Connected Hydraulic Sistemlerle Sanayi 4.0 ile teknisyenler, elektronik hidrolik eksenlerin devreye girişini kolaylaştırması ile kusursuz sonuçlar elde etmesine imkan sağlıyor.

Avrupa da makine üreticileri, teknoloji kaynaklı çözümlerin sunduğu alternatifler içerisinden üretici olarak daha dijital ve hidrolik sistemlerin sorun olmadan entegre olmasına imkan veren sistemleri arıyorlar. Eskiden çelik ve demir valf kontrolleriyle mevcut hale gelen görevler şimdiki sistem ile yerini elektronik tahrik kontrol ünitesi içerisinde yer almayan zekâya bırakıyor. Alıcı, müşteri ihtiyaç olduğu güce istediği anda tahrik pompasının hızını ayarlayabilerek ya da sıfıra kadar indirgeyerek düşürebiliyor. Sabit sistemlere göre avantajı ise yüzde 80 daha az enerji tüketmesi.

MERKEZİ OLMAYAN ZEKANIN ARTILARI

Açık arayüzler ve merkezi olmayan zeka, geleceğin otomasyon çözümlerinde haklı pay sahibi olmaya hazırlanıyor. Bu anlamda Bosch Rexroth, elektroniklerindeki ve hidrolik sistemlerindeki bütün standart protokolleri destekleyen çoklu-Ethernet arayüzlerini kullanmakta. Bunun bir seviye ötesi, sensörleri mevcut valf gövdelerine entegre edebilmek. Bununla birlikte çeşitli olanakları da beraberinde sunmakta. Mesela, durum izleme noktasında sensörler yağ kalitesinden ısıya, titreşimlerden değişim döngülerine her türlü bilgiyi kayıt altına alabilmekte ve yüksek kalitede ki öğrenme algoritmaları ile de, kullanıcılara aşınmayı herhangi bir bozukluğa neden olmadan önce belirleme olanağı sağlıyor olması. Bu da önleyici bakım için en önemli adımlarından biri. Kendine özgün merkezi olmayan, akışkan dolaşımlı servo-hidrolik eksenleri gibi açık arayüzler kullanılarak tamamen ağa bağlanmak mümkün hale gelebilmekte.

Akıllı tek eksenli kontroller mevcutta kapalı kontrol döngüsünde merkezi özel olmayan hidrolik hareketten sorumlu bulunmakta. Valfin üzerinde yer alan elektroniklere, güçlü bir hareket kontrolü sağlanıyor. Kontrol kabini olmayan kontroller giderek daha geniş çapta farklı pazarlarda kullanılıyor. Bunun içinde tek bir montajla kontrol edilmesi sağlanıyor.

HİDROLİK SİSTEMLER MÜHENDİSLER İÇİNDE KOLAYLIK

Geleceğin teknolojisinde, valflerin yerini giderek sınıfında en iyi kontroller alacak. Elektrikli tahrik, hidrolik silindiri sadece tahrik pompasının hızına göre konumlandırır. Bu yüzden de hidrolik dişliler, elektromekanik doğrusal tahriklerle tam olarak aynı işleve vakıftır. Bununla birlikte, hidroliğin tüm artıları ile de elektrikli tahriklerin döner hareketini doğrusal harekete çevirebilmektedirler.

Otarşik doğrusal eksenler olarak adlandırılan bir sonraki geliştirme aşamasında ilerleme daha belirginleşir. Kuruluma hazır hale gelen, yüksek düzeyde akışkan devreye sahip silindir grupları bu eksenleri işletmek için makinaların merkezi hidrolik ünitelere ihtiyacı da bulunmamaktadır. Otarşik doğrusal eksenler, elektronik tahrikler ile aynı şekilde bağlanmaktadırlar. Burada gereklilik arz eden ise makine kontrollü bir veri ile bir güç kablosu bağlantısıdır. Yazılımda elektronik tahriklerin çalıştırılması için ne gerekli ise o araçlar kullanılır. Mühendisler için oldukça basit ayarlayabilme imkanını da birlikte sunmaktadır.

3D BASKI İLE ZORUNLULUKLAR ORTADAN KALKIYOR

Böylelikle üretim teknolojileri ve yeni materyaller yelpazesinde yenilikler sunan Rexroth, döküm mahfazaları için ise çekirdeklerin 3D baskısı ya da doğrudan baskı, işleyen valfler için enerji gereksinimleri büyük oranda düşürmekte. En göze çıkan nokta ise merkez tasarımı önceden merkez aracının bölünebilirliği hesaba katılarak yapılması zorunlu iken merkez baskı sayesinde bu zorunluluk ortadan kalkmakta. Özetle, Bosch Rexroth hem alt basınç kayıplarına izin veren hem de enerji dengesini geliştiren bir boru tasarlayabilir. Dakikada 10 bin litre akışlı bir valfte, akış direncinde yüzde 20 düşüş olması, işletme masraflarında çok büyük bir tasarruf sağlamasına imkân yaratacaktır.

HİDROLİK DEVREYE YAZILIM SİHİRBAZI DOKUNUYOR

Bosch Rexroth'un yeni yazılım asistanının sunmuş oldukları ile akışkan teknolojisi konusunda kapsamlı bilgi sahibi olmaya gerek olmadan elektrikli hidrolik sistemleri kolaylıkla çalıştırabilme imkânına sahip oluyorsunuz. Saliseler ile sınırlı zaman içerisinde mevcut teknisyenler kusursuz ve tek çözümle, sağlam sonuçlara ulaşabilmiş ve eksenleri hareket ettirebilmişlerdir.

Bu yazılım sihirbazı, teknisyenlere parametre oluşturmada mantıklı bir şekilde rehberlik etmesinin yanında, yanlış girdilerinde önüne geçebilmesi ile avantajlı durumda. Hidrolik sitemlerle ilgili hiçbir tecrübesi olmayanlar dahi en güvenilir ve de en hızlı şekilde bir şekilde sağlam sonuçlara ulaşması mümkün kılınmış. Yazılım sihirbazı sadece bununla da sınırlı değil. Maksimum güç, maksimum hız ve doğal tahrik frekansı gibi karakteristik değerleri de hesaplamakta yetkin.