Yatırım teşviklerinin nasıl alınacağı hakkında bilgi veren Experto’dan Alparslan Birol, şunları söyledi:

“Devletin teşvik verdiği konulara KOBİ’ler eğilmiyor. Ülkemizde teşvikten para kazanılıyor gibi yanlış bir algı söz konusu... Halbuki teşvikler, yapılacak yatırımların belli bri kısmını sermaye etmektir. KOBİ firmasının mutlaka bir Ar-Ge yapması gerekiyor ki teşviklerden yararlanabilsin. Ortada mutlaka bir Ar-ge olmalı, bu çalışmanın ardından diğer teşviklerden firma yararlanabilir. Ayrıca belirtmeliyim ki stratejik ürün de bir Ar-Ge çalışmasıdır.

KOBİ’lerin en çok yaptığı iki hata; Ar-Ge alanına fokuslanmamaları ve mükemmel projeleri olsa da söz çalışmalarının satış ve pazarlaması hakkında bilgilerinin olmamasıdır.

Ar-Ge’nin KOBİ’lerden daha fazla pay ayırması gerekiyorken, bugün büyük şirketlerin Ar-Ge çalışmalarına daha fazla bütçe ayırdığını görüyoruz.

Dönem raporlarının sunulması KOSGEB’den detsek alınabilmesinde önemli olan bir diğer kriter. Tüm bu sistemler doğru bir şekilde planlandığında KOSGEB’in destekleri rahatlıkla alınabilir. Öncelikle firmalar ne yapmak istediğine karar vermeli ve ardından alınan tüm destekleri entegre bir şekilde kullanmalıdır.”