Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, cobot’ların paketleme ve paletleme uygulamalarında sağladığı başlıca avantajları paylaştı. 

Paketleme, birçok sektörün verimliliği ve kar artışı için en önemli adımlar arasında yer alıyor. Satılan ürünün doğru paketlenmesi, kullanıcıya sorunsuz ve zarar görmeden ulaşması markanın imajına da büyük katkı sağlıyor. Düzgün paketlenmeyen ürünlerde yaşanacak sorunlar ürünün iade edilmesine bağlı olarak işletmelerin hem maliyetini artırıyor hem de zaman kaybına yol açıyor. Prestij kayıplarına dahi yol açabilecek bu aksaklıkların önüne geçebilmek, her zaman aynı standart ve yüksek kalitede paketleme yapabilen cobot’larla mümkün oluyor.
Cobot’ların paketleme ve paletleme uygulamalarında sağladığı başlıca avantajlar şöyle sıralanabilir: 

•    İşletme maliyetlerini düşürür: Cobot’ların kullanımı ambalaj maliyetlerini en aza indirebiliyor; 2016 yılında yapılan bir araştırmada, danışmanlık şirketi Roland Berger, ürünlerin işlenmesi alanında robot kullanımı ile maliyetlerin yüzde 40'a kadar azalabileceğini gösterdi.
•    Üretimde verimliliği yüzde 500’e varan oranlarda artırır: Yapılan araştırmalar cobot’ların tek başına çalışan insan ya da robotlardan yüzde 85 daha verimli olduğunu gösteriyor, cobot’lar üretimde verimliliği yüzde 500’e varan oranlarda artırabiliyor.  
•    Çevre dostudur: Cobot destekli üretim, genel olarak daha az karton atığıyla sonuçlandığı için çevre dostu bir yaklaşım sergiliyor.
•    Çalışan memnuniyetini artırır: İş birliğine dayalı robotlar, çalışanları fiziksel olarak zorlu ve tekrarlayan görevlerden kurtarıyor.

YÜZDE 100’E VARAN SİPARİŞ DOĞRULUĞU SAĞLIYOR

Paketlemeden kalite kontrole ve makine beslemeye kadar birçok alanda 50’den fazla ülkede 55 binin üzerinde cobot'uyla en kritik ve zorlu iş süreçlerde yer alan cobot’lar, paketleme ve ambalajlama bölümlerinde yüzde 100’e varan sipariş doğruluğuna da imza atıyor. En zorlu ve art arda devam eden sıkıcı işlerde görev alabilen cobot’lar, iş güvenliğine ciddi oranda katkı sağlıyor. Cobot’lar insanlarla iş birliği içinde çalışarak çalışanların işlerini de kolaylaştırıyor. Cobot’lar, işletme içinde kolayca taşınıp kolayca kurulabiliyor. Yeniden programlaması son derece kolay olan cobot’lar, farklı süreçlere hızla adapte edilebiliyor.

AMBALAJ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜYOR

Cobot’ların paketleme ve ambalaj birimine sağladığı bir diğer ve en önemli avantaj da maliyetleri azaltması. Cobot’ların kullanımı ambalaj maliyetlerini büyük ölçüde düşürüyor. Cobot’lar paketleme ve ambalajlama birimlerinde optimize edilmiş verimlilik sağlayarak, her zaman doğru ve güvenilir bir şekilde paketleme işlemi gerçekleştiriyor. Paketleme ve ambalajlama departmanında kesinti olmuyor ve bu durum üretim sürekliliğini garanti ediyor Danışmanlık şirketi Roland Berger’in yaptığı bir araştırma, ürünlerin işlenmesi alanında cobot kullanımı ile maliyetlerin yüzde 40'a varan oranlarda azaltılabileceğini gösteriyor. Paketleme maliyetlerinin yanı sıra cobot’lar daha az malzemenin kullanılmasını sağlayarak çevreyi de koruyor. 

