Son yıllarda 200’ün üzerinde ülkeye ihraç edilen Türk makinalarına otomasyon ve Ar-Ge yatırımları artmaya başladı. Universal Robots, insanla iş birliğine dayalı kolaboratif robot teknolojisiyle artan makina ihracatına daha da verimlilik sağlıyor.

Makine İhracatçıları Birliği verilerine göre makina sektörü, 2018’de 168 milyar dolar olarak gerçekleşen toplam Türkiye ihracatından yüzde 9,2 pay aldı. Toplamda 200’ün üzerinde ülkeye ihraç edilen Türk makinalarında son yıllarda Ar-Ge yatırımları da artmaya başladı. İhracatta öne çıkan makina sektöründe artan otomasyon yatırımlarına dikkat çeken Universal Robots, makina sektöründeki ihracat atağının kolaboratif robot teknolojisiyle artacağını vurguladı.

“İTİCİ GÜÇ YÜZDE 55 İLE METAL SEKTÖRÜ”

Metal-makina sektöründe robot teknolojisi kullanımına dair açıklamalar yapan Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, “Son dönemlerde makina sektöründeki ihracat artışı, iş birliğine dayalı kolaboratif robotlarla çok daha verimli gerçekleşebilir. Uluslararası Robot Federasyonu’nun (IFR) 2018 Raporu verilerine göre 2017’de robot satışları 2016’ya oranla yüzde 30 artarak 381 bin 335 adede ulaştı. 2017’deki bu olağanüstü büyümenin ana itici güçlerinden biri yüzde 55 oranla metal sektörü oldu.” dedi. 

Cobot’larıyla farklı sektörlerde olduğu gibi metal ve makina sektöründe de üretim miktarını ve kalitesini iyileştirdiklerini ifade eden Gök, kolaboratif robotlarının sahip olduğu gelişmiş ve fark yaratan özellikleriyle sanayicileri rekabette büyük avantajlar kazandırdıklarını söyledi. 

SEKTÖRDEKİ PEK ÇOK UYGULAMADA VAR

Gök, sözlerini şöyle tamamladı: “Makina sektöründe sıklıkla uygulanan polisaj, çapak alma, parlatma ve zımparalama, alma-bırakma, CNC besleme, kaynak uygulamalarında insan-robot iş birliğine dayalı Universal Robots cobot’ları ile doğru kuvveti uygulayarak, istenilen kalite yakalanabiliyor. Cobot’lardaki entegre Kuvvet/Tork sensörleri ile sürdürülebilir bir kalite mümkün oluyor. Yenilikçi UR+ ‘Tak ve Çalıştır’ uygulaması, kolay ve hızlı kurulum sağlıyor.”