As Metal gerek mekanik aksamı gerekse yazılımı ile tamamen yerli ürünü KOBOT’u geliştirmeye devam ediyor.

“KOLABORATİF ROBOT OLMAYA DOĞRU GİDİYOR”

As Metal Teknik Müdürü Dr. Serkan Necipoğlu, 5. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde sandalye boyaması demosu ve yeni özellikleriyle ziyaretçilerine sundukları “kolay robot” KOBOT üzerindeki Ar-Ge çalışmalarına devam ettiklerini dile getirdi.

Dr. Necipoğlu, yaklaşık 4 yıl önce piyasaya sundukları robotlarıyla ilgili, “Her yıl üzerine yeni bir şey katıyoruz. KOBOT artık çarpışmayı da algılıyor. Yani kolaboratif bir robot olmaya doğru da gidiyor. Böylece çalışma sahasına insan güvenle girebilecek.” dedi.

“VİDEO KAYDEDİP OYNATAN HERKES KULLANABİLİR”

KOBOT’un özellikle boya sektöründe zımpara uygulamalarında ya da bir insanın eliyle veya bir el aletiyle yapılan işlerde karşılığını bulduğunu ifade eden Dr. Necipoğlu, “Robota karmaşık işleri çok kolay bir şekilde öğretebiliyorsunuz. İlk başta öğrenme modundayken sizin hareketlerinize uyuyor, yaptığınız hareketleri takip ediyor. Robotu bıraktığınızda ise robot bunu tekrar kendisi uyguluyor. Kullanımı çok kolay. Arayüzünde tıpkı cep telefonunuzun ara yüzünde olduğu gibi kaydet, oynat, durdur, ileri-geri sar gibi tuşlar var. Hatta diyoruz ki cep telefonuyla video kaydedip oynatmayı başarabilen herkes bizim robotumuzu kullanabilir.” şeklinde konuştu.

“YA TÜKETİCİSİ YA ÜRETİCİSİ OLACAĞIZ”

As  Metal olarak en temel hedeflerinin kiloda hafif pahada ağır şeyler yapmak olduğunu belirten Dr. Necipoğlu, Endüstri 4.0 konusunda da “Bu teknoloji, istesek de istemesek de geliyor. Bunun ya tüketicisi olacağız ya üreticisi olacağız. Ya bunu kendimiz yapacağız ihtiyaçlarımızı karşılayacağız ya da bunların bedellerini ödeyerek karşılayacağız. Ama mutlaka bunları kullanacağız. Ben kullanmıyorum diyemeyeceğiz. Bugün bir cep telefonu kullanmıyorum diyebilir misiniz? Kullanmaya mecbursunuz.” diyerek sözlerini tamamladı.