Realplas Otomotiv Plastik Üretim Müdürü Enes Köroğlu, yaptıkları robot yatırımıyla birlikte sabit çevrim süresi, kalite inceleme süresinin artması, daha az fire oranı, stabil parça üretimi ve kalıp korumanın daha yüksek olması gibi kazanımlar elde ettiklerini ifade ediyor.

Kocaeli/Dilovası İMES Organize Sanayi Bölgesi’nde konumlanan Realplas Otomotiv Plastik, 2016 yılından beri başta otomotiv olmak üzere pek çok sektöre plastik parça üretimi gerçekleştiriyor.

Köroğlu, fabrikalarının ilk kuruluşunda, robotlu ve robotsuz üretim süreçlerini gördükten sonra hızla robot yatırımı yapmak amacıyla çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını dile getiriyor. 

Öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. 

Realplas Otomotiv Plastik Kalıp San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak, Kocaeli/Dilovası İMES Organize Sanayi Bölgesi’nde 14 adet 90-1.000 ton arasında plastik enjeksiyon makinamız ile 2 bin metrekarelik üretim alanımızda, 50 kişilik personel kadromuzla müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Yüzde 85 otomotiv sektörüne olmak üzere, beyaz eşya, mutfak, züccaciye ve birçok farklı sektöre yönelik plastik enjeksiyonla plastik parça üretimi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca tasarımı ve üretimi firmamıza ait olan “Katlanır Plastik Kasa” üretimine başlamış bulunuyoruz. 2021 yılında geliştirdiğimiz yerli ürünümüzün dünyanın birçok ülkesine ihracatını yapmayı planlıyoruz. Fabrikamızda, plastik enjeksiyon yöntemiyle parça üretimi için son teknoloji tezgahlar kullanıyoruz. Özellikle mühendislik plastiklerinin üretimi için gerekli hassas nem alıcı, kalıp şartlandırıcı, robot gibi gerekli tüm ekipmanlar mevcuttur. 3 vardiyalı şekilde 24 saat üretim yapan fabrikamızda, her vardiyamızda plastik enjeksiyon Üretim Proses Mühendislerimiz ve Vardiya Kalite Mühendislerimiz görev alıyor. Makinalarımızın teknik servisi için deneyimli Bakım Mühendisimiz ve ekibi etkin olarak çalışmalar yapıyor. Ayrıca bünyemizde kalıplarımızın bakımı ve onarımı için kalıphanemiz bulunuyor.

İlk kez robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

2016 yılında 4 adet plastik enjeksiyon makinası ve 2 adet robot ile kurulan fabrikamız, şu anda 14 adet plastik enjeksiyon makinası ve 10 adet robot ile hizmet veriyor. Fabrikamızın ilk kuruluşunda, robotlu ve robotsuz üretim süreçlerini gördükten sonra ivedi olarak tüm makinalara robot yatırımı yapılması için elimizden gelen tüm çabayı gösterdik. Çünkü robotla gece üretim planlaması yapıldığında, üretilmesi planlanan miktar ile üretilen miktar arasındaki sapma oranı maksimum yüzde 5 değişkenlik gösterirken, robotsuz yapılan üretimde miktarın yüzde 10 ile yüzde 70 arasında değişkenlik gösterdiğini tespit ettik.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot/robotlardan yararlanıyorsunuz? 

Realplas Otomotiv Plastik olarak, toplam 10 adet Enmair marka robot kullanmaktayız. Robotları Welltec plastik enjeksiyon makinalarına bağlı olarak kullanıyoruz. Normal plastik enjeksiyon makinasından çıkan ürünleri, makina operatörü kapıyı açıp ürünü alıyor, daha sonra kapıyı kapatarak makinanın devam etmesini sağlıyor. Kapı açıp kapama ve ürünü alma süreleri, operatörden operatöre ve üründen ürüne değişkenlik gösteriyor. Örneğin 30 sn.’de çıkan bir ürün, operatörle 32, 35, 28 ve hatta bazen 50 sn.’leri bile buluyor. Ancak robotla çalıştığınız zaman eğer robot 2 sn.’de alırsa, bu çevrim hep 32 sn. olarak standart bir şekilde devam ediyor. 35-38-40 sn. gibi değişkenlik gösteren çevrimlerde, doğal olarak plastik enjeksiyondaki üretim de stabilitesini kaybediyor. Hammadde yanık lekesi, serpinti gibi birçok hatalı parça çıkabiliyor ve bu doğrultuda üretimdeki fire oranı da artıyor.

Yatırım öncesi entegratörünüzden/robot firmanızdan ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız? Bu noktada size göre entegratör seçimi ne kadar önem taşıyor?

Yatırım öncesinde Enmair firması ile görüşmelerimizde biz daha önce robot ile çalışmadığımız için birçok üretilen parçaları robot ile alamayacağımızı düşünüyorduk ancak Firma ile görüşmelerimizde bize farklı robot eli tasarımı ile birçok parçanın robotla alınabileceğini gösterdiler. Fabrikamızda aktif olarak çalışan 50 adet plastik enjeksiyon kalıbından 49 adet kalıp robot ile çalışmaktadır. Sadece 1 tane kalıbımız robotsuz çalışmaktadır. Bunun da sebebi kalıp çok az çalıştığı için, bu kalıba robot eli yatırımı yapmanın gereksiz olduğunu düşündük.

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımı size ne gibi katkılar sağladı?

Bünyemizde kullandığımız robotların katkılarını şöyle özetleyebilirim: 

-    Sabit çevrim süresi (makina kapasite verimliliğinin artması),
-    Operatörün parçayı kalite yönünden incelemesindeki sürenin artması (kapı aç kapa süresi olmadığı için daha fazla parçayı inceleyebilmektedir),
-    Daha az fire oranı,
-    Stabil parça üretimi, 
-    Kalıp korumanın daha yüksek olması (ürün alınmayıp kalıpta kalırsa, robotun bunu algılaması ve alarma geçmesi).

İşçi maliyetlerini düşürme anlamında bir düşüş yaşandı mı, o süreç nasıldı? 

İşçi maliyetlerini düşürmede şöyle bir süreç yaşandı: Örneğin plastik enjeksiyon makinası robotsuz yani manuel olarak çalışırken, her makinada 1 operatör çalışması gerekiyordu. Ancak robottan sonra uygun makina düzenlemesini yaparak, 2 makinaya 1 operatör olabilecek şekilde konumlandırdık. Bu da bize önemli bir avantaj sağladı. 

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz?

Plastik enjeksiyon üretiminde bazı parçalarda enjeksiyondan önce veya proses tamamlandıktan sonra plastik parçalara, sünger yapıştırma, yolluk kesme, iki plastik parçayı birbirine birleştirme gibi işlemler yapılmaktadır. Biz bu işlemlerde de robot teknolojisini kullanmak için yatırımlar yapmayı planlıyoruz.