Kocaeli merkezli Hydro-pack Mühendislik, 2006 yılından beri hidrolik güç ünitesi ve hidrolik sistemler için yedek parçaların üretimini gerçekleştiriyor. Sektöründe öncü birçok üretici ile çalışan firma, ürettiği ürünlerin büyük bir bölümünü ihraç ediyor. 

Firma, standart seri üretim yapılacak ve iki makinanın birbiriyle birlikte çalışma ihtiyacı olan parçaları olduğu için robot yatırımı yapmaya karar vererek Tezmaksan’ın Cubebox robotlu otomasyon sistemini tercih etti.

“Cubebox, kollu robot ile uyumlu bir şekilde duruşları minimize ederek üretimimizi hızlandırdı” diyen Hydro-pack Mühendislik Üretim Müdürü Gürkan Yalvaç, sistem sayesinde devamlı aynı verim ile çalışıldığı için üretim verimliliğinin arttığına dikkat çekiyor.

Yalvaç ayrıca, “Sistem sayesinde besleme arabalarını doldurarak duruşların minimum olduğu sürekli bir üretim yapabiliyoruz. Hem operatörden hem de makinadan maksimum verimi almış oluyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

Gürkan Bey, öncelikle şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz.

Faaliyetlerine 2006 yılında başlayan Hydro-pack Mühendislik, hidrolik güç ünitesi ve hidrolik sistemler için yedek parçaların üretimini yapmaktadır. Kocaeli İzmit’te bulunan fabrikasında 40 çalışma arkadaşı ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Sektöründe öncü birçok üretici ile çalışan Hydro-pack, ürettiği ürünlerin yaklaşık yüzde 70’ini ihraç etmektedir. Firmamız, 2022 yılında üretim kapasitesinde yüzde 30 artış hedeflemektedir.

Firmanızda ilk olarak robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

Standart seri üretim yapılacak ve iki makinanın birbiriyle birlikte çalışma ihtiyacı olan parçalarımız olduğu için bu işin robot ile yapıldığında daha verimli ve sürekli olacağını düşündük. Bu nedenle robotlu üretime geçiş yapmak istedik. 

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot/robotlardan yararlanıyorsunuz? Toplam kaç adet robot kullanıyorsunuz? 

Dişli üretimi için torna ve azdırma tezgahlarımızın arasında 1 adet FANUC M-20iD/12L 6 eksen, 12 kg kapasiteli kollu robot kullanmaktayız.

Neden Tezmaksan’ı ve Cubebox sistemini tercih ettiniz? Neden böyle bir yatırım yapma ihtiyacı duydunuz?  

Makina yatırımı yaparken üreteceğimiz parçaya, yıllık adedine ve bu parçaların sürekliliğine göre makina tercih etmeye çalışıyoruz. Bir torna tezgahı için yaptığımız görüşmelerde yapılacak işin adedini ve bu parçanın uzun süreler boyunca üretileceğini dikkate alarak, Tezmaksan’ın önerisi ile robot kollu Cubebox sistemini değerlendirdik ve Cubebox’ın üretim verimliliğimizi artıracağına kanaat getirdiğimiz için tercih ettik. Bu ürün bizim ilk robot kollu Cubebox sistemimiz. 

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımı size ne gibi katkılar sağladı? 

Cubebox, kollu robot ile uyumlu bir şekilde duruşları minimize ederek üretimimizi hızlandırdı. Sürekli aynı işi yaparak çalışan bir operatörün verimliliği otomatik olarak düşüyor ancak Cubebox sistemi sayesinde sürekli aynı verim ile çalışılarak üretimin verimliliği artıyor. Cubebox fabrikanın işleyişine, çalışma sistemine yapılan bir yatırım. Hal böyle olunca operatör çalıştırmanın getirdiği bütün olumsuz şartları ortadan kaldırmış oluyoruz. Sistem sayesinde besleme arabalarını doldurarak duruşların minimum olduğu sürekli bir üretim yapabiliyoruz. Hem operatörden hem de makinadan maksimum verimi almış oluyoruz.

Cubebox’ın fabrikalara sunduğu operatörsüz çalışma imkanının maliyetlerinize katkısından bahsedebilir misiniz?

Makinalara yapılan yatırım gibi işçi yerine otomatik yükleme yapan robota yatırım yapmış oluyoruz. Operatörsüz çalıştırmanın avantajını zaman içinde kendini finanse ederek karşılayacağına inanıyoruz. Şu an Cubebox sistemi kurulan makinalarımızda sürekli benzer işleri yapacağız. Operatör verimlilikleri, sürekli yapılan işlerde normal çalışma şartlarına göre biraz daha düşüyor. 2-3 yıl içinde bu sistemin kendini finanse edeceğine inanıyoruz. 

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz? 

Eğer öngördüğümüz verimleri ve sürekliliği alabilirsek, seri üretilen diğer ürünlerimiz için de Cubebox sistemi kurmayı düşünebiliriz. 

ROBOTİK ALANLARDA İŞ BULABİLME OLANAKLARI TARTIŞILDI ROBOTİK ALANLARDA İŞ BULABİLME OLANAKLARI TARTIŞILDI

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?    

Ben Gürkan Yalvaç, Kastamonu’da doğdum. İlköğretim ve liseyi Kastamonu’da okuduktan sonra üniversite eğitimim için Kocaeli’ye geldim. Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimimi tamamladım. Hydro-pack firmasında Makine Mühendisi olarak çalışmaya başladım. Çalışma hayatım ile beraber yüksek lisans eğitimime devam ettim. “Engelli Lifti Hidrolik Güç Ünitesi Tasarımı Analizleri ve Üretimi” konulu tez çalışmamı teslim ederek yüksek lisansımı tamamladım. Hydro-pack firmasında Üretim Müdürü olarak çalışmaktayım.