Servis, yedek parça, entegratörlük, mühendislik alanlarında robotlu projeler hayata geçiren Avenco Robotik ve Otomasyon, Avrupa’dan Avustralya’ya, Güney Amerika’dan Ortadoğu’ya ağırlıklı olarak yurt dışındaki müşterilerine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.

2014 yılında faaliyetlerine başlayan firma kısa zamanda aralarında Kuveyt havalimanı, Katar metrosu Almanya’daki Ar-Ge merkezine robot kurulumu gibi önemli projelere imza attı. ST Endüstri Radyo’da Teknoloji Gündemi programında Murat Bayar’ın konuğu olan Avenco Robotik ve Otomasyon’un Kurucusu Berkay Doğan merak edilen soruları yanıtladı.

“KATAR’A İLK ROBOTUMUZ CAMİİ İÇİN”

İşleme robotu (milling) tarafında oldukça fazla kurulumumuz var. İki büyük proje yaptık. Bunlardan biri Katar metrosunda. Bir diğeri de Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir müşterimize yönelik proje gerçekleştirdik. Müşterimize ilk robotumuzu, Mekke’nin en büyük ikinci caminin restorasyonunun yapılması amacıyla kurduk. Orada kubbenin kalıpları çıkartıldı. Bu kalıplarla ilgili çalışmalar yürüttük, destek verdik. Üç boyutlu yazıcı gibi programların oluşturulmasında katkı verdik. Serbest bölgede bir tersanede insansız hava araçlarıyla ilgili bir çalışmaları vardı. Orada insansız hava araçlarının gövde kalıpları işlendi. Gene aynı firma bizden yatçılık tarafı için 30 metre boyunda bir hat istedi. Katamaran yat gövde kalıplarını çıkarmak istediler. Bununla ilgili destek verdik. Daha önce Nijerya’da tanıştığımız bir mühendis arkadaşı Dubai’ye getirdik ve kendi sistemimizi kurduk. Dünyanın en büyük robot firmalarından birinin sistem partneriyiz. Yeni robotlarla çalışıyoruz ama bunun yanında bütçe kısıtı olan müşterilerimizle de fikir paylaşıyoruz. 

“ALMANYA AR-GE MERKEZİNE ROBOT KURDUK”

Polonya’da kurulumumuz oldu. Ekibimizden Tolga arkadaşımız orada faaliyetler gösterdi. Onun dışında Almanya’da el aletleri alanında faaliyet gösteren bir firmada çalışmalar gerçekleştirdik. Almanya’ya bir Türk firması olarak robot kurduk. Özellikle de bunu bizden başka birçok firma yapıyor. Ama buradaki fark şuydu, bizim robot kurduğumuz yer bir Ar-Ge merkeziydi. Bu Ar-Ge merkezinde bundan 3-4 sene sonra otomotiv üretiminde kullanılacak robot eller tasarlanıyor. Bu alanda geliştirilen birçok patent bu merkeze ait ve biz orada yeni geliştirilmiş araçların denenebileceği bir platform oluşturduk.

ROBOTLARIN ŞOVU

Ford Otosan Ecotorq’un kamyon motoru ürününün tanıtımında görev aldık. Orada arkada iç içe geçmiş ekranlarla üç boyutlu bir görüntü yaratıldı. Biz de Ecotorq motorunun bir “mocap”ını robotla beraber görüntüye uygun bir şekilde senkronize biçimde hareketlendirdik. Bu alanda birçok çalışma var. Örneğin bir başkası şu an İngiltere’de yürüttüğümüz bir proje orada müşterimizle bir film çekimi için setup kuruyoruz. Bir robotik hücre kuruyoruz. Müşterimiz reklam ve film sektörüne robotik sistemle beraber hizmet vermeyi planlıyor. Bizim kurduğumuz sistemi kiralıyor farklı ajanslara, yapımcılara burada elinizle bir robotu uzayda hareket ettirip havada istediğiniz açıları pozisyonlayıp, yakalayıp rahatlıkla o görüntüleri alabiliyorsunuz.  Oldukça farklı, yeni gelişen bir alan ama burada da birçok faaliyetimiz var.

KOLABORATİFTE YÜZDE 3’TEN, 30’A…

İnsanla beraber çalışabilen, insan için tehlike arz etmeyen robotlar. Bu robotlar giderek artacak yani geçtiğimiz yılın verilere göre yüzde 3 civarı satışlarda bir adedi var. Ama önümüzdeki beş yıl içerisinde yüzde 30’lara ulaşması bekleniyor. Bu kapsamda bütün robot firmaları kendi ürün gamlarını ortaya koyuyorlar. Bizim partner olduğumuz firmayla beraber direkt kolaboratif robotları var. Ama bunun yanında diğer serilerine de bu özellikleri getirmeyi planlıyorlar. Yani burada ortaya çıkacak ürün insanların makinalarla beraber aynı ortamda çalışmalarına imkân sağlayacak. Bu da üretimdeki belli maliyetleri, zorlukları ve riskleri azaltıyor olacak.

ROBOT PROGRAMCISI İHTİYACI

Robotu programlayabilecek bir arkadaşa ihtiyaç var. Ki bu da ülkemizde oldukça az. Onları eğitmeye çalışmanız da zaman alan bir süreç. Çünkü bir yandan fabrika içerisinde farklı işler yapıyorlar. Bu iş senkronizasyonu sahada çok rahat sağlanamayabiliyor. Bu nedenle müşterimiz kurulu bir sistemden maksimum fayda sağlaması açısından kullandığımız robotla böyle bir platform geliştirdik. Örneğin, alma-bırakma noktası bunları bir dokunmatik ekrandan seçip, pozisyonunu da gerçek zamanlı önünde görerek yapabiliyor. Üstelik personelin bunu yapması için yüksek okul mezunu olmasına gerek yok, artı ve eksiye basacak.