Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) verilerine göre, ABD'nin otomotiv endüstrisinde 10 bin çalışan başına düşen robot sayısını ifade eden robot yoğunluğu, bin 287 ünite ile yeni bir rekora ulaştı.

ABD dünya çapında 7. sırada yer alırken, yoğunluk Almanya’da bin 311 ünite ve Japonya da bin 248 ünite ile birbirine yakın sıralanıyor. Çin, 938 ünite ile 12. sırada konumlanıyor.

“OTOMASYON, COVİD-19 SONRASI İLERLEMENİN ANAHTARI”

IFR Başkanı Milton Guerry, “Otomasyon, yalnızca Covid-19 pandemisi sonrası iyileşmenin değil, aynı zamanda pandemi sonrası büyümenin ve ilerlemenin de anahtarıdır” dedi.

General Motors, Ford, Fiat-Chrysler ve Tesla gibi şirketlerin 2008 yılındaki küresel ekonomik krizinden sonra yükselişte olduğunu, robotik ve otomasyona yoğun bir şekilde yatırım yaptıklarına dikkat çeken Guerry, “Sonuç olarak, otomotiv endüstrisinde binlerce yeni iş yaratıldı. Uzun yıllar ve teknolojik gelişmelerin ardından bu başarı öyküsünden ders alma ve eskisinden daha güçlü bir şekilde ortaya çıkma fırsatına sahibiz.” ifadelerini kullandı.

GENEL ENDÜSTRİ, İLK KEZ OTOMOTİV SANAYİNİ GEÇTİ

Genel endüstrideki robot yoğunluğu, 10 bin çalışan başına yalnızca 139 ünite ile hala nispeten düşük durumda olduğu görülüyor.

Genel olarak dünya genelinde anket yapılan tüm ülkelerde, genel endüstride robot kurulumları için potansiyelin çok büyük olduğu bildirildi.

Örneğin ABD’de otomotiv dışı sektörlerden alınan yıllık robot siparişleri, ilk kez otomotiv sanayindeki robot siparişlerini geçti.

ABD’deki robot satışları, ünite bazında 2019’dan 2020’ye yüzde 7 oranında artış gösterdi. Yıldan yıla yaşam bilimlerinde siparişler yüzde 72, gıda ve tüketim mallarında yüzde 60, plastik ve kauçukta ise yüzde 62 arttı.

Kaynak: “US Robot Density in Car Industry Ranks 7th Worldwide”, International Federation of Robotics, 16.03.2021.