ABB Robotik, dünyada bir ilk olan robot ile boyanan sanat otomobilini üretmek için iş birliği yaptı. Dünyaca tanınan iki sanatçı, 8 yaşındaki Hintli dahi çocuk Advait Kolarkar ve Dubai merkezli dijital tasarım kolektifi Illusorr ile gerçekleştirilen iş birliğinde markanın ödüllü PixelPaint teknolojisi kullanıldı.

Teknoloji, insan müdahalesi olmadan Advait'in dönen, tek renkli tasarımını ve ayrıca Illusorr'un üç renkli geometrik desenlerini başarıyla yeniden yarattı.

BOYA ROBOTLARI ÇİZİMLERİ 30 DAKİKADAN KISA SÜREDE TAMAMLADI

Yazıcı kafasında yer alan bin püskürtme ucuyla donatılmış ABB'nin IRB 5500 boya robotları, oldukça kompleks olan çizimleri 30 dakikadan daha kısa bir sürede tamamladı.

PixelPaint teknolojisi, elle elde edilmesi mümkün olmayan kompleks ve kapsamlı detayları yakalayarak iyi bir hassasiyet ve hız sergiledi.

VOLVO’NUN ELEKTRİKLİ ARAÇLARINI FANUC ROBOTLARI ÜRETECEK VOLVO’NUN ELEKTRİKLİ ARAÇLARINI FANUC ROBOTLARI ÜRETECEK

"HASSAS SANAT ESERLERİNDE DE ÖNE ÇIKIYOR"

Konu hakkında görüşlerini paylaşan ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu İş Kolu Başkanı Sami Atiya, PixelPaint teknolojisinin evrimden öte devrim olduğunu vurgulayarak "Robotik otomasyonun ve RobotStudio® yazılımımızın sadece daha sürdürülebilir üretimin yolunu nasıl açabileceğinin değil, aynı zamanda insan ruhunun özgünlüğünü ve güzelliğini kutlayan hassas sanat eserlerini mükemmel bir şekilde çoğaltabileceğinin parlak bir örneğidir." dedi.

Tüketicilerin daha fazla kişiselleştirilmiş, özel ürünler talep ettiği bir dönemde PixelPaint'in oyunun kurallarını değiştirdiğini kaydeden Atiya, bu teknolojinin herhangi bir tasarımın hem sürdürülebilir hem de uygun maliyetli olarak çoğaltılmasına imkan verdiğini dile getirdi.

TASARIMIN TAM OLARAK KOPYALANMASINI SAĞLIYOR

Markanın fark yaratan teknolojisi, boya uygulama sürecini yeniden tasarlıyor ve otomotiv sanayinde, bilhassa dış yüzeylerin boyanmasında sürdürülebilir kişiselleştirmeye yönelik artan talebi karşılamada öne çıkıyor.

Çok renkli araba boyama, geleneksel olarak, maskeleme ve maskelemenin birden çok aşamasını içeren zahmetli ve maliyetli bir süreç olmasına rağmen, markanın teknolojisi, herhangi bir tasarımın detaylı, renkli ve tam anlamıyla kopyalanmasını mümkün hale getiriyor.

"BU TEKNOLOJİYLE BİREYSEL TASARIMI REALİZE EDEBİLMEK MÜMKÜN"

Dikkatli bir şekilde kontrol edilebilen boya, tek uygulamada hızla uygulanabiliyor. Boya sürecinin otomasyonundaki söz konusu atılımı, otomotiv pazarında özel ve kişiselleştirilmiş tasarımların kapısını aralıyor.

Aston Martin Vanquish'in ve daha yakın zamanda çığır açan Jaguar I-Pace'in tasarımından sorumlu, önemli otomotiv tasarımcısı Ian Callum konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Otomobil çok özel bir ürün. İnsanlar onlara duygusal olarak bağlanıyor ve kişiselleştirmenin önemi giderek güçleniyor. Aslında, otomobilin ısmarlanan şekilde tasarlanmasını isteyen müşterilerle çalışıyorum. Dolayısıyla bir otomobil için akla gelebilecek her tür bireysel tasarımı gerçek kılabilmek bu teknoloji ile gerçek olmuş oluyor.” 

VOLKSWAGEN SUV'U SANAT ESERİNE DÖNÜŞTÜRDÜ

PixelPaint teknolojisi ayrıca üretimin sürdürülebilirliğini artırarak maskeleme malzemelerine ve ekstra havalandırmaya olan ihtiyacı ortadan kaldırarak su ve enerji tasarrufu sağlarken emisyonları da düşürüyor. Firmanın RobotStudio yazılımı tarafından koordine edilen boya kafası, boyanın yüzde 100'ünün araca havada buğulanma olmadan uygulanmasını sağlamak için araç gövdesine çok yakın şekilde bu işlemi gerçekleştiriyor. Farklı boya renkleri hızlı bir şekilde uygulanıyor, ürün sadece bir kez boyahaneden geçiyor. Otomobil üreticileri için bu üretim süresini yarıya kısaltma ve maliyetleri yüzde 60'lara kadar azaltabilme anlamı taşıyor. 

ABB, 2021 yılının yaz mevisiminde Almanya'daki selde hasar gören ve ardından yenilenen Volkswagen SUV'yi sanat otomobilini yaratmak için kullandı. Söz konusu geri dönüşüm, markanın mümkün olan her yerde sürdürülebilirliğe olan bağlılığının bir göstergesi anlamına geliyor.

"OTOMOTİV SANAYİNİN DÖNÜŞÜMÜNÜ DESTEKLİYORUZ"

ABB, yakın tarihin en önemli dönüşüm dönemlerinden birini yaşarken, küresel otomotiv endüstrisini desteklemek için akıllı üretim ilkeleri ve teknolojisinin geliştirilmesinde ön saflarda yer alıyor. Geçiş, AMR'ler de dahil olmak üzere diğer teknolojilerle birlikte daha fazla robotun kullanılmasına yol açacaktır. Bu, ABB'nin otomotiv müşterilerinin, tesislerinde komponentlerin sevk edilmesini optimize etmelerini ve PixelPaint gibi entegre, ölçeklenebilir, modüler üretim hücrelerini birbirine bağlayarak, değişen talep seviyelerini karşılamak için gerekli esnekliği sağlamalarını sağlayacak. 

Otomotiv sanayi tarihinde kritik 10 yılın ortasında ve yeni bir dönemin başlangıcında bulunulduğunu belirten ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu İş Kolu Başkanı Atiya, sektördeki üreticilerin elektrikli araçlara geçişte yeni çalışma yollarını düşünmesi gerektiğini ve geçişte sektörü desteklemek adına çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Sami Atiya, "Esnek otomasyonla sürdürülebilir taşımacılığın hızla gerçekleşeceğinden eminim." şeklinde konuştu.

ABB'nin Advait Kolarkar ve Illusorr iş birliğiyle hayata geçirdiği sanat otomobilinin üretim sürecini videodan izleyebilirsiniz: