Staubli Robotik iş birliğiyle otomotiv endüstrisinde devreye aldıkları proje hakkında bilgiler veren Ağasan Makina Genel Müdürü Mürsel Kocaağa, “Otomotiv sektörünün 1 dakikasının dahi önemli olduğu, operatör performansından bağımsız olarak daha kısa çevrim süreleri, sıfır hata ile daha yüksek kalite ve işletme maliyetlerinin azalmasına bağlı olarak yatırımlar kısa sürede geri dönüş sağladı. Kaliteli ürün ve teknik destek ile sürdürülebilir üretim gerçekleştirildi.” diyor.

Ağasan Makina Genel Müdürü Kocaağa ve Stäubli Türkiye Robotik Bölümü Bölge Satış Müdürü Kazım Örnekal, sorularımızı yanıtladı.

BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET

Ağasan Makina’nın yapılanmasını anlatabilir misiniz? Hangi sektörlere yönelik ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

2003 yılında 100 metrekare bir alanda kurulan Ağasan Makina, bugün Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 bin 200 metrekare bir alanda özel makina imalatı ve mühendislik faaliyetlerini sürdürmektedir. Ağasan Makina, başta otomotiv sektöründeki ihtiyaçları iyi analiz etmesi sayesinde güvenli adımlar atarak, kaliteli hizmet anlayışından ödün vermeden hızla büyümekte ve kendini geliştirmektedir. Tasarım, talaşlı imalat ve yazılım departmanlarının firma bünyesinde olması ile müşterilerine tek çatı altında kusursuz hizmet avantajı sağlar. 

Gerçekleştirilecek robot yatırımı öncesinde simülasyon çalışmaları gibi yatırımla elde edilecek verimlilik seviyelerinin tespiti ya da gereksiz yatırımların önceden tespiti noktasında sağladığınız avantajlar nelerdir?

Müşterilerin öncelikle talep ve ihtiyaçlarını doğru şekilde tespit ederek nihai etkin çözümü fizibilite çalışmaları ile sağlıyoruz. Fizibilite çalışmaları ile robot yerleşimi, robot erişim kontrolü, atalet analizi ve çevrim süresi hesabı gerçekleştiriyoruz. Ayrıca ölçme, kesim gibi uygulamalarda ise robot ile demo uygulamaları sağlıyoruz. Tüm bu verilerin ışığında, proje teknik detaylarını ve proje bütçelerini müşterilerimize en ideal çözümle sunuyoruz. 

Ağasan Makina’nın sektör özelinde son dönemde devreye aldığı projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Son dönemde ihracata yönelik otomotiv sektörü aydınlatma segmentinin ihtiyaçlarını karşılayan robotlu makina projelerimiz oldu. Beraberinde yatırım ve işletme maliyetlerini azaltarak, proses sürelerinin azaltıldığı hat içi (inline) ve hibrit hat sonu (EoL) robotik ölçüm hücreleri de önemli işlerimizin arasında yer alıyor.

Sektörün günümüz robot teknolojisi yatırım gündemi ve güncel robot teknolojisi ya da robot tipi talepleri hangileridir?

Otomotiv sektöründe uzun yıllardır robotik uygulamalar gerçekleştiriliyor. Fakat dünya çapındaki piyasa koşullarında robotik uygulamalarda daha yüksek hız ve daha yüksek hassasiyetin gerektiği uygulamalara yönelik talepler söz konusu. Bunun yanı sıra verimlilik analizleri için toplam sahip olma (ROI) bedeline bakıyoruz. Bu anlamda yatırımlarımızda sadece başlangıçta değil, uzun vadeli toplam bedel anlamında da Stäubli öncü marka olarak seçimlerimizde ön plana çıkıyor. Stäubli Robotik yeni nesil SIL3-PLe güvenlik seviyesinde, insanla yan yana çalışabilen kafessiz robot teknolojileri sunuyor. Ayrıca 2 m. maksimum erişim sağlayabilen ve 40 kg. maksimum yük taşıyabilen robotları sayesinde kolaboratif bir teknoloji ile sağlıyor.

Stäubli ile yollarınız nasıl kesişti? Her iki marka ekibi arasında nasıl bir sinerji söz konusu? Bu markanın globalde edindiği sektör tecrübeleri size ve projelerinize ne tür katkılar sağlıyor?

