KANTEC, AMERİKA’DA TAVUK KELEBEĞİ TANITTI KANTEC, AMERİKA’DA TAVUK KELEBEĞİ TANITTI

“Yatak ciddi bir iştir”, “Yatak deyince Armis…” gibi sloganlarıyla dikkat çeken, Acme Holding çatısı altında faaliyet gösteren Armis Yatak, 2017 yılında Yalova’da kuruldu. Firma, 2018 yılında İzmir’deki fabrikasına taşınarak üretim parkuru ve depolama alanını üç kat arttırdı.

Bugün Torbalı’da konumlanan toplam 50 bin metrekare alana kurulu fabrikasında faaliyet gösteren firma, günlük 600 yatak, 150 takım baza ve başlık kapasitesi ile üretimlerini sürdürüyor.

Baza imalatı ile ilgili metal kasa üretimi konusunda kaynaklı birleştirme işlemlerini yapabilmek için robot yatırımı yaptıklarını ve yaklaşık 6 aydır robotlarla imalat gerçekleştirdiklerini belirten Armis Yatak Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Batallı, robot yatırımının çıktılarını şu sözlerle anlatıyor: 

“Üretimde robotları kullanmak öncelikle üretimin standartlaştırılması açısından önem arz etmektedir. Bununla beraber kalifiye personel ihtiyacını ortadan kaldırdığından maliyetleri de düşürmektedir. Üretimin daha planlanabilir ve verimliliği ölçülebilir nitelikler kazanmasına destek vermektedir.”

Kürşat Bey, Armis Yatak’ın yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatabilir misiniz?

Acme Holding olarak 20 yıldır Türkiye’de hizmet veriyoruz. Armis Yatak iştirakimiz, 15 milyon avroluk yatırım ile 2017 yılında Yalova’da kuruldu. Eylül 2018 itibariyle üretimimizi İzmir Torbalı’daki yeni tesisimize taşıyarak, üretim parkurumuzu ve depolama alanımızı 3 kat arttırdık. Armis Yatak, Artemis Halı’daki bilgi, birikim ve tecrübelerimizi aktardığımız yeni markamız. Türkiye genelinde yaptığımız araştırmalar ve halı üretimindeki profesyonel ve yenilikçi üretim anlayışımız doğrultusunda, gelen talep üzerine bu yatırım kararını aldık. Böylelikle halıdan sonra yatak, baza ve başlık sektöründe de üretici olarak faaliyet göstermekteyiz. 

Armis Yatak markamızla ilk üretimimizi Yalova’daki tesislerimizde günlük 400 adet yatak üretim kapasitesi ile gerçekleştirdik. Daha sonra gelen yoğun talep üzerine üretim tesisimizi İzmir’e taşıdık. İzmir Torbalı’da bulunan üretim tesisimizde, 32 bin metrekaresi kapalı ve 18 bin metrekaresi açık olmak üzere, toplam 50 bin metrekareden oluşan alanda üretim yapıyoruz. Günlük 550 yatak, 150 takım baza ve başlık kapasitesine sahibiz. Yatak, baza, başlık, sofa, puf, komodin, yorgan, alez, yastık, bebek tekstili ve otel grubu üretim gruplarımız mevcut. 

Armis Yatak olarak ülke genelinde 47 showroom mağazası, 400’e yakın corner satış noktamız bulunmakta. Bu satış noktalarında yatak, baza, başlık, sofa, komodin, yorgan, yastık, alez gibi ürünleri tüketicilerimizle buluşturuyoruz. Hedefimiz, 2022 yılı içinde Türkiye genelinde 600’ün üzerinde satış noktasına ulaşmaktır.

