Almanya’da bulaşık makineleri, ev eşyaları arasında en klasik mutfak eşyaları arasında sayılmaktadır. BSH Hausgeräte GmbH, bulaşık makinesi panelleri üzerinde çalışmalar gerçekleştirerek,  kullanım ömrü testi yapabilmek için tamamen otomatikleştirilmiş bir robota yatırım yaptı. Bu robot ile programlanabilen bir kamera tarafından aktif bir şekilde kontrol ediliyor ve robot makineyi devralmakla test ekibinin yükünü azaltmaktadır. Çalıştırmaya yönelik tüm görevleri devralmakta ve test ekibinin yükünü hafifletmektedir.

1 TUŞ DEĞİL, DOKUNMATİK

Üretilen bulaşık makinesi ile geleneksel kontrol panellerinden tamamen uzaklaşılarak, basılı ince film transistor ekran ile donatılmış bulunmaktadır. Çalıştırabilmeniz içinde tek gereken ekran paneli üzerinde yer alan program işaretlerinden birine dokunmak.

Bu makinelerin temizliği, test etme, kalite yönetimi ve ürün bölümü başkanı olarak BSH’den, Hans Peter Maurer bu konu da şu açıklamalarda bulundu:

 "Bulaşık makinesi kontrol panellerinin ortalama kullanım ömrünün test edildiği laboratuarların geniş teknoloji imkanlarına sahip olması şarttır.. Bu yüzden dokunmatik sensörlere dayanan yeni bir teknoloji kullanmamız gerekmekteydi. Anahtar yüksek doğruluk oranında etkinleştirildiğinde, meydana gelecek ve yayılacak sinyalleri ölçmek istedik. Çünkü bu göstergelerin, makinenin ortalama kullanım ömrü ile sonrasında değişip değişmediğini anlamak gerekliliği vardır. Bu doğrultuda, test boyunca mevcut ayarları mümkün olabilecek en düşük seviyede tutmamız gerekmektedir.

2 KAMERA ÇÖZÜMÜ VE PROGRAMLANABİLİR KAMERA

Bu konuda GMBH yöneticisi Christian Vollrath şu ifadeleri kullandı: Robot önce sadece sensör uygulamasının kameranın kontrol panelini bulabilme özelliğine göre ayarlandı. Böylelikle sabit ve çok iyi bir görüntü elde edebilecektik. Görüntü kaydı gerçekleştikten sonra yapılan araştırma, konumu ve ölçütlüğünü gösterir. Elde edilen başlangıç değerinden robota bilgi aktarılır. Süreç zarfında ayrıca panele ekleme zorunluluğu kalmaz. Test süresince yeni kontrol panelleri ve değişkenleri bilgisayara bağlanmadan test bölmelerine tanıtılır. Sonra operatör robot kontrol panelindeki değişkeni seçip, gerekli ayarı ve düzenlemeyi yerine getirir.

Bir panel içerisinde ki bütün anahtarlar test edildikten sonra robot kamerayı diğer panele yönlendirir ve süreç referans özelliğinin aranması ve değerlendirilmesi yeniden başlatılır. 50 panele kadar test yapılabilir. Hans Peter Maurer : “ InspectorP65x kamerası robot kolunu ve test parmaklarını muazzam bir şekilde kontrol paneli eşitliğine getirerek test parmaklarımızın doğru şekilde bireysel anahtarlara temas etmesini sağlamaktadır. InspectorO65x'in bir avantajı ise robotumuzu aktif şekilde kontrol edip, tüm gece boyunca çalışabilmesidir. Bildiğiniz gibi aslında kameranın,  etkinliği ve verimliliği büyük ölçüde artırdığı anlamını doğurur. Test sistemi kontrol paneline yetecek 16 kontrol paneli kapasiteye sahiptir. Böylelikle robot 16 paneli otomatik olarak kontrol edecektir.”

3 TESTİN SÜREÇ KISMI

Değişkenler ve panel uygun olduğunda bir dizüstü bilgisayara bağlanmadan ilk önce bireysel test bölmelerine taktim edilirler. Sonra operatör robot paneldeki, panel değişkenini seçer ve böylelikle gerekli ayarlar gerçekleştirilir. Anahtar konum bulunduktan sonra robot kamerayı belirlenen ilk tercih noktasına yönlendirir, burada bir fotoğraf çeker ve tespit edilen sembolün, konum verisini anlar. Sonra bu bilgiyi robot kontrol ünitesine gönderme işlemi gerçekleştirir.  kamerası, test parmaklarını ve robot kolunu mükemmel bir düzende kontrol paneli hizasına getirir ve test parmaklarımızın doğru şekilde bireysel anahtarlara temas etmesini sağlar.

4 KİŞİYE ÖZEL UYGULAMA SICK APPSPACE

Programlanabilir InspectorP65x kamerası, programlanabilir sensörler, kameralar, diğer programlanabilir ürünler ve yazılım platformundan oluşan yenilikçi ekosistem SICK AppSpace'in bir parçasıdır. Halcon, standart şekilde kurulan görüntü işleme uygulaması ile en zorlu uygulama talepleri bile karşılanabilir. Kullanıcıların çalıştırma lisansı almasına ihtiyaç yoktur zira HALCON’ da InspectorP65x'e standart olarak dâhildir.