Makina sektöründe cobot kullanım alanlarının oldukça geniş olduğunu ama özellikle presler, abkant, CNC, plastik enjeksiyon gibi geniş yelpazedeki endüstri alanında kullanılan sayısız farklı makinaların üretiminde ya da makinalarla üretimde yerini aldığını kaydeden Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, sorularımızı yanıtladı. 

Universal Robots Türkiye’de 2021 yılını nasıl tamamladı? 2022 yılı için kendine nasıl bir hedef koydu? 

Bu yıl yeni Ur10e cobot’unun taşıma kapasitesi artırılarak daha fazla yük taşıma ve iş yapma potansiyeli kullanıcıların kullanımına sunuldu. UR10e cobot’umuzun yük taşıma kapasitesini 10 kg'dan 12,5 kg'a çıkararak yüzde 25 daha güçlü hale getirdik. Bu yeniliğin avantajları en çok paletleme, makina besleme, paketleme gibi uygulamalarda hissediliyor. Yeni UR10e, daha fazla uygulamada yer alıp daha ağır parçalarla çalışmaya imkân tanıyor ve üretimde verimliliği artırıyor. 

UR+ ekosisteminde yer alan ekipmanlar ve uygulama kitlerinde önemli bir artış oldu. Cobot uygulamalarını her üreticinin kendi ihtiyacına en uygun şekilde özelleştirmesi için UR+ Ekosistemimizi geliştirdik. Bu ekosistemde sunulan bütün uygulama kitleri ve ekipmanlar Universal Robots tarafından sertifikalı olup, ürünler ilgili tedarikçiden temin ediliyor. Ekosistemimiz içindeki UR+ kompenentler (kamera, tutucu, ekipman, sensör vb.), UR+ Uygulama Kitleri (montaj, yüzey işleme, kalite kontrol vb.) ve URcap’ler (yazılımlar, eklentiler) gibi ürünler ve kitler işletmesine robot kuran herkese yardımcı oluyor. Her üretici kurulumu ve kullanımı çok kolay olan UR+ ürünlerinden ve uygulama kitlerinden istediğini tercih edebiliyor. 

Universal Robots, her ölçekten şirketler için geliştirdiği Uygulama Sihirbazı ile otomasyonu herkes için erişilebilir hale getiriyor. Uygulama Sihirbazı, başlangıç olarak en yaygın üç kolaboratif robot uygulaması; makina besleme, cıvatalama ve paketleme arasından firmanın seçtiği uygulama için baştan sona eksiksiz bir program şablonu ortaya çıkararak maliyet ve üretim optimizasyonu sağlıyor. Uygulama Sihirbazı’nda cobot kontrolörünün diğer ekipmanlarla nasıl ilişkilendirileceği, cobot’un özel uygulama gereksinimleri, tutucular için dikkat edilmesi gereken detaylar vb. önemli konularda Endüstri 5.0 bakış açısıyla 360 derece bilgiler sağlanıyor ve programlama gösteriliyor. Bununla birlikte kullanıcının seçimlerine göre oluşturulan program şablonu e-mail ile kullanıcıya gönderiliyor, kullanıcı programı USB ile cobot’a yükleyerek kısa sürede üretime başlayabiliyor. 

Universal Robots’u seçtiğinizde, her şekilde ve büyüklükteki işletme için olağanüstü bir satış sonrası desteğin kilidini de açmış olursunuz. Satış sonrasında, partnerlerimizle birlikte, müşterilerimizin kolaboratif robotların çalışma performansını proaktif olarak değerlendirmelerini sağlayan ve riskleri azaltan bir dizi araç sunuyoruz. myUR olarak adlandırdığımız müşteri portalı platformu ile kullanıcılardan çok olumlu geri bildirimler almaya devam ettiğimizi söylemekten gurur duyuyoruz. Ücretsiz ve internet tabanlı filo yönetim aracımız, müşterilerimizin servis taleplerini oluşturmasına, doğrudan UR Teknik Destekle ve UR distribütörüyle iletişim kurmasına, kolaboratif robotlarının bakım geçmişini tutmasına ve hatta vakaları yönetmek için çalışanlarını davet etmesine imkân sağlıyor. Universal Robots, myUR ile 4 iş saati içinde üretkenliği hızla geri kazandırmayı hedefliyor. Ayrıca myUR, cobot’larımız hakkında nasıl yaparım teknik yazıları, web seminerleri, indirilebilir kılavuzlar ve yazılımları içeren zengin bir bilgi kaynağına içeriyor. Şu anda kurulu UR cobot'larımızın yüzde 15'inden fazlası myUR platformu ile daha kolaylaştırılmış bir servis hizmetinden yararlanıyor.

Yine satış sonrasında Servis360 hizmetimiz, maliyetleri kontrol altında tutmayı hedefleyen bir çözüm grubu ve beklenmeyen tamir maliyetlerinden kaçınmak için bir bütçe çözümü sunuyor. Yalnızca bir cobot’unuz veya tüm filonuz olsa da her alandan ve her büyüklükteki işletme için çalışma süresini her daim en üst düzeye çıkarabilmeniz için uzman tavsiyesi, uzaktan bakım, yedek parçalar, yerinde onarım ve daha fazlasını sunuyoruz. 

Ayrıca Universal Robots’un otomasyonu herkes için erişilebilir kılması misyonuyla oldukça hızlı şekilde gelişmeye devam ediyoruz. UR için eğitim önde gelen konuların en başında yer alıyor. Cobot’ları KOBİ’lere ve geleceğin çalışanları olacak öğrencilere tanıtmak için iki ayrı kampanya yürütüyoruz. “Dönüşüm için bugün başlayın” mottosuyla devam ettirdiğimiz kampanya ile küçük ve orta ölçekteki firmaların da otomasyon atılımını gerçekleştirebilmesi için KOBİ’lere tam destek veriyoruz. “Cobot ile sınıflarda teoriden pratiğe geçin!” mottosuyla başladığımız, şu an Eskişehir’deki bir pilot okulda devam eden eğitim kampanyasıyla da UR Cobot Eğitim Kiti üzerinden ders işleyen okulların sayısının daha da artmasını hedefliyoruz. Böylece sektörlerin dijital dönüşüm sürecinde talep ettiği özelliklere sahip nitelikli insan kaynağını yetiştirmeyi amaçlıyoruz. 

Şirket dışındaki eğitim kampanyalarıyla fark yaratan Universal Robots şirket içi eğitimleri, çalışmaları ve organizasyonlarıyla partnerlerine ve son kullanıcılarına maksimum fayda sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. 2022 yılında kampanyalarımızı duyurmaya, cobot dünyasını tüm Türkiye’ye ulaştırmaya devam edeceğiz.

Kolaboratif robotlarınız Türkiye makina sektörü pazarına ne oranda hakim? Hangi makina uygulamalarında sıklıkla tercih ediliyor? 

Universal Robots kolaboratif robotun mucidi olarak pazarda yüzde 50 pazar payına sahip. 2020 yılı sonu rakamlarına göre 50.000 adet kurulu cobot ile birlikte uygulama çeşitliliği kapsamında Türkiye ve dünyada birçok sektör ve uygulamada önemli başarılar gerçekleştirmiştir. Bunu da daha da ileri götürmek için çalışmalarına tüm hızıyla devam etmektedir. 2021 yılı sonu itibariyle de tüm zamanların satış rekorlarına ulaşılmıştır. Tabii bunun içerisinde doğal olarak makina sektörü de önemli bir sektör olarak yerini almaktadır.

Üretimin olduğu herhangi bir sektörde, hizmet alanında ve özellikle de makina sektöründe  cobot kullanım alanları oldukça geniştir. Tüm bunlarla birlikte presler, abkand, CNC, plastik enjeksiyon, vb. geniş yelpazedeki endüstri alanında kullanılan sayısız farklı makinaların üretiminde ya da makinalarla üretimde yerini alıyor. Makina sektöründe farklı üretim prosesleri göz önüne alındığında cobot’lar, montaj, dağıtma-yapıştırma, makina besleme, malzeme taşıma, çapak alma ve zımparalama, etiketleme, paketleme-paletleme kalite kontrol ve kaynak gibi tüm uygulamalarda sıkça tercih ediliyor.

REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU

Cobot’lar, gerek yüksek üretim adetlerinde, gerekse düşük üretim adetlerinde geniş yelpazedeki ürün çeşitliliğinin olduğu üretimlere uyarlanarak kalite, esnek üretim, maliyet tasarrufu, fire oranında azalma, sarf malzeme tüketiminde azalma, sürdürülebilir üretim, verimlik artışı, 7/24 üretim, dijital dönüşüme geçiş vb. birçok sağladığı avantaj ile yaratıyor. Gerek üretim süreçlerine entegre edilerek gerekse de makinanın bir parçası halinde son kullanıcılara katma değeri yüksek ürünler sunulması noktasında önemli şekilde pazarda yerini almaktadır.

Fiziksel olarak zorlayıcı, tehlikeli ve monoton işleri yerine getiren cobot’lar, çalışanlara güvenli bir çalışma ortamı sağlıyor. Cobot’lar, üretim düzenini değiştirmeden birden çok üretim hattına kolayca tekrar konumlandırılabiliyor. Bu şekilde esnek kullanımla da yatırım geri dönüşü kısa sürede sağlanıyor.

Bize son dönemlerde makina sektöründe ürünlerinizle gerçekleştirilen bir proje/uygulamayı paylaşarak elde edilen verimlilikleri aktarır mısınız?  

