ABB'nin otomotiv endüstrisi için geliştirdiği PixelPaint robotik çözümü aşırı püskürtmesiz teknolojisi, yenilikçi robot ve otomasyon teknolojisinin ticarileştirilmesinde üstün başarıları nedeniyle 2021 yılı “IERA Yenilik ve Girişimcilik Ödülü”nün sahibi oldu.

Pazara 2020 yılında sunulan çözüm, yüksek çözünürlüklü iki tonlu veya kişiye özel tasarımları tek geçişte bir araba gövdesine doğrudan uygulamak için mürekkep püskürtmeli kafa teknolojisinden yararlanıyor. 

Ayrıca üreticilerin kişiye özel boya işlerine yönelik artan talebi kolayca karşılamasını sağlıyor ve gerek olmayan çok fazla püskürtmelerin önüne geçiyor.

"MİLYONLARCA DOLAR TASARRUF EDİLMESİNİ SAĞLIYOR"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ABB Robotik Otomotiv OEM İş Kolu Yöneticisi Joerg Reger, çözümlerinin müşterileri tarafından kişiye özel tasarım için tüketici taleplerini karşılamasına destek veren yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojisiyle tanınmasından ötürü duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Söz konusu çözüm sayesinde boyanın yüzde 100'ü artık kişiye özel boyama işleri için kullanılan önceki yönteme göre yarı zamanda ve çok daha iyi bir yüzey kalitesiyle uygulanabildiğini kaydeden Reger, "Müşterilerimiz için bu, kendi müşteri ihtiyaçlarını karşılarken, azaltılmış boya tüketimi, artırılmış verimlilik ve azaltılmış VOC ve CO2 emisyonları yoluyla iyileştirilmiş çevresel performans yoluyla yılda milyonlarca dolar tasarruf etmenin üçlü bonusunu sağlıyor." ifadelerini kullandı.

"KİŞİSEL ÖZELLEŞTİRMEYİ AZALTILMIŞ BOYA İSRAFIYLA BİRLEŞTİRİYOR"

Konu hakkında konuşan Jüri Başkanı Rob Ambrose ise, "Jüri, ABB'nin PixelPaint teknolojisini 17. IERA Ödülü ile onurlandırmaktan memnuniyet duyuyor. Otomatik araç boyama uygulamaları için yenilikçi çözüm, çevre sağlığını korumak için daha fazla esneklik ve kişisel özelleştirmeyi azaltılmış boya israfıyla birleştiriyor." açıklamasında bulundu.

OPERATÖR TASARRUFUNA İMKAN VERİYOR

Geleneksel olarak, araç üzerine iki tonlu veya kişiye özel bir tasarım uygulamak, aracın bir kez ilk kat için ve ardından alanlar maskelendikten sonra ikinci renk için iki kez bir boyama hattından geçirilmesini gerektiriyordu. Tipik olarak, araç üstünün maskelenmesi için vardiya başına yaklaşık 10 ila 20 operatör gerekirken, ikinci renk uygulandıktan sonra üstyapının maskesini kaldırmak için ise ayrıca ilave iki operatör de gerekliydi.

Püskürtüldüğünde boyanın yalnızca yüzde 70 ila 80'inin kaporta yüzeyine uygulanmasıyla, atık seviyeleri önemli hale geldi, geri dönüşüm yoluyla maliyetleri arttı ve her seferinde ek boya satın alınmak zorunluluğu ortaya çıktı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÇÖZÜM SUNUYOR

Yüksek DPI mürekkep püskürtme kafası, boya robotu (IRB 5500), dozaj kontrol paketi ve iki tonlu ve dekoratif boyama uygulamaları için RobotStudio® programlama yazılımından oluşan çözüm, söz konusu sorunların altından kalkarak, kişiye özel boya işleri için daha hızlı, yüksek doğrulukta ve daha sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.

Çözüm; iyileştirilmiş verimlilik, esneklik ve çevresel performansı bir araya getirebilme yeteneği ile jürinin takdirini kazandı.