8 SAATLİK VARDİYADA 1200 PAKETLEME GERÇEKLEŞTİRİYOR

Elektrik tesisatı ve dağıtım teknolojisinde dünya pazar liderlerinden Gustav Hensel GmbH ve Co. KG'de görev alan UR10 model cobot, çalışanları sıkıcı ve monoton kutu paketleme işinden kurtardı. UR10, Dahl Automation tarafından ayrı ayrı üretilen bir vantuz kullanarak sekiz saatlik vardiyada yaklaşık bin 200 paketleme gerçekleştiriyor. Üretim süreçlerinde, dikkat gerektiren ve sık tekrarlanan iş yapış biçimleri, insanlar için hata yapma ihtimalini ve iş kazalarını da artırabiliyor. Cobot’ların, geleneksel robotlara göre güvenlik standartları daha yüksek olduğundan, güvenlik bariyeri olmadan insanlarla birlikte rahatça çalışma imkanı sunuyor. Cobot’lar, karşılaştığı bir kuvvete bağlı olarak otomatikman durduğu için tehlikeyi de bertaraf ediyor.

HEM GÜVENLİ HEM DE HIZLI YATIRIM GERİ DÖNÜŞÜ SAĞLIYOR

15 ve 17 sabit güvenlik  önlemi bulunan cobot’lar, risk analizine bağlı olarak insanlarla yan yana ve onlardan öğrenerek çalışabiliyor. Manuel hareket ettirilerek ya da kontrol kumandasından yönlendirme butonlarıyla kolayca programlanabilen, 360 derece hareket kabiliyetine sahip cobot’ların duruş süreleri ve mesafeleri ayarlanabiliyor. Ayarlanan alan ve sınırlar içersinde üretim yaparak çalışanlarla güvenli bir şekilde çalışıyor. 220 Volt’luk priziyle gelen cobot’lar yeni bir enerji yatırımına ihtiyaç duymuyor. “Tak-çalıştır ve üretime başla!” konseptindeki kameralar ve tutucularla işletmenin saatler içinde üretime geçmesini sağlıyor. Artan mesai ve vardiyaların sebep olduğu yorgunluk ve dikkat dağınıklığı gibi insana özgü durumların önüne geçen cobot’lar, her zaman aynı yüksek kalitede üretimi garanti ediyor. İşbirlikçi robotlar geleneksel endüstriyel robotlara kıyasla bakım gerektirmiyor, enerji tasarruflu yapılarıyla da kullanım sırasında minimum maliyete mal olarak üretime değer katıyor. En az hammaddeyle en yüksek üretimi gerçekleştiren cobot’lar hızlı yatırım dönüşüne destek oluyor.  

DCL LOGİSTİCS’TE YÜZDE 500 VERİMLİLİK ARTIŞI 

Universal Robots’un geliştirdiği cobotlar, elektronik cihazlara, dijital yerli markalara ve tıbbi teknoloji cihazlarına hizmet veren çok kanallı bir lojistik şirketi olan DCL Logistics’in paketleme birimine entegre olarak, şirketin iş verimliliğinde yüzde 500 artış sağladı. DCL Logistics’in mevcut çalışma sistemine entegre olan ve ürünlerin şirketin paketleme merkezindeki kutulara yerleştirilmesini ve paketlenmesini doğru bir şekilde gerçekleştiren UR10 cobot’lar, proje yatırımını 3 ay gibi kısa sürede amorti etti ve yüzde 100’e varan sipariş doğruluğu elde etti. 

UR AKADEMİ KULLANICILARIN HER ZAMAN YANINDA 

Robot otomasyonunun herkes için erişilebilir ve kolay anlaşılabilir olması için internet üzerinden kolayca erişilebilen UR Akademi’yi kuran Universal Robots; ücretsiz ve Türkçe eğitim imkânı sunuyor. Sonunda e-sertifika da alınabilen çevrimiçi UR Akademi eğitimiyle, dileyen herkes sadece 90 dakika içinde kolaboratif robot programcısı olabiliyor. Cobot’lar böylece çalışanları tekrar eden ağır taşıma işlerinden kurtararak, cobot operatörü ya da cobot programcısı gibi daha nitelikli ve motive edici iş pozisyonları yaratıyor.