Otomotiv sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda, her üretilen parçanın ölçülmesi ve tersine mühendislik ile parçaların kalıp datasının elde edilmesi amacıyla geliştirilen hücre çalışmaları kapsamında Stäubli Robotik ile yollarımız kesişti. Denemelerimiz sonucunda proses için gerekli olan yüksek yörünge hassasiyetini, patentli dişli kutusuna sahip absolute kalibreyi Stäubli robotlarının sağlayabildiğini deneyimledik. Yüzde 100 ölçüm uygulamalarında konvansiyonel CMM ölçümü ile 2-3 dakika sürede gerçekleştirilebilirken, Stäubli Robotik ile yarım dakikada ölçüm rahatlıkla tamamlanabiliyor. Ayrıca prosese uygun robot seçimi esnasında globalde gerçekleştirilen uygulama çözüm örneklerinin tarafımıza sunulması proje sürecini pozitif etkiledi.

Sektör özelinde Stäubli ile gerçekleştirdiğiniz bir projeyi teknik detayları, talep, talep sonrası projelendirme, proje ve devreye alma sonrası süreçleriyle paylaşabilir misiniz?

Son olarak gerçekleştirdiğimiz inline ölçüm sisteminde, fikstür üzerinde çoklu komparatör sistemi ile manuel olarak gerçekleştirilen proseste, önce robotlu demo çalışması sonucunda çevrim süreleri tespit edildi. Ardından hücre içerisinde ölçüm noktalarına erişim kontrolü ve atalet analiz çalışmaları Stäubli Robotik Ekibi tarafından gerçekleştirildi. Kısacası devreye alma esnasında ve sonrasında Stäubli Teknik Destek Ekibi tüm taleplerimiz için profesyonel destek sağlamıştır.

Projede seçilen robotları, teknik özelliklerini, başka hangi sektör ve uygulamalarda kullanıldıklarını öğrenebilir miyiz?

Projede tercih edilen absolute kalibre robotlarımız, otomotiv başta olmak üzere beyaz eşya ve metal sektörlerinde lazer kesim, parça işleme, çapak alma ve ölçüm uygulamalarında kullanılıyor. Böylece robotumuzun sahip olduğu patentli dişli kutusu ve kompakt yapı sayesinde, üstün yörünge ve tekrarlanabilirlik hassasiyetini titreşim olmadan gerçekleştirebildik.

Devreye alma sonrası sahada ne tür avantajlar sağlanmış oldu? Yatırımın işletmeye faydaları neler oldu?

Otomotiv sektörünün 1 dakikasının dahi önemli olduğu, operatör performansından bağımsız olarak daha kısa çevrim süreleri, sıfır hata ile daha yüksek kalite ve işletme maliyetlerinin azalmasına bağlı olarak yatırımlar kısa sürede geri dönüş sağladı. Kaliteli ürün ve teknik destek ile sürdürülebilir üretim gerçekleştirildi.

Gelecek dönem için iş birliği içinde hayata geçirmeyi planladığınız projeler var mıdır?

Bundan sonraki süreçte sektörün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, anahtar teslim projelerimiz ile robotik çözümler sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca çok istasyonlu hatlar dahil olmak üzere, robotik uygulamalar gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

2022 yılı için Ağasan Makina ve Stäubli’nin odaklanmayı planladığı yeni sektör olacak mı? Bu yıla ilişkin değerlendirmelerinizi ya da öngörülerinizi alabilir miyiz?

Geçtiğimiz yıllarda pandemi ve çip krizlerinden ötürü yaşanan üretim kayıplarını karşılamak amacıyla 2022 yılının genel olarak çok yoğun geçeceği görüşündeyiz. Stäubli Robotik ile birlikte Togg, Ford ve Renault projelerinin yan sanayi firmalara yansıması ile yeni projelere imza atacağız. Ayrıca Ar-Ge çalışmalarını tamamladığımız robotik yüzde 100 ölçüm makinasının otomotiv başta olmak üzere metal, beyaz eşya ve diğer sektörlerde de projelendirmeyi istiyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz varsa rica ederiz.

2022 yılı içerisinde üretim adetlerinin artışıyla özellikle ihracat projelerinde oluşan talepleri anahtar teslim özel çözümlerimizle karşılamak istiyoruz. Proje çözümlerini simülasyon ve fizibilite çalışmalarımız ile müşteri özelinde daha verimli ve tercih edilebilir hale getirmeyi arzu ediyoruz.