Nachi Robot Satış Yöneticisi Emre Yıldız, İston Beton firmasındaki paletleme-palet bozma projesinde, yaklaşık 100 kg ağırlığındaki betonların robotlarla taşınması ile sağladıkları iş güvenliğine değinerek, projeyle manuel olarak günde 100 adet üretilen yaş betonu robotlar sayesinde bin 400 adede çıkarttıklarına dikkat çekti.

İnşaat/inşaat malzemeleri sektöründe hangi uygulamalarda robotlara ihtiyaç duyuluyor? Sektörde robotlardan faydalanılarak yapılan uygulamalar nelerdir?

NACHI firması 1928 yılında Toyama / Japonya’da kurulmuş, 7 farklı ürün grubunda faaliyet gösteren teknoloji firmasıdır. Bu ürünlerin başlıcalarını; hidrolik ekipmanlar, kesici takımlar, rulman, özel çelikler ve robotlar olarak sıralayabiliriz. Söz konusu ürünler arasında iş makinalarında kullanılan hidrolik ekipmanlar ve robotlar, inşaat sektöründe aktif olarak kullanılmaktadır. İnşaat sektöründe kullanılan ağır inşaat malzemelerinin taşınması konusunda robotlar, insanların kol gücü ile yaptığı işleri çok daha hızlı, güvenilir, sürdürülebilir ve ekonomik bir şekilde yapabilmektedirler. Bu noktada yapı kimyasalları, çimento ve soğuk beton gibi ürünlerin paletleme proseslerinde robotlarımız kullanılmaktadır.

Nachi’nin sektöre özel robotları var mıdır? Robotlarınız, sektörde hangi özellikleriyle öne çıkıyor?

Nachi dünyanın en hızlı ve üstün performanslı robotlarını üreten, dünyanın robotik pazar taleplerine tam olarak karşılık veren bir Japon teknoloji firmasıdır. 1 kg’dan 1.5 ton ağırlığına kadar taşıma yapılacak tüm uygulamalarda Nachi robotları yer almaktadır. Nachi yüksek taşıma kapasitelerinde robot çözümü sunabilen sayılı robot üreticilerinden biridir. Paletleme uygulamalarında SRA serisi, 6 eksen MC serisi ve 4 eksen LP serisi robotlarımız ile çözüm sunmaktayız. İnşaat sektöründe bu 3 seri aktif olarak yer almaktadır. 

Sektörde robotlarınızın kullanıldığı uygulama örneklerini ve sonuçlarını paylaşabilir misiniz?

İnşaat sektörüne uygun örneklerimizden biri, hat sonu partnerimizin anahtar teslim kurulumunu yaptığı 4 adet Nachi’nin yüksek taşıma kapasiteli robotlarının kullanıldığı İston Beton firmasındaki paletleme-palet bozma projesidir. Bu projede 80-100 kg ağırlıklarındaki katkılı yaş betonların kalıplara konulması, kalıplarda donduktan sonra ters çevirip çıkarılması ve son olarak da istiflenmesi işlemlerinde 1 adet 166 kg taşıma kapasiteli SRA166, 3 adet 470 kg taşıma kapasiteli MC470P olmak üzere toplam 4 adet robotumuz kullanıldı. 80-100 kg betonların robotlar ile taşınması iş güvenliği sorunlarının önüne geçilmesini sağladı. Ayrıca insan iş gücü ile günde 100 adet üretilen yaş beton, robotlar sayesinde günde bin 400 adet üretime çıkarıldı. Bir diğer örnek ise, Nachi’nin yüksek hızda çalışan ve tüm gövdesi IP67 olan MC50’nin kullanıldığı Myfix Yapı Kimyasalları firmasındaki yapı kimyasallarının paletleme projesidir. 

Sektörde yatırım yapmak isteyen/planlayan yatırımcılara neler tavsiye edersiniz? Nasıl bir yol haritası çizersiniz?

İş güvenliği sorunlarının önüne geçmek, üretim metotlarındaki insana bağlılığı minimuma indirebilmek ve planlamasını o gün çalışan insanın performansına göre değil de robotun stabil üretim adedine göre yapmak isteyen firmaların, robot kullanması zorunlu hale gelmiştir. Üretim adetlerini arttırmak ve ölçek ekonomisi gereği daha çok üreterek maliyetlerini düşürmek isteyen firmalar, robotik otomasyon kullanarak pazarlarında lider olmaktadır. Robotik alanındaki tecrübelerimiz ve müşterilerimize yıllar boyu sorunsuz çalışan robot çözümlerimiz ile bu konuda ihtiyacı olan firmaların bizim ile iletişime geçmesini tavsiye etmekteyiz.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Endüstriyel robot pazarı 2018 yılında yaklaşık 420 bin adet yeni robot satışı ile rekor kırmıştır. Global olarak kurulu robot sayısı yaklaşık 2 milyon 500 bin adede yükselmiştir. Endüstriyel robot pazarı 2012-2013 ile 2019 yılları arasında yıllık yaklaşık yüzde 16’lık bir büyüme gerçekleştirmiştir. Robot maliyetlerinin düşmesi ve robotların kullanım alanlarının yeni endüstri sahalarında artmasıyla birlikte, 2018 yılında 420 bin adet olan satış rakamları 2025 yılında 3 milyon 400 bin olarak değişecektir. Bu artış ile beklentimiz, inşaat sektöründeki robot kullanım adetlerinin ilerleyen senelerde çok daha fazla duyulmasıdır.