Altınay Teknoloji Grubu'nun amiral gemisi firmalarından Altınay Robot Teknolojileri yeni Teknoloji Merkezi yatırımını duyurdu.

Yeni Teknoloji Merkezi ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Altınay Robot Teknolojileri Genel Müdürü Ömer Eren, bilhassa son yıllarda gerek ulusal gerek uluslararası alanda projelerini genişlettiklerini ve büyüme hedefleri doğrultusundaki adımlarına devam ettiklerini, yeni yatırımın da bu hedefler ışığında kendilerini ileri taşıyacağını ve yeni imkanlar sunacağını ifade ediyor.

“Bu binamızda faaliyetlerimizi birleştirecek hem otomotiv ve genel endüstrideki anahtar teslimi projelerimizi sürdürecek hem üretim altyapımızı kuvvetlendireceğimiz planları hayata geçirecek hem de araştırma geliştirme faaliyetlerimiz için teknik altyapısıyla da uygun mekanlar yaratacağız.” diyen Eren, tüm paydaşlarına son teknoloji ürünler sunabilecekleri bir çalışma sahası oluşturacaklarını ve 2023’ün ilk çeyreğinde faaliyetlerine başlamayı planladıklarını belirtiyor.

Yeni Teknoloji Merkezi yatırımı yapmaya nasıl karar verdiniz? Böyle bir ihtiyaç niçin hasıl oldu? 

Bunu biraz geleceğe yatırım olarak düşünmek gerekli. Uzun süredir böyle bir amacımız vardı, kurumsal hedeflerimizle birlikte kapsamlı bir hamle yapmak istiyorduk. Günümüzde zaman ve teknoloji çok hızlı değişiyor, dolayısıyla kendini geleceğe hazırlamak her zamankinden daha önemli. Altınay Robot Teknolojileri olarak kurulduğumuzdan beri ülkemizde teknolojinin öncüsü olmak için gayret gösterdik. Kendi yenilikçi ve geliştirmeye açık tutkumuzu hem ülke içi hem ülke dışında yaymak ve yerli kaynaklarla teknoloji kulvarında büyümek hep hedefimiz oldu. 25 yıldan uzun olan yolculuğumuzda, sektörde pek çok ilkleri gerçekleştirdik, Türkiye’de yetişen mühendislerimizle de pek çok güzel iş çıkarılabileceğini gösterdik. Nasıl ki bundan 30 yıl önce Altınay’ın temelleri Türkiye’nin ilk endüstriyel robotunun tamamen yerli kaynaklarla geliştirmesiyle başladıysa, bugünkü vizyonumuz ve insan merkezli değerlerimizle birlikte, gelişen ve gelecek teknolojilerine önderlik etmeyi de sürdürüyoruz. Özellikle son yıllarda hem ulusal hem de uluslararası alanda projelerimizi genişletiyor ve büyüme hedeflerimiz doğrultusunda adımlar atmaya devam ediyoruz. Duyurduğumuz yeni yatırımımız da bu hedeflerimiz doğrultusunda bizi ileri taşıyacak, yeni imkanlar sunacaktır. 

Yeni Teknoloji Merkezinde ne tür çalışmalar yapacaksınız? Merkezinizden kimler yararlanabilecek? Dış kullanıma da açık olacak mı?

Bugüne kadar yüksek teknoloji hedefimizi korumayı sürdürdük. Hep yeni fikirler ve yeni teknolojiler üzerinde çalıştık, ürettik. Projelerimizde fark yaratmak için çaba gösterdik. Altınay Robot Teknolojileri Yeni Teknoloji Merkezimiz, bugüne kadar hayal ettiğimiz gibi, şimdi ve daima yeni fikirlerin geliştirildiği, geleceğe yön verilen, mühendislerimiz ve teknik ve idari tüm ekiplerimizle yaşayan bir yer olacaktır. Yeni binamızın, mimarisi ve dış görünüşüyle de atacağımız adımlarda bize ilham verecek içerikte ve yapıda olmasını arzu ediyoruz. Burada paydaşlarımızın da bizimle beraber tüm teknolojileri keşfedecekleri bir süreçle ilerletmeyi umuyoruz. Bizimle beraber fikirleri geliştirebilecekleri, istek, ihtiyaçlarını paylaşacakları yeni ilhamlarla çalışmaları ve geleceği şekillendirmelerini istiyoruz. Her zaman konuşulan “kazan kazan” anlayışını tam olarak sanayiye yaymak ve birlikte gelişmenin önünü açmak istiyoruz. Burada görev aldığımız asıl önemli nokta ise, teknolojiye paydaşlık edecek taraflar, teknoloji şirketleri, sanayideki güçlü üretim hedefleyen değerli müşterilerimiz ve temellerimizi oluşturan değerli üniversitelerimizle, ortak çalışmalar ve sonucunda katkılar oluşturabileceğimiz bir ortak merkez hayal etmemizdir.

BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET

Yatırımınız ile ilgili detayları aktarır mısınız (Lokasyonu, açık-kapalı alan, istihdam vb.)?