Birçok farklı uygulama gerçekleştirmiş ve deneyimlemiş biri olarak; teknik anlamda beni etkileyen bir uygulamadan bahsetmek isterim. Ancak paylaştığım bu örnek dışında çok geniş bir yelpazede sorunuza cevap verebileceğimiz web sitemizdeki Türkçe ya da İngilizce örnek uygulamaları incelemenizi önemle tavsiye derim. Yeni grup adıyla Stellantis, eski adıyla Group PSA'nın Fransa'daki, Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Sochaux fabrikasında devreye aldığı cıvatalama uygulamasını örnek gösterebilirim. Cobot’un eksenlerinin ±360 derece dönüş kabiliyetiyle aracın altına oldukça esnek şekilde girebilmesi, hafif kompakt yapısıyla cobot’un alışılmadık şekilde “hatta alan kaplamadan” konumlandırılması, çalışanlarla iş birliği içinde çalışma konseptine kusursuz şekilde adapte olması ile klasik üretim algılarını değiştiren bir proje. Çok kısa sürede devreye alınması, kolay programlanması ve yüzde 100 izlenebilir üretim yapısıyla da fark yaratıyor. Bu örneği internet sitemizde detaylı bilgilerle ve video kaydıyla inceleyebilirsiniz. 

Group PSA, “Geleceğin Fabrikası” projesinin bir parçası olarak üretimi modernize etmeyi, üretim hattını kompakt hale getirmeyi ve araçların maliyetini düşürmeyi amaçlamıştı. Aynı zamanda, operatörler için çalışma koşullarını iyileştirmek, üretimde verimliliği artırmak ve üretim maliyetlerini azaltmak isteniyordu. Otomobillerin gövde montaj hatlarındaki cıvatalama uygulamalarında iki adet UR10 robot konumlandırılarak tüm hedeflere ulaşıldı. Robot, diğer montaj işlemlerinde aynı anda çalışan operatörleri rahatsız etmeden araçların iki tarafına cıvatalama uygulaması gerçekleştirebiliyor.
Fabrikada kolaboratif robotlarının kullanılmasıyla maliyetlerin düşürülmesinin yanı sıra geliştirilmiş geometrik toleransı ve operatörler için daha iyi ergonomik çalışma koşulları sağlanmış oldu. Cobot’un kolay programlama özelliği sayesinde, bu proje özelinde entegrasyon süreci sadece 1 ay sürdü. Cobot’lar, Group PSA’nın Fransa, İspanya ve Slovakya’daki üretim tesislerinde kullanılmaya başlandı. Fabrikada, 200 binden fazla otomobilin üretilmesinde sıfır hatayla yüksek verimlilik sağladı.

Klasik üretim yöntemlerinin yenilikçi bir bakış açısıyla değiştirildiği bu örnek proje, cobot’ların insanla nasıl uyumlu çalışabildiğinin en güzel örneklerinden biri sayılabilir. Bir yandan çalışma ergonomisine ve verimli üretime, diğer yandan da direkt olarak ürüne kakı sağlayan bir uygulama olarak oldukça başarılı bir iş çıkarıldı.

“KLASİK ÜRETİM YÖNTEMLERİNİ, BAKIŞ AÇILARINI DEĞİŞTİRİN!”

Makina sektörü için mesajınızı nedir? 

Endüstrinin isteklerine cevap vererek ürettiğimiz cobot’larımız her zaman yüksek hassasiyet ve titizlikle çalışarak hammaddenin en verimli ve en etkili şekilde kullanılmasını sağlıyor. Birçok sektörün üretim prosesinde yer alan cobot’lar, en az hammadde ile en katma değerli üretimde işletmelerde katkı sağlıyor. Ayrıca, üretimde insan hatası yaşanan kayıpların da önüne geçiyoruz. 

Risk analizine bağlı olarak hiçbir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan insanlar ile yan yana, esnek bir üretimin kapılarını da açan cobot’lar, dar alanda tüm eksenlerde ± 360 derece dönüş kabiliyetine sahip. Son derece hafif olan cobot’lar, üretim düzenini değiştirmeden birden çok üretim hattına kolayca tekrar konumlandırılabiliyor. Robotların daha önce tek bir görev için uygulandığı yerlerde yeniden programlanabilir özelliğiyle ön plana çıkıyor. Örneğin, üretim sürecinde yeni bir ihtiyaç ortaya çıkarsa çok basit bir programlama ile cobot, başka bir iş için uygulanabiliyor. Tüm sektörlerde kısa sürelerde kurulan cobot’lar; düşük işletme maliyetinin yanı sıra üretimde sağladığı verimlilikle yatırımın geri dönüşü kısa sürede gerçekleşiyor.

Universal Robots’un internet sitesi üzerinden daha pek çok bilgiye, video eğitimlerine, web seminerlerine, e-eğitimlere ulaşmak mümkün. Hem CB3 robotlarımız hem de en yeni e-Series robotlarımız için ücretsiz, Türkçe, interaktif e-Eğitim modüllerine 7/24 günün her saati ulaşılabiliyor. e-series robotlar hakkında temel, ileri seviye eğitimler ile uygulama eğitimleri alınabiliyor. CB3 robotlarımız içinse; “İlk bakış: özellikler ve terminoloji”, “Robot nasıl çalışır?”, ”Uç ekipman ayarlama”, “Program oluşturma”, “Harici cihazlarla etkileşim”, “Güvenlik ayarları”, “Özellik koordinatları”, “Paketleme”, “Program akışı” başlıkları altında 9 farklı eğitim modülünden yararlanmak mümkün.