İş makinaları ile ilgili özel bir proje devreye alacaklarını ifade eden Cloos Türkiye Genel Müdürü İbrahim Halil Eyüpoğlu, çalışmalarıyla günler süren kaynaklı imalat sürecinin otomasyonla saatler içerisinde yapılabileceğini, doğru proses ile malzeme minimum ısı girdisi sağlanarak mekanik problemlerin önüne geçileceğini ve böylece birçok firmanın önemli darboğazlarını önleyeceklerini söylüyor.

Son olarak Robot Yatırımları Zirvesi’ne katılarak ürün ve çözümlerini ziyaretçileriyle buluşturan firmanın Genel Müdürü Eyüpoğlu, sorularımızı yanıtladı.

Cloos Türkiye’nin makina sektörüne özel olarak sunduğu çözümlerden bahsedebilir misiniz?

Cloos, 100 yılı aşkın tecrübesi ile dünyanın hemen hemen tamamında bulunan makina sektörüne özel çözümler sunmaya devam etmektedir. Ülkemiz özelinde de baktığımızda özellikle iş makinaları, tarım makinaları ve araç üstü ekipmanlar (damper, tanker, treyler, araç üstü vinç) ile ilgili üretim yapan firmalarımızda hem manuel kaynak hem de robotlu kaynak otomasyon konularında geniş yelpazede hizmet vermekteyiz. Ayrıca söz konusu sektörlerde makina parkuru kadar kaynak proses bilgisi ve tecrübesi de çok büyük önem arz ettiğinden bu doğrultuda da müşterilerimize partnerlik prensibi ile hizmet sunmaktayız. 

Son dönemde sektörde devreye aldığınız uygulama örneklerini, sonuçlarıyla birlikte paylaşabilir misiniz? 

Özellikle pandemi döneminde yukarıda bahsettiğimiz sektörler adeta sipariş patlaması yaşadı. Özellikle yurt dışı pazarlarına açılmanın faydalarını fazlasıyla gördüler. Robotlu kaynak otomasyonun müşterilerimize getirdiği en önemli avantajları şu şekilde sıralayabiliriz;

•    Kalite,
•    Tekrarlanabilirlik,
•    Maliyetlerin düşmesi ve
•    Birim zamanda üretilen ürünlerin kat kat artması.

Özellikle çalışan/saat sayısı değişmeden aynı personelle kaynaklı imalat kapasitesi ortalama olarak 4 kat artmaktadır. Bu da müşterilerimizin hem pazarda daha rekabetçi olmasını hem de daha fazla müşteri kazanmasını sağlamaktadır. Özgül Treyler ve Erdem Tarım Makinaları ile ilgili örnekleme yapabiliriz. Erdem Tarım firması ile ilgili derginizin bir bölümünde kendileri ile yaptığınız röportaj olduğu için o kısmı kendilerinden dinlemiş oluruz. Özgül Treyler firması 2 yıl içerisinde 3 adet esnek robot sistemi yatırımı yaptı. Bu yatırımda Cloos’u tercih etmelerinin en büyük sebebi bu sektörde sayısız referansa sahip olmamız ve tek iştigal konumuzun kaynak olmasıdır. Öyle ki yaptıkları yatırımlarla; damper ve şase imalatında üretim kapasitelerini 4 kat artırarak ülkemize önemli döviz girdisi de sağlayarak cari açığın kapanmasında önemli bir görev edinmişlerdir. Yakın zamanda kendilerinden de sizinle görüşerek hikayelerini anlatmalarını rica edeceğim.

REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU

Sektörde robot yatırımı ya da komple sistem yatırımı gerçekleştirmek isteyen firmalara neler önerirsiniz? Gözlemleriniz ve deneyimleriniz doğrultusunda, doğru bir yatırım için nelere dikkat etmeleri gerekiyor? 

Kaynaklı imalat yapan firmalarımızın robotlu kaynak otomasyon yatırımlarında dikkat etmesi gereken hususları şöyle özetleyebiliriz:

•    Kaynaklı birleştirme en önemli prosesleri olduğu için mutlaka erişim ile ilgili firmaları çalıştırmaları gerekiyor. PA ve PB dediğimiz kaynak pozisyonlarını sağlayacak harici eksenleri tercih etmeleri çok önemli. Aksi takdirde bu konuyla ilgili geri dönüşü çok daha maliyetli bir sürece girmiş olurlar ve sürecin sonunda çalıştıramadıkları bir robot sistemine sahip olabilirler. Bundan dolayı mutlaka projenin siparişe dönüş aşamasından önce projeyi ve kaynak noktalarına erişimi simüle etmelerinin faydası olacaktır.
•    Diğer önemli husus proses bilgisi. Firmalarımızın çalışacakları robot entegratörü firmaların geçmişine, bu sektördeki referanslarına ve en önemlisi kaynak proses bilgilerini sorgulamaları gerekmektedir.
•    Son olarak da dikkat edilmesi gereken durum da satış sonrası hizmetlerdir. Maalesef sektörümüzde önem verilmesi gereken, sorgulanması gereken bir durum olmasına rağmen bu konu çok irdelenmemekte ve yatırımcılar büyük bir sıkıntı yaşamaktadırlar. Bundan dolayı satış sözleşmesi ile birlikte mutlaka servis-bakım sözleşmesi de yapılması önerilmektedir.
•    Kesinlikle ama kesinlikle ikinci el robot sistemlerinden uzak dursunlar. Çünkü her robot sistemi bir proje üzerine üretilir ve ikinci el robot sisteminin fiyat cazipliğini bir kenara bırakarak almak istedikleri sisteminin gerçekten ürünlerinin kaynak yapılabilirliğini sağlayıp sağlamadıklarını kontrol etmeleri gerekir.

Gelecek dönemde sektöre yönelik hayata geçirmeyi planladığınız projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Özellikle "sarı makinalar" olarak adlandıran iş makinaları ile ilgili özel bir projemizi devreye alıyor olacağız. Bu proje çok pasolu kaynakların daha kolay ve sistematik şekilde sistem tarafından otomatik olarak yapıldığı, kaçık toleransların sensörler tarafından her bir layer/paso için ayrı ayrı hesaplanarak prosesin tamamlandığı bir çalışma olacak. Günler süren kaynaklı imalat sürecinin otomasyonla saatler içerisinde yapıldığı, doğru proses ile malzeme minimum ısı girdisi sağlanarak distorsiyon/mekanik problemlerin önüne geçildiği bir sistem olduğu için bu sektörde çalışan; boom, ataçman, şase, kova vb. ürün üreten firmaların önemli bir darboğazlarını aşmış olacağız.

Sektörde robotizasyonun artması için neler yapılmalı? Bu kapsamda özel sektöre, kamuya, STK’lara ya da akademiye ne gibi görevler düşüyor? 

Makinalaşma için halihazırda bazı teşvikler var, ancak birçok müşterimiz bunun maalesef farkında değil. Belki sizler de hem dergilerinizde hem de fuarlarınızda bu konuya değinebilirseniz. Böylece biraz daha farkındalığı artırabiliriz. Cloos olarak birçok müşterimizi bu teşviklerden yararlanması için önayak olduk ve kendilerini doğru adreslere yönlendirdik. Buradan önerim yatırım planlayan firmalarımızın mutlaka Cloos ile görüşmesi ve bu konudaki tecrübelerimizi paylaşmamıza ortam sağlamalarıdır.