Kendi üretimleri olan ve milli yazılımıyla desteklenen Cubebox projesiyle Robot Yatırımları Zirvesi’nde yer alacaklarını söyleyen Muhammet Bozkır, “Farklı ölçü ve ebattaki parçaların otomatik olarak CNC Makina sistemlerine entegrasyonu olarak çalışmaktayız. Hedefimiz sanayide verimsiz çalışmanın önüne geçip kayıp zamanları müşterilerimize kazandırmak ve üretim kalitesini ve verimlerini yükseltmek” dedi. 

Ar-Ge ve inovasyon harikası olarak tanımlanan Cubebox’ın, Akıllı Fabrikalarda Makina-Operatör İş Birliği’nde üretimin hızını artırdığını aktaran Bozkır, “Cubebox, şirketlere 24 saat operatörsüz ve hatasız çalışabilir bir sistem sunuyor. Özellikle gece vardiyalarında şirketlere yüzde 50 verimlilik sağlayan Cubebox, standart yapısıyla da tüm CNC tezgahlara uyumlu olmasıyla göze çarpıyor. Şirketlere özel robot sitemlerinden yüzde 20 daha uygun fiyata gelen yazılım, sadece bir günde kurulup devreye alınabiliyor. Ayrıca bu sistem ile robot programlama bilgisine ihtiyaç duymadan parça değişimi de yapılabiliyor” dedi.
  
“Cubebox ile fabrikaların 24 saat operatörsüz çalışmasının sağlıyoruz, yerli bir otomasyon sistemi olan bu yeni nesil anlayışın, kullanıcısına özellikle gece vardiyalarında yüzde 50 verimlilik sağlıyor aynı zamanda duruş ve hata oranını minimuma indiriyor” diyen Bozkır, “Vizyonumuz, talaşlı imalat sanayisinin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek dijital platformlara taşınması için gerekli alt yapıyı hazırlamak; en son teknolojilerin öncüsü ve eğitmeni olarak Türkiye sanayisinin gelişimine katkıda bulunmaktır” dedi.

Fuar kapsamında yeni nesil teknolojiyle tasarladığı yerli ve milli iki yeni ürünü Cubebox ve Kapasitematik’i sektör profesyonellerine tanıtarak, verimliliği artıran teknolojileriyle dünyada söz sahibi olmayı hedeflediklerin söyleyen Bozkır, “Ar-Ge ve inovasyon harikası olarak tanımlanan Cubebox, akıllı fabrikalarda makina-operatör iş birliğinde üretimin hızını artırıyor. Cubebox, şirketlere 24 saat operatörsüz ve hatasız çalışabilir bir sistem sunuyor. Özellikle gece vardiyalarında şirketlere yüzde 50 verimlilik sağlayan Cubebox, standart yapısıyla da tüm CNC tezgahlara uyumlu olmasıyla göze çarpıyor. Şirketlere özel robot sitemlerinden yüzde 20 daha uygun fiyata gelen yazılım, sadece bir günde kurulup devreye alınabiliyor. Ayrıca bu sistem ile robot programlama bilgisine ihtiyaç duymadan parça değişimi de yapılabiliyor. Cubebox ile 2025 yılında Avrupa’ya yıllık 5 milyon Euro sistem ihracatı yapmayı hedefliyoruz” dedi. 

Bozkır, örnek projeleriyle ilgili olarak özetle şu bilgileri paylaştı: 

Akım Metal, robotlu otomasyon çözümlerimizle üretim kapasitesini iki kat artırdı: Projenin tamamlayıcısı olarak PLC yazılımları ve ara yüz programlarının tamamını Tezmaksan Ar-Ge ekibi yaptı. İki adet Brother R650X1’i robotla entegre ettik.

Ege Fren’de Brother R650X1 ile Kuka marka robotun entegrasyonu sağlandı. Müşterimizin işlemiş olduğu fren diski, bu entegrasyondan önce, makine üzerinde 1 parça işleme süresi 6 dakikanın üzerine çıkıyordu ve buna ilave olarak ölçü kontrolü, kama açılması ve marka basılması ile birlikte toplam süre 25 dakikayı buluyordu. Brother tezgahımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz sistemle, 6 dakikada 4 fren diski işlenip hazır hale getiriliyor. Ölçü kontrolü, kama açılması ve marka basılması işlemi ile birlikte toplam süreyi 4 parça için 13 dakikaya indirdik. Yani zamandan yarı yarıya tasarruf ettik. 

ESTAŞ ROBOT PROJESİ

Robot konusunda bir adım atmaya çalıştığınızda önemli problemlerden biri, tezgahın özelliklerini ve kapasitesini bilmek... Tek modülde başka operasyonlar gerçekleştirme amacını güdüyoruz. 5 adet tezgah tek bir robot kolu tarafından yönetilir hale geldi ve bu tezgahın amortisman süresini kısma konusunda müthiş bir olanak yarattı. Buna benzer onlarca uygulamanın mümkünatı var. Birçok operasyonu gerçekleştirmek, seri hale getirmek, problemleri aşmak ve amortismanı seri hale getirmek için bir robot koluyla 5-6 adet tezgahı besleyebileceksiniz ki işgücünün amortismanını sağlayabilesiniz.