildiği kapsamlı üretim yönetim sistemi için takip edilebilir ve veri madenciliği ile ifade edilecek çıktılar elde edilebilecek. 

KAMERA SİSTEMİ İLE SAYISAL TANILAMA METODU GELİŞTİRİLECEK

Projede jant imalatında yeni olarak kullanılan janta gömülü kabartmalı çubuk barkod sisteminin, inovatif bir teknikle tanılanmasının sağlanacağını belirten Erez, “Dinamik ürün reçeteleme HMI ekranlar üzerinden sağlanarak yenilikçi bir üretim yönetim sistemine altyapı hazırlanacak. Ürün izlenebilirliğinin sonraki iş adımlarında da sağlanması için lazer karekodlama aşamasından sonra yenilikçi Kamera Sistemi ile Sayısal Tanılama yöntemi geliştirilecek.” dedi.

Proje kapsamında ayrıca, mekanik sistemler açısından yenilikçi bir ikili rulolu tasnif sistemine sahip konveyörler ve kartezyen robot sistemi tasarlanacak.

“İNOVASYON VE AR-GE FAALİYETLERİNE ARALIKSIZ DEVAM EDECEĞİZ” 

Erez, projenin sağladığı inovasyon değerlerini ise şu şekilde sıraladı: Endüstriyel ve kullanıcı bazlı izlenebilirlik, PCL’de sinyal işleme, çok eksenli kartezyen robot uygulaması, Türkiye için ikame ürün olması ve katma değer sağlaması, tüm başlıkların toplamı olarak Endüstri 4.0 için ve önleyici/tahminleyici bakım için yeni bir uygulama alanı açması. 

Erez sözlerini şöyle tamamladı: “Yarışmaya, TÜBİTAK-TEYDEB projesi olarak da başvurduğumuz proje ile katılım sağlayacağız. Yarışma, firmamız ve Ar-Ge Merkezimiz için de güzel ve farklı bir deneyim olacak. Dedem Mekatronik olarak, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına hiç durmadan devam edeceğiz.”