Türkiye’nin ilk rafine tuz üretim tesisi olan ve 1964 yılında rafine sofra tuzu üretmek amacıyla kurulan Billur Tuz, sistematik üretim, iş sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra kalifiye personel sorunu gibi nedenlerden dolayı robot yatırımı gerçekleştirdi. 2013 yılında yaptıkları yatırımla robot kullanmaya başladıklarını belirten Sayın Bayır, yatırımın avantajlarını “Robot yatırımı yapmak bize öncelikle iş sağlığı ve güvenliği sağladı. Çalışanlarımız 8 saat manuel paletleme yapıyorlardı. Bu hem düzensizliğe neden oluyordu hem de yorgunluk ve sağlık açısından risk taşıyordu. Robotlar sayesinde bunu çözüme kavuşturduk. İnsan gücümüzü kaliteye yönlendirdik. Robot yatırımı ile birlikte daha kaliteli, daha sorunsuz ve seri bir üretime kavuştuk.” sözleriyle ifade ediyor.


ZENGİN BİR ÜRÜN GAMIMIZ BULUNUYOR
Billur Tuz, Türkiye’nin ilk rafine tuz üretim tesisi olarak 1964 yılından beri faaliyet göstermektedir. Firmamız, ham tuz ihtiyacını, Türkiye’nin en büyük deniz tuzlası olan Çamaltı Tuzla’sından karşılamaktadır. Çamaltı Tuzlası, Ege Denizi kıyısında, doğal koruma alanı olan İzmir Kuş Cenneti’nin yanında yer almaktadır. İki türlü üretimimiz var. İlki kuruluşumuzdan beri var olan rafine tuz üretimi diğeri de 2007 den bu yana yaptığımız yıkama tesisimiz bulunuyor. Yıkama tesisi ile yıkanmış tuz üretimimiz var. Bu süreçte kapasite artırımımız oldu. Sanayinin ve müşterilerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda farklı üretimler gerçekleştiriyoruz. 2013 yılından bu yana önemli teknolojik yatırımlar yaptık. Makinalarımızın birçoğu yenilendi, üretim teknolojimiz otomasyona bağlandı. Halihazırda yatırımlarımıza devam ediyoruz, ilerleyen projelerimiz mevcut. Tamamen otomasyona dayalı, makinalarla daha sağlıklı ve kaliteli ürünler üretme gibi bir projemiz var. Üretim sürecimiz elverdiği oranda, kısa süreli duruşlarla tekrardan yeni makinaların montajına ve yeni alanların düzenlenmesine devam edip onları sisteme adapte edeceğiz. Geniş bir ürün gamına sahibiz. Tansiyon ve kalp hastaları için özel olarak ürettiğimiz sodyumu azaltılmış tuz ürünümüz, kansızlık sorununa takviye için ürettiğimiz demir minarelli tuzumuz, guatr hastalarına özel ürettiğimiz iyotsuz tuzumuz var. Ayrıca ev tüketimine uygun farklı ürünlerimiz bulunuyor. Bunlara ek olarak, kapasitemiz ve üretim teknolojimiz sanayide talep eden her müşterimize tuz verme imkanına sahiptir. Hedefimiz dünyaya açılmak ve ihracatımızı artırmak, ki bu konuda son 2-3 yılda önemli bir yol kat ettik. İhracatımız yüksek kapasitelere ulaştı. Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika kıtalarında müşterilerimiz var, bu da Türkiye’nin ilk tuz firması olan Billur Tuz’un dünyaca tanınması demektir.  Onlar için çalışmalar yapmak demektir, Türkiye’de tuzun öncüsü olmak bizim için yeterli değildir.  Dünya markası olma hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  
 

ROBOT YATIRIMIYLA DAHA HIZLI VE DÜZENLİ PALETLEME YAPILIYOR

Rafine bölümünde otomasyona gidildi. Bütün sistem bilgisayar ortamına alındı. Geçmişte ampermetre, voltametre, termometre gibi cihazlara bakarak ayar yapılırken, bugün çalışanlarımız DCS ekranından tüm parametreleri anlık takip edip müdahale edebiliyorlar. Verileri ekran üzerinde görüp hızlı bir şekilde müdahale etme imkanımız oldu. Paketleme bölümünde ise, 2013 yılında makinalarımız tamamen yenilendi. Öncesinde paketleme makinalarımız tam otomatikti, ama kolileme ve paletleme manuel olarak yapılıyordu. 2013’ten sonra ilk olarak otomatik dolum makinalarını ardından da Marmak firmasıyla koordineli çalışarak dikey paketleme ve otomatik kolileme makinalarını devreye aldık. Bu bize gerek personel yükü gerekse üretim kapasitesi açısından büyük bir avantaj sağladı. Neticede hızımız yaklaşık yüzde 80 oranında arttı. Geçmişte paletleme manuel yapılıyordu fakat artan üretim hızı paletlemede aksaklıklara neden olmaya başladı, daha düzenli ve hızlı paletleme yapabilmek için böyle bir yatırıma gidildi.

ROBOT YATIRIMIYLA İŞ GÜVENLİĞİ SAĞLANDI

Aktif olarak çalışan 3 adet robotumuz bulunuyor. Kapasitesi yüksek olan bir ürünü tek bir robotumuz paletliyor. Biraz daha düşük olan iki ürünümüzü diğer robotumuz aynı anda paletliyor. Üçüncüsü ise, sanayi grubumuzda 25 kg’lik ürünlerimiz için paletleme yapıyor. Robot yatırımı yapmak bize öncelikle iş sağlığı ve güvenliği sağladı. Manuel olarak yapılan paletleme hem daha yavaş hem de düzensizliğe neden oluyordu ayrıca yorgunluk ve sağlık açısından risk taşıyordu. Robotlar sayesinde bunu çözüme kavuşturduk. İnsan gücümüzü kaliteye yönlendirdik. İlerleyen dönemlerde robot yatırımı yapma planımız var. Kapasitemizi artırma çalışmalarımız devam ediyor. Fakat bunu kademeli olarak yapacağız. Öncelikle kapasitemizi artıracağız ardından otomatik kolilemeyi yapıp robot yatırımı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. 2019 ya da 2020’de ilk etapta 2, sonrasında 2 robot daha almak için çalışmalarımız sürüyor.

SEKTÖRDE PAKETLEME ROBOTLARI TERCİH EDİLİYOR

Entegratör firma ile çalışmanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü endüstriyel robotlar ülkemizde pek bilinmiyor. Otomotiv, demir-çelik gibi sektörlerde yıllardır kullanıyor, ama gıda/tuz sektöründe yeni yeni kullanılmaya başlandı. Entegratör firma ile koordineli, iş birliği içerisinde hareket etmeliyiz. Firmaya çalışma ortamınızı, üretim sürecinizi çok iyi anlatmanız gerekiyor ki, firmada ona göre destek verebilsin. Ortaklaşa çalıştığınız, taleplerinizi net ve doğru bir biçimde aktardığınız takdirde süreç sorunsuz olarak tamamlanacaktır. Sektörümüz ağırlıklı olarak paketleme robotlarına ihtiyaç duyuyor. Biz robotları paletleme ve taşıma işlerinde kullanıyoruz. Üretimde böyle bir ihtiyaç olmuyor. Üretim tamamen otomatik olarak ilerliyor. Genelde robotlardan son ürün çıkışında yararlanıyoruz.