Robotlar, dünyadaki en zorlu ve tehlikeli işler sıralamasında bulunan gökdelen camlarını temizleme işine de el attı.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda büyük risk taşımasının yanı sıra yüksek maliyet ve yüksek devir oranları, sektörü robotik otomasyona yöneltti.

İNATÇI KİRLERE SON

İsrail menşeli girişim şirketi Skyline Robotics, şu anda bu işleri yapan aynı kişileri istihdam ederken, söz konusu rolleri robotlarla değiştirmek üzere harekete geçti. 

Yüksek katlı binaların, gökdelenlerin dış cephe temizliğinde kullanılmak üzere geliştirilen Ozmo isimli robot, insan hassasiyetine sahip kolları ve fırçaları ile platform üzerinden camlardaki kirleri kolaylıkla temizleyebiliyor. 

Süreci denetlemek için ise, en az bir kişinin aşağıda bulunması gerekiyor.

1 HAFTADA TAMAMLANIYOR

Toplam 40 katlı bir binada yaklaşık 3 yüz bin metrekarelik pencere yüzeyinin 2,5 ay civarı standart bir çalışma ile temizlenebildiğini dile getiren firmanın Kurucu Ortağı ve CEO’su Yaron Schwarcz, Ozmo ve iki denetleyici ile bu işlemin bir haftada tamamlanabildiğini vurguladı. 

Robotun bilgisayarla görüş ve dokunmatik sensörler sayesinde görebildiğini ve hissedebildiğini ifade eden Schwarcz, 3D haritalama ile binanın yüzey planının sisteme girildiğini ve bu nedenle açık pencere gibi engelleri hesaba katarak hareket ettiğini söyledi.