Colorado Maden Okulu'ndaki araştırmacılar, Boston Dynamics'in robot köpeği Spot'un arama-kurtarma görevlerinde insanlara yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Zemin kayalık ve engebeli ve yol boyunca bir sürü değerli metal taşıyan eski, paslanmış raylar uzanıyor. Uzmanlar, tekerlekli robotların pek çoğunun engebeli yüzeyde, arazi koşullarında gezinirken sorun yaşarken, Spot için bunun bir sorun teşkil etmeyeceğini ifade ediyorlar.

Colorado Maden Okulu, Boston Dynamics'in robot köpeğini test etmek için ABD Denver dışındaki Edgar Madeni'ne getirdi.

Okul, dört ayaklı robot köpek Spot'un 2020 yaz aylarında satışa sunulmasından sonra robotu satın alan ilk müşterilerden biri oldu.

"Bu, dünyadaki en gelişmiş robotlardan biridir" diyen Maden Okulu Profesörü Hao Zhang'ın robotik alanındaki çalışmalarının birçoğu, çökmüş bir madende hayatta kalanları aramak veya nükleer tesisleri teftiş etmek gibi robotların insanlardan tehlikeli işleri devralmasının yollarını keşfetmeyi içeriyor.

Zhang, "Oldukça şaşırtıcı. 10 yıldan uzun süredir robotlar üzerinde çalışıyorum ve hiç bu kadar iyi tasarlanmış bir robota sahip olmadık." şeklinde konuştu.