İki robotu ile her altı dakikada bir güneş kollektörü üreten ABB, İsveç’te bulunan güneş kolektörleri üreticisi Absolicon için güneş enerjisi teknolojilerini maliyetler açısından konvansiyonel teknolojilere karşı rekabetçi bir alternatif haline getiriyor.

OTOMASYON, ÜRETİMDE ARTIŞA YOL AÇTI 

Sürdürülebilir bir topluma dönüşümü sağlamak ve kaynakları korumak için, güneş kollektör panellerinin üretimi hassas, yüksek verimli ve uygun maliyetli olmalıdır.

Bunu başarmak için Absolicon ve ABB, firmanın İsveç'teki Härnösand fabrikasında konsantre güneş kollektörlerinin seri üretimi için önemli bir çözümü hayata geçirdi.

Otomasyon, üretimi ciddi oranda arttırdı. Manuel üretim yöntemleri ile günde sadece üç ünite üretim gerçekleştirilebilirken, şimdi iki ABB robotu ile her altı dakikada bir güneş kolektörü paneli üretimi yapılıyor.

"KÜRESEL REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRMAYA DESTEK OLDU"

Söz konusu iş birliğiyle elde edilen kazanımlar hakkında görüşlerini paylaşan Absolicon CEO'su Joakim Byström, otomatikleştirilmiş üretim süreci geliştirmenin hem maliyetleri düşürme hem üretimi düzenli olarak sürdürme hem de yüksek kaliteli üretime imkan vererek küresel rekabet güçlerini artırmaya zemin hazırladığını ifade etti.

Markanın endüstriyel robotlarının sunduğu üretkenliğin güneş enerjisinin geleneksel endüstriyel ısıtma ile fiyat bazında rekabet etme olanağını ilk kez sağlayabilecekleri anlamına geldiğini kaydeden  Byström, "Yeni otomatik üretim hattımız her altı dakikada bir kusursuz güneş kollektörü üretebiliyor, bu nedenle rakipler manuel olarak yoğun bir üretim sürecine güvenirken, şimdi bunu beş kişi, iki robot ve bileşenlerin bir kısmıyla yapabiliyoruz." dedi.

Byström, ABB'nin küresel hizmet organizasyonunun, yeni otomatikleştirilmiş üretim hatlarını küresel olarak kullanıma sunduklarında yeni müşteriler için çok değerli bir kaynak olacağını da sözlerine ekledi.

"REKABETÇİ BİR FİYATA PAZARA SUNMALARINDAN MEMNUNUZ"

Konuyla ilgili ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu Başkanı Sami Atiya ise, firmalarının robotik çözümlerinin Absolicon'un üretim hattının üretkenliğini, kalitesini ve maliyet verimliliğini artırarak yenilenebilir bir enerji ürününü rekabetçi bir fiyata pazara sunmalarını sağlamaktan ötürü duydukları memnuniyeti dile getirdi.

PROJENİN BİR SONRAKİ AŞAMASINA GEÇİLDİ

Projenin bir sonraki aşaması, dünya çapındaki üretim ortaklarına eksiksiz robotik üretim hatları tedarik etmeyi içeriyor ve iki firma, robotik üretim hattının dünya çapında geliştirilmesi, satışı ve pazarlanması konusunda iş birliğine vardırlar.

Anlaşma kapsamında ilk kurulum Çin'deki bir ortağa teslim edildi. Aynı zamanda farklı ülkelerdedeki işletmelerle robotik üretim hatlarının satın alınması için çerçeve anlaşmalar imzalandı ve tüm yeni kurulumlar için robotların tedariki yapıldı.

20 YILDIR GÜNEŞ TEKNOLOJİSİ GELİŞTİRİYOR

İsveç'in Härnösand şehrinde yerleşik halka açık bir limited şirket olan Absolicon Solar Collector, 20 yıldır sürdürülebilir güneş teknolojisi geliştiriyor. 

Firma, endüstriyel şirketler ve bölgesel ısıtma ağları için 160 dereceye kadar ısı ve buhar üreten, sınıfının en verimli parabolik  kollektörlerinin üretimini yapıyor.