ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI

Fabrika otomasyonuna yatırım yapan Bosch Rexroth, Danimarka/Kopenhang merkezli Kassow Robots ApS'nin çoğunluk hissesini satın alarak "Geleceğin Fabrikası" portföyünü genişletmeyi planlıyor.

Bu kapsamda Bosch Rexroth ve Kopenhang'ın yanı sıra Çekya/Prag'daki fabrikalarında yaklaşık 25 çalışanıyla endüstriyel uygulamalara yönelik cobotlar geliştirip üreten firma arasında 18 Mart 2022 tarihinde sözleşme imzalandı.

"GELECEĞİN FABRİKASI İÇİN ÖNEMLİ BİR YAPI TAŞI"

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Bosch Rexroth'un satış ve fabrika otomasyonunu denetleyen Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Marc Wucherer, işbirlikçi robotların çok yönlü Geleceğin Fabrikası için  önemli yapı taşlarından biri olduğunu vurguladı.

Markanın hafif kolaboratif robotları endüstriyel üretimde farklı uygulamalarda kullanılabiliyor. Söz konusu cobotların erişim mesafesi ve taşıma kapasitesi yüksek ve en dar alanlarda dahi faydalanılabiliyor.

Yedi eksen ile markanın işbirlikçi robotu köşelerdeki nesneleri, benzersiz bir esneklik ile insan kolu gibi kavrayabiliyor. 

"BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP, BUNDAN FAYDALANMAK İSTİYORUZ"

Pazarda esnek robotik sistemlere yoğun bir talebin olduğunu aktaran Dr. Wucherer, gelecek senelerde kolaboratif robot pazarının her sene yüzde 15 ila 20 oranında büyümesinin öngörüldüğüne dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Söz konusu potansiyelden yararlanmak ve portföyümüzü Kassow Robots'un işbirlikçi robotlarıyla genişletmeyi amaçlıyoruz. Bu, özellikle pil üretimi ve yarı iletken üretimi dahil olmak üzere, dayanıklı tüketim malları ve mobilite endüstrisindeki müşterilerimize yarar sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Interact Analysis'in 2021 yılındaki raporuna göre, 2019 yılında küresel cobot satışları yaklaşık 670 milyon doları buldu.

"İŞ ORTAKLIĞIMIZ, YENİ PAZARLAR AÇMAMIZA İMKAN VERECEK"

Firmanın kurucusu, genel müdürü ve hissedarı Kristian Kassow ise, Bosch Rexroth ile fabrika otomasyonunda uluslararası lider olan ve iş faaliyetlerini genişletmelerine destek verecek bir iş ortağı bulduklarını dile getirerek  "Bu, kolaboratif robot portföyümüz için yeni pazarlar açmamıza olanak tanıyacak." yorumunda bulundu.

İki modelinin 2019 yılında satışa sunulmasının ardından firmanın ürün yelpazesi bugün toplamda 5 işbirlikçi robot modeline ulaşmış durumda. Söz konusu modeller, 850 ila bin 800 milimetre arasında bir erişim, 5 ila 18 kilogram arasında taşıma kapasitesi sunuyor ve saniyede 225 dereceye kadar eklem hızlarına ulaşabiliyor.

Firma ayırca üç yılda kolaboratif robot satışında üç haneli rakamlara ulaşmayı başardı.

KÜÇÜK ROBOTLARA GÖRE ENTEGRASYON MALİYETLERİ DAHA DÜŞÜK

Bu tür robotların naturası gereği düşük kütle ve güvenlik, emniyeti sağlama noktasında minimum efora gereksinim duyuyor.  

İşi uluslararası arenada büyük oranda genişletmeyi planlayan Bosch Rexroth da markanın cobotları ile beraber üretim tesislerinde çok çeşitli uygulamalar için işbirlikçi robotları portföyüne eklemiş oldu.