Cloos Türkiye Satış Pazarlama Müdürü Savaş Kılıç, yaz aylarında başlayacak fuarlarla birlikte ilk kez görücüye çıkaracakları hızlı ve akıllı robot programlama sistemleri IRPS’nin önemine dikkat çekti.

Kılıç, söz konusu çözümleriyle birlikte özellikle ürün çeşitliliği çok fazla olan ancak seri imalat yapamayan imalatçılarda, her ürün için ayrı program yazılmasının neden olduğu zaman kaybı ve verimsizliğin önüne geçeceklerini ifade etti.

2021 yılını Cloos Türkiye ve Carl Cloos Schweisstechnik GmbH açısından değerlendirir misiniz? 2022 yılında 2021 yılına oranla ne kadarlık bir büyüme öngörüyorsunuz? Global merkezin Türkiye pazarına bakışı ve duyulan güveni ile Türkiye pazarının Cloos açısından önemi hakkında neler söylersiniz?  

Genel olarak değerlendirdiğimizde, 2020 yılından beri devam eden büyüme hacminin ivmesi 2021 yılında da büyüyerek devam etti. Hem iç pazarımızda gerçekleştirdiğimiz görüşmelerden elde ettiğimiz doneler hem de Almanya merkezimizin bizimle paylaşımları ışığında, 2022 yılı için de büyümenin artarak devam edeceğine inanıyoruz. 2021 yılında gerçekleştirdiğimiz yüzde 50 oranında büyümeyi bu yıl içinde artırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz. Genel merkezimizin yıllar önce Cloos Kaynak Türkiye yatırımını yaparken olan motivasyonunu hala koruyoruz. Geçen yıllar içinde de Türkiye pazarının ne kadar değerli olduğu konusunda haklı olduğumuz gerçeği ışığında, her yıl olduğu gibi yeni atılımlar ve yatırımlar ile 2022 yılında da Türk sanayisine desteğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz.

TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE'DE ROBOTİK YÜKSELİŞ TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE'DE ROBOTİK YÜKSELİŞ

Daha çok ağır endüstri sektöründe gerçekleştirdiğiniz uygulamalarla tanınıyorsunuz ve biliniyorsunuz. Ağır endüstrinin yanı sıra daha basit uygulamaların gerektiği sektörlerden de pay alma hedefiniz bulunuyordu. Bu konudaki gelişmeleri paylaşabilir misiniz?

Cloos daha çok ağır endüstride yüksek hakimiyete sahip olmasının en temel sebebi, bu alandaki kaynaklı imalatların mutlak kalite standartlarına uygun ve olması gerektiği gibi homojen üretim koşullarına sıkı sıkıya bağlı bir üretimin şart olmasıdır. Aslında burada paylaştığım bu koşul tüm kaynaklı imalat alanları için geçerli olduğu halde, belki işin kritikliği ya da üretimin ağırlıklı olarak yurt dışı pazarı için yapıldığı bu alandaki sıkı kalite denetim ve koşulları nedeniyle bu şekilde bir yargı var. Aslında işin içinde kaynak olduğunda her iş önemli ve her iş basit olmanın dışındadır. Burada belki Cloos olarak 100 yılı aşkın tecrübe ile bizim basit uygulamalar sınıfında değerlendirmemiz buna sebep olmuştur. Yoksa 2021 yılında da benzer yapısal olarak, daha sade sistem çözümlerimiz oldu.

Kaynak robotlarında 2021 yılını değerlendirir misiniz? Kurulumlarda bir artış oldu mu? Geçtiğimiz yıl Türkiye’de ve dünyada en fazla tercih edilen kaynak çeşidi hangisi oldu? 2022 yılı öngörüleriniz nelerdir?

Kaynak robotları ile ilgili yatırımlar pandeminin yarattığı sıra dışı koşullar nedeniyle tıpkı 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da artarak devam etti. Hem kurulum sayılarımız hem de kapasitemizi arttırarak bu olağanüstü koşullarda değerli partnerlerimizin isteklerini en süratli şekilde karşılamaya çalıştık.  

Bildiğiniz gibi Cloos ark kaynakları konusunda uzman bir firma. Ancak birçok müşterimizde konvansiyonel ark yöntemlerinin yanında; Laser-Hybrid Kaynağı ve Plazma Kaynak konusunda da talepler artmaya başladı. 102 yıllık kaynak tecrübesi olan firmamız, Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde bu talepleri karşılayarak sistemleri sorunsuz devreye aldı. Ülkemizde bu şekilde taleplerin artması daha özel işlerin yapıldığının bir göstergesi olması bizleri ayrıca mutlu etmektedir.

Robotik kaynak sektöründe Türkiye özelinde gelişime açık noktalar nelerdir? Gerek üretici gerek entegratör gerekse son kullanıcı tarafında sektördeki artıları, eksileri ve önerilerinizi alabilir miyiz?

Her endüstriyel üründe olduğu gibi robotik sistemlerde de en önemli olan unsur, satış sonrası hizmetlerdeki kalite ve sürekliliktir. Bu konuda Cloos olarak özel bir önem verdiğimiz nitelikli satış sonrası hizmet personelleri sayesinde manuel kaynaktan robotik kaynağa geçişte son kullanıcıya geçilmesi gereken yeni disiplin ile ilgili bilgi ve tecrübeleri paylaşarak robotun verimli kullanılabilmesi konusunda oryantasyonu sağlamaktır. Sektörü genel olarak değerlendirdiğimizde, bu alanda çok büyük bir eksiklik olduğunu söyleyebiliriz. 

Cloos Türkiye olarak 2022 yılında pazara sunmayı planladığınız yeni ürün ve çözümleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Bu madde ile ilgili olarak özellikle yaz döneminde başlayacak fuarlarla ile birlikte dünyanın en hızlı ve akıllı programlama sistemi olan IRPS (Hızlı Robot Programlama Sistemi) ürünümüzün yoğun bir tanıtım çalışmasını yapıyor olacağız. Bu sistem, herhangi bir nokta öğretimi/program yazması yapılmadan, sistem otomatik olarak ürünü tarayıp, datasını çıkarmakta ve bunun paralelinde kaynak edilecek noktaları tespit ederek otomatik olarak kaynak programını hazır hale getirmektedir.

Özellikle çelik konstrüksiyon, özel makina imalatçıları gibi ürün çeşitliliği çok fazla olan müşteriler için ideal olacağını düşünüyoruz. Bu sistemin en büyük getirisi; özellikle robot yatırımlarında müşterilerin en büyük korkusu olan seri imalat yapamadıkları için her ürün için, ayrı program yazılmasının getirdiği zaman kaybı ve verimsizliktir. IRPS tam da bu tür ürünler üreten müşteriler için mükemmel bir çözüm olarak sunulmaktadır.