Yapay zeka (YZ) ve makina öğrenimi, yıllardır endüstriyel üretime girmiş durumdadır. En azından teoride. YZ'nın şimdi pratikte yolunu bulmadaki gücü, 21 - 24 Haziran 2022 tarihleri arasında Münih'te gerçekleşecek olan Automatica Fuarı’nda gösterilecek.

Yapay zeka tabanlı otomasyon çözümlerinin önümüzdeki yıllarda en büyük konu olacağı tartışılmaz. Soru, üretim şirketleri için bu teknolojinin muazzam potansiyelinden ne kadar çabuk yararlanılabileceğidir. Longitude Research ve Siemens tarafından yapılan bir anket net bir sonuca ulaştı: Buna göre iş dünyasının liderlerinin yarısından fazlası endüstriyel tesislerin, makinaların ve kritik altyapıların önümüzdeki beş yıl içinde yapay zeka tarafından kontrol edilmesini bekliyor.

Ancak bunun için temel ön koşul, üretim sürecinde yer alan tüm bileşenlerin tutarlı dijital ağ oluşturmasıdır. Bu engel ortadan kaldırıldığında ve ilgili tüm sistemlerin otonom veri alışverişi sağlandığında, akıllı üretimin temeli oluşturulur. VDMA Robotics + Automation Association Genel Müdürü Patrick Schwarzkopf, “Birkaç yıl içinde, dijital ağlar yönetim kurulu genelinde uygulanacak. Tüm bileşenler daha sonra birbirleriyle veri alışverişi yapabilir, kendilerini optimize edebilir ve akıllıca hareket edebilir." dedi.

"AKILLICA GELİŞTİRİLEN YÖNTEMLERİ İZLEMEK İSTİYORSANIZ, GÖRMELİSİNİZ" 

Dijital ağlar henüz evrensel olmasa da, günümüzde izole yapay zeka çözümlerinin hayata geçirilmesinin önünde hiçbir şey durmuyor. Akıllı üretim süreçlerinin öncülerinden biri endüstriyel görüntü işlemedir.

Uzaya yapılan bir yolculuk, görüntülemenin ne kadar gelişmiş olduğunu gösterir. 2023'ten itibaren, ABB multispektral görüntüleme sistemleriyle donatılmış 10 uydu, dünyayı yörüngeye oturtacak ve gezegenimizin ekosistemini kaydedecek. Sistem, beş metreye kadar çözünürlüğe sahip birinci sınıf görüntüler sunar. Uydu operatörü tarafından işletilen YZ tabanlı bir analiz sistemi, dünyamızdaki, doğal veya insan müdahalesinin neden olduğu, değişiklikleri neredeyse gerçek zamanlı olarak değerlendirir.

Dünyaya dönelim, daha doğrusu Automatica’nın sergi salonlarına. Asentics, Basler, Cognex, MVTec, IDS, IS-RA Vision, Sick veya Stemmer Imaging gibi katılımcılar, entegre YZ ile çığır açan kameralar ve sensörler veya yazılımlar gösterecek. Görüntüleme, YZ tabanlı robotik uygulamaları için de çok önemlidir. Uzun yıllardır görüş sistemleri, robotların özerkliği ve esnekliği için ön koşul olmuştur. Robotlar akıllı hareket edecekse, yüksek performanslı görüntü işleme temel gereksinimlerden biri olacaktır.

YAPAY ZEKANIN TEMELİ OLARAK BİLGİ İŞLEM GÜCÜ

Fraunhofer IPA'da Robot ve Yardımcı Sistemler Departmanı Başkanı Dr. Werner Kraus, akıllı üretim ortamlarına entegrasyon için robotların sahip olması gereken diğer özellikleri şöyle açıkladı:

“Görüntü veya güç verileri, YZ destekli robot işlevlerinin temelidir. Ancak günümüzde çoğu robot varsayılan olarak kör çalışıyor. Gelecekte, kameraların ve güç sensörlerinin entegrasyonu, akıllı fabrika için standart bir robotun performans kapsamının bir parçası olmalıdır. Gerçekten özerk hareket edebilmek için sanal eğitim ortamı da çok önemlidir. Endüstriyel robotlar, gerçek robotun hemen üretken olması ve simülasyonda eğitim verileri oluşturmak için dijital bir ikize ihtiyaç duyuyor.”

Son olarak, robotik her zaman döngü süresi açısından kritiktir, bu da düşük gecikmeli gerçek zamanlı yapay zeka gerektirdiği anlamına gelir. Bu nedenle, YZ, büyük bilgi işlem kaynaklarıyla buluttan uca geçer. Bu, yapay zeka modellerini çalıştırmak ve eğitmek için robot denetleyicisinde bilgi işlem gücü gerektirir.

ROBOTLAR İÇİN YÜKSEK PERFORMANSLI BEYİNLER

YZ uygulamaları için standart robotları çok fazla çaba harcamadan nitelendirme görevi için, genç ve gelecek vaat eden şirketler, Micropsi Industries ve Robominds dahil olmak üzere geleceğe yönelik çözümler geliştiriyor. Bu şirketler, robotları akıllı hale getirme konusunda kararlı görünüyorlar.

Robominds CSO'su Christian Fenk, "Her robotun bir beyni hak ettiğine inanıyoruz. Automatica da, robotların YZ uygulamaları için yüksek performanslı kontrolörler ve görüntü işleme sistemleriyle nasıl yükseltilebileceğini ve böylece "programlandığında" çalıştırılmalarını özellikle kolaylaştıracağını göstereceğiz. Gerçek yapay zekanın öncüsü olarak yeni bir robotik çağını başlatmak gibi iddialı bir hedefin peşindeyiz.” ifadelerini kullandı.

KAVRAMA KONUSU: ENTEGRE ZEKA

Festo, IPR, Onrobot, Schunk ve Zimmer Group gibi katılımcılar da dahil olmak üzere kavrama sistemleri üreticileri, standart bileşenlere ne kadar zekanın ulaştığını gösterecek. Entegre yazılım da dahil olmak üzere birçok sensörle donatılmış yüksek teknolojili tutucularla, çöp toplama gibi uygulamalar nispeten az çabayla güvenilir bir şekilde uygulanabilir.

Automatica’nın ticari ziyaretçileri, çeşitli demo uygulamalarındaki cobot'ların ve akıllı kavrama sistemlerinin heyecan verici kombinasyonuna da yakından bakabilir.

BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET

VİZYONER İNTRALOJİSTİK VE ÜRETİM KONSEPTLERİ

Sonuç olarak, dijital ağ oluşturma ve yapay zekanın mega trendleri yeni bir otomasyon çağını başlatıyor. Şimdiye kadar mümkün olmayan son derece esnek intralojistik ve üretim konseptlerinin gerçekleştirilmesine izin veriyorlar.

Mevcut inovasyon dinamiği ile, bu yılın önde gelen ticaret fuarı, start-up'lardan endüstri devlerine kadar her zamankinden daha geniş bir yelpazeyi içeren katılımcı yelpazesi ile muhtemelen tüm zamanların en önemli Automatica Fuarı olacak.