Genç bir marka olmamıza rağmen üretim kalitemiz, kullandığımız ileri teknoloji ve çağdaş tasarım detaylarımızla sektöründe lider markalar arasında yer almak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Halen 28 ülkeye ihracat yapmaktayız. Hedefimiz kapasitemizin yüzde 40’ını ihracata yönlendirmektir. Halihazırda Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıyoruz. 2022 yılında Amerika ve Afrika da dahil olmak üzere hedef pazarlar belirledik ve bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Şirketinizde ilk olarak robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

Baza imalatı ile ilgili metal kasa üretimi konusunda kaynaklı birleştirme işlemlerini yapabilmek için; artan talebi karşılamak, standart kalitede ürünler yapabilmek ve bu ihtiyaca karşılık kalifiye personel ihtiyacının istenen seviyede olmaması veya maliyetlerin yüksek olmasından dolayı robot yatırımı yapma kararı aldık. Yaklaşık 6 aydır robotlu üretim yapmaktayız.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot/robotlardan yararlanıyorsunuz? Toplam kaç adet robot kullanıyorsunuz? 

Şu an için sadece baza metal kasalarının imalatında kullanılan kaynak robotlarında faydalanmaktayız. Toplam 3 adet robot parkurumuz bulunmakta. Bunlar farklı parçaların birlikte imal edilmesi için tasarlanmış akuple bir sistemden oluşuyor. Robot markası olarak Yaskawa markasını tercih ettik.

Yatırım öncesi entegratörünüzden/robot firmanızdan ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız? Entegratör seçimi konusundaki düşüncelerinizi alabilir miyiz? Bu kapsamda RobAtik firmasıyla olan iş birliğiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kaynak robotları ile ilgili metal profil kalınlıkları ve ürün montaj şekline bağlı olarak, farklı fikstür uygulamaları mevcut olduğundan, kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdik. Yaptığımız fizibilite sonucunda bazı sistemlerde son montaj işleminin yine manuel olarak yapılması gerekmekteydi. Bu bağlamda metal iskeletin tümüyle tek fikstür üzerinde toplanabildiği ve başka bir işlem gerektirmeyen, farklı model ölçülerine hızlı değişiklik imkanı veren, montaj parçalarının kolay yerleştirilmesi ve zamanla oluşacak hataları en aza indirebilmesi açısından pnömatik fikstür entegrasyonu içeren bu mevcut yapıyı tercih ettik. Bu anlamda iş birliği yaptığımız RobAtik firmasının kendi özel tasarımları olan fikstür tipini kullanma kararı aldık. Ve çözüm ortağımızın önerilerini de dikkate alarak üretim hattımızı son haline getirdik.  

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımı size ne gibi katkılar sağladı? İşçi maliyetlerini düşürme anlamında bir düşüş yaşandı mı, o süreç nasıldı? Sektörünüz özelinde değerlendirdiğinizde, üretimde robotları kullanmak nasıl bir katma değer sağlıyor?

Üretimde robotları kullanmak öncelikle üretiminin standardize edilmesi açısından önem arz etmektedir. Bununla beraber kalifiye personel ihtiyacını ortadan kaldırdığından dolayı maliyetleri de düşürmektedir. Üretimin daha planlanabilir ve verimliliğin ölçülebilir nitelikler kazanmasına destek vermektedir.

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz? 

Gelecek dönemde robotik uygulamaların mümkün olabildiği her noktada yatırımlarımız devam edecek. Hali hazırda üretim bantlarımızın hemen her noktasında otomasyon ve robotik uygulamalar mevcut. 

Endüstri 4.0’a uyum konusunda yaptığınız çalışmalardan/yatırımlardan bahseder misiniz? 

Günümüzde üretim hatlarında özellikle yapıştırıcı atım işlemleri de tam otomasyon sistemler ile yapılmakta. Gelecekte bu hatlar üzerinde birçok noktada robot uygulamaları mümkün olacaktır. Bugün yatak imalatında Endüstri 4.0 için çok uzak olmadığımızı söyleyebiliriz.

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?    

1985 yılında Gaziantep’te doğdum. İlkokul eğitimimi Yükseliş Koleji, orta ve lise öğrenimi ODTÜ Geliştirme Vakfında tamamladıktan sonra üniversite eğitimimi İstanbul Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldum. Mezuniyet sonrası Acme Holding firmamızda iş hayatıma başladım. 2017 yılından bu yana, kurmuş olduğumuz Armis Yatak A.Ş. iştirakimiz bünyesinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam etmekteyim.