ABB, Kompakt İç Yüzey Boyama istasyon çözümü ile otomotiv üreticilerinin farklı araç türlerini boyamak amacıyla kullandıkları boya kabinlerinin boyutlarını yüzde 33'e kadar azaltmalarına imkan veriyor.

Otomotiv üreticilerinin araç içi boyama istasyonlarının boyutunu üçte bir oranında küçültmelerine imkan veren çözüm, alandan tasarruf sağlayarak, boya kabini maliyetlerini ve çevresel etkileri azaltıyor ve böylece otomotiv boya tesislerini daha sürdürülebilir hale getiriyor.

12 ROBOTU BİR ARAYA GETİRİYOR

Firmanın güncel çözümü Kompakt İç Yüzey Boyama istasyonu, geleneksel çözümlere göre 12 robotu bir araya getirerek otomotiv OEM'lerine SUV'lardan büyük MPV'lere farkl araç tiplerini boyamak için kullandıkları boya kabinlerinin boyutlarını küçültüyor ve yer tasarrufu sağlıyor.

Kapıları açmak için dört IRB 5350 kapı açma robotu, kaputu ile bagajı açmak için iki IRB 5500-22 robotu ile çözümün kompaktlığının anahtarı, ABB’nin altı yeni IRB 5500-27 7 eksenli robotunun kazandırdığı kabiliyeti sunuyor.

IRB 5500-27, 3,8 metrelik çalışma alanı, çeşitli zeminler, duvar veya ters montaj seçenekleri ile uzatılmış erişim sayesinde robotun bir araba gövdesi boyunca diğer robot çözümlerinden daha uzağa ulaşmasını mümkün kılıyor.

BOYA İSRAFINI ÖNLÜYOR, MALİYETLERİ DÜŞÜRÜYOR

Geliştirilmiş çalışma açısı, belirli bir görevi yerine getirmek üzere gereken robot sayısını azaltarak lineer kızak ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Robotun sunduğu iyileştirilmiş erişim, robotun atomizer açısını boyanacak yüzeye göre optimizasyonunu sağlıyor, böylece aşırı püskürtmeyi minimuma indirerek boya israfının önüne geçiyor.

İstasyonun sağladığı alan tasarrufu sayesinde havalandırma ve aydınlatma ihtiyacını azaltarak, boyama işlemlerini daha sürdürülebilir ve uygun maliyetli yapılmasını sağlıyor.

ARIZA HALİNDE DİĞER ROBOT TELAFİ EDİYOR

Söz konusu çözümün sağladığı bir diğer avantaj ise, verimliliği koruyabilmek adına yanındaki robotun işini telafi ediyor.

Olası bir arıza halinde, yanındaki robot, her iki robotun da çalışmasını kapsayacak şekilde hız artırarak ya da tekrar çevrimiçi duruma getirilinceye kadar arızalı robotu kapsayacak şekilde çevrim süresini artırarak, indirgeme moduna giriyor.

Kullanıldığı takdirde robotların birbirine yakın çalışabilmesine olanak tanıyan SafeMove yazılımı, her robotun çalışma alanını bir güvenlik bölgesi olarak ayarlayarak, bu alanı hızlarını ve hareketlerini kontrol etmek için kullanıyor, çarpışma riski veya bir acil durdurmanın tetiklenmesini de ortadan kaldırıyor.

Yeni çözüme ilişkin değerlendirmelerde bulunan ABB Robotik Otomotiv OEM Genel Müdürü Jörg Reger,  bir boya kabini kurma zamanını ve maliyetini önemli ölçüde azaltmaya destek verdiğini, farklı kabin konfigürasyonlarına uyma yeteneği, kurulumu ve bakımı yapılması gereken daha az öğe ile, mevcut boyahanelerin yenilenmesi adına ideal bir çözüm sunduğunun altını çizdi.