Altınay Robot Teknolojileri Yeni Teknoloji Merkezi, İstanbul’a çok daha yakın olan Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alıyor. Yaklaşık 10 bin metrekarelik alan üzerinde, 20 bin metrekareye yakın kapalı kullanım alanına sahip olacağız. Bildiğiniz gibi şu anda 2 ayrı yerleşkede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birincisi şirket merkezimiz olarak kullandığımız Serbest Bölge içindeki binamızken, diğeri de buraya 5 km uzaklıkta Ar-Ge Merkezi olarak hizmet veriyor. Mevcut bu iki tesisimizi seneye inşallah birleştirmiş olacağız. Yazın başlayacağımız inşaat faaliyetlerimizi en kısa sürede tamamlayarak, tüm ekiplerimizle birlikte yeni yerimize geçmek istiyoruz. Tüm hazırlıklar bizi ve ekiplerimizi daha da heyecanlandırıyor, sürecin tamamlanması için sabırsızlanıyoruz. 

Merkezinizde süreç nasıl ilerleyecek? İnşaat çalışmaları ne zaman başlayacak? Ne zaman tamamlanması ve hizmet vermeye başlaması planlanıyor?

Şu anda yeni Teknoloji Merkezimizin projesi sonlanmak üzere. Artık son detaylar üzerinde görüştüğümüz için inşaat çalışmalarının olabildiğince yakın bir sürede başlamasını hedefliyoruz. Bu binamızda faaliyetlerimizi birleştirecek hem otomotiv ve genel endüstrideki anahtar teslimi projelerimizi sürdürecek hem üretim altyapımızı kuvvetlendireceğimiz planları hayata geçirecek hem de araştırma geliştirme faaliyetlerimiz için teknik altyapısıyla da uygun mekanlar yaratacağız. Tüm paydaşlarımıza son teknoloji ürünleri sunabileceğimiz bir çalışma sahası oluşturacağız. 2023 yılının ilk çeyreği inşallah faaliyetlerimize başladığımız tarih olacak. 

Bu kapsamda Teknoloji Merkeziniz ile ilgili hedeflerinizi ve gelecek planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Altınay Robot Teknolojileri olarak çıtamızı hep yukarı koyduk. Yine hedeflerimiz yüksek, yönümüz ileriye doğru; Müşterilerimize sunduğumuz anahtar teslimi projelerle onlara en iyi sistemleri, en iyi üretim çözümlerini sağlıyoruz. Altınay olarak bir projeyi bir bütün olarak ele alarak her disiplinde sahip olduğumuz yüksek tecrübeyi projelerimizle sistemlere aktarıyoruz. Bildiğiniz üzere tasarım, sistemlerdeki en karmaşık konudur. Bir proses ne kadar detaya sahip olursa olsun, tasarım ekibimizle birlikte en uygun ve akılcı çözümü bulur, projeyi her adımda çok iyi takip ederek en doğru şekilde bitirilmesini sağlarız. Böylece müşterilerimiz ve paydaşlarımız; proje yönetimi, detay tasarım, proses geliştirme, üretim, montaj ve sistem kurulum aşamalarını çok konforlu olarak geçerken, güvenle üretimlerine odaklanabilirler. Projelerde gerekli olan bu yüksek koordinasyonu bu kadar yukarı alabilmemiz, işimize çok önem vermekten ve onu çok iyi bilmekten geçiyor.

Her bir Altınay çalışanı projelerimizde yapacağımız işin en iyisi olması gerektiğini bilir ve bu bilinçle tasarlar, üretir ve çalışmalarını yapar. Gelecek için bunların ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Yüksek teknoloji ile ilerlememiz, ürettiğimiz yeni düşüncelerle büyüyecek, ülkemizde teknolojiye olan katkımız da etkimiz de artarak devam edecek. Bizi bugüne taşıyan en önemli bakış açısı, ülkemize ve insanımıza verdiğimiz değer ve onlarla beraber ortaya koyarak gerçekleştirdiğimiz hedefler. Yeni merkezimizle bunu daha da perçinleyeceğiz.

Gelecek için motivasyonumuz ise, yine gelecek ve yeni teknolojiler üzerine odaklı. Yenilik bizi motive eder, dolayısıyla yeni hedefler de bizi ileri taşır. Varolan kadromuzu yeni projelerimiz ve proje hedeflerimiz doğrultusunda büyütmek de diğer amaçlarımız arasında. Hem ülkemizde hem de yurt dışında yeni kadro hedeflerimiz var. Gelişerek güçlenen kadrolarımız çok önemli. Bunun yanında üretim ve teknik ekipman kapasitemize de önümüzdeki dönemde daha fazla ağırlık vermek ve bazı yeni yatırımları organize etmek de istiyoruz. Böylelikle proje ve ürün altyapımızı güçlendirerek, çok kısa sürede Avrupa’da da çok daha kuvvetli ve söz sahibi bir firma olarak ilerleyerek yerimizi almak istiyoruz.