AkınRobotics tarafından çok yakında piyasaya sürülecek 4 ayaklı robotu ARAT, arazi şartlarına uygun olarak tasarlandı.

Yük taşıma özelliğinin yanı sıra robotun özellikle arama-kurtarma faaliyetlerinde önemli bir rol üstleneceği öngörülüyor. ARAT, 16 eklemden oluşuyor ve ayakları sayesinde rahatlıkla dengesini sağlayabiliyor ve yürüyebiliyor.

İNSANLARLA İLETİŞİM KURABİLİYOR

Robot ile ilgili bilgiler paylaşan AkınSoft ve AkınRobotics Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, 4 motordan meydana gelen boyun yapısı ile robotun gelişmiş bir gözlem becerisinin bulunduğunun altını çizdi.

Dr. Akın, üzerinde bulunan stereo vision kamerası aracılığıyla derinlik algılayabildiğini, çevreden gelen sesin yönünü belirleyerek söz konusu yöne gidebildiğini kaydetti. 

Ayrıca yürürken karşısına çıkabilecek engellerden uzaklaşabildiğini ve engelleri aşmak amacıyla strateji geliştirme özelliğine sahip olduğunu belirten Dr. Akın, algılama sistemi sayesinde sesli komutları algılayarak karşılık verebildiğini söyledi.

GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

ARAT’ta lityum iyon pil kullandıklarını ve bu nedenle gelişmiş bir pil ömrünün olduğunu dile getiren Dr. Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Arazi robotu olarak geliştirdiğimiz robotumuz, bütün zorlu arazi koşullarına uygun olarak dizayn edildi. Yük de taşıyabilen ARAT, arama-kurtarma çalışmalarında kullanılabiliyor olacak.” şeklinde konuştu. 

Kısa bir süre sonra robotun tanıtımını gerçekleştireceklerini ifade eden Dr. Akın, robotları geliştirebilmek üzerine çalışmalarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.