Farklı sektörlere olduğu gibi ABB Robotik Bölümü’nün, inşaat malzemeleri sektörüne de hitap eden özel çözümleri bulunuyor.

ABB, inşaat sektörünün hem alışılagelmiş hem de yeni ihtiyaçlarına yönelik çözümleriyle müşterilerine destek oluyor.

ABB Robotik Türkiye Satış Yöneticisi Mustafa Umut Akan ile inşaat malzemeleri sektöründe robotların kullanım alanlarını ve ABB Robotik Bölümü’nün sektöre sunduğu çözümleri konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz? 

Otomasyon ve Ar-Ge sektörleri ve otomotiv firmaları olmak üzere farklı alanlarda çalıştım. 2014 yılında ABB Elektrik Türkiye Robotik departmanı bünyesinde Teknik Satış Mühendisi olarak göreve başladım. Şu anda ABB Robotik Satış departmanında görev almaktayım.

ABB Robotik, inşaat malzemeleri sektörüne ne gibi çözümler sunuyor?

Farklı sektörlere olduğu gibi ABB Robotik Bölümü’nün, inşaat malzemeleri sektörüne de hitap eden özel çözümleri bulunmaktadır. Çözümleri belirleyebilmek için inşaat malzemelerini ve uygulamalarını ayrıştırmak gerekmektedir. Bunları; inşaat demir malzemeleri, inşaat yapı kimyasalları, inşaat dış panel kaplamaları ve inşaat içi malzemeler olarak ayırabiliriz. Uygulamalar ise; kaynak, malzeme taşıma, abkant bükme, sırlama/boyama ve malzeme işleme prosesleridir. İnşaat malzemesi denilince öncelikli olarak çelik kirişler düşünülmektedir. Farklı ABB entegratörleri tarafından sunulan özel sistemler sayesinde ABB Robotik çözümleri, kiriş parçalarını kameralı çözümler ile toplayarak montaj yapılacak parça ile bağlantı noktasına, kaynak işleminin yapılacağı robotun önüne getiriyor. Devamında ise bir veya daha fazla robot senkronize şekilde kaynak yaparak işlemi sürdürüyor. Burada ABB çözümleri sadece robot ve yazılım olarak değil, aynı zamanda 3. parti yazılım çözümlerine kolaylıkla uyum sağlayabilen altyapı çözümü olarak da değerlendirilebilir.

PARALLEL ARM ROBOTS’LAR ESNEKLİK SUNUYOR

Kirişlerden sonra özellikle yapı kimyasalları da önem taşımaktadır. Yapı kimyasalları üretiminde, sektörün getirmiş olduğu dinamiklik ile orantılı olarak hız ve dayanıklılık önceliklidir. Bu konuda ABB’nin sunmuş olduğu Parallel Arm Robots portföyü özellikle 25-50 kg ve daha ağır yüklerin paletlenmesi prosesinde ön plana çıkmaktadır. 4 eksenli olarak geliştirilmiş robotlar, paralel kol teknolojisi ile hızlı ve stabil hareket edebilecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca kontrolcüye eklenen eksenler vasıtası ile robot, tutucu veya çevre ekipmanlarında yönetimini kendi sağlamakta ve üretimde esneklik sunmaktadır. İnşaat malzemeleri içinde özellikle panel kaplamalara artan ihtiyaç, abkant bükümü ön plana çıkarmaktadır. Bu konuda ABB robotları yüksek çözünürlüklü senkronizasyon özellikleri ile abkant büküm tezgahlarına senkron olarak çalışabilmektedir. Senkronizasyonun önemi; parçanın bükümü sırasında robotun bükülen parçayı, bükümün her anında destekliyor olması ve esnemeden doğabilecek hataları elimine etmesindedir. Ayrıca yüksek tekrarlanabilirlik ve hassasiyet ile parçalar istenen hassasiyetlerde üretilmektedir.

HAREKET KABİLİYETİ KAZANDIRIYOR

Bunlara ek olarak, yaşam alanı malzemeleri arasında bulunan seramik malzeme sektörüne özel çözümler de sunmaktayız. Müşterilerimize sunduğumuz geniş robot portföyümüzde bulunan boya robotlarının yüksek mühendislik eseri bilek yapısı ile grift ve sert geçişli yüzeylerde dahi insan bileğinin sunabildiği hareket kabiliyetini sağlamaktayız. Özellikle sırlama ve parlatma (Glazing) uygulamalarında, bu bilek yapısı dolayısı ile boya robotları kullanılmaktadır. Ayrıca bu proseslerde ABB, robotlara ek olarak sunduğu SRP (Kolay Robot Programlama) çözümü sayesinde, noktasal hareketler öğretmek yerine direkt olarak zanaatkarların bilek hareketlerini ABB robotlarına kolayca aktarmanızı sağlamaktadır. ABB Robotları, inşaat malzemeleri sektöründe, yaşam alanı için tahta/ahşap ürünlerinin paketlemesinde de yüksek hassasiyetleri ve hızları nedeniyle tercih edilmektedir. Son olarak, inşaat konstrüksiyon malzemelerinde yapılan işleme prosesinin yanı sıra 6 eksenin vermiş olduğu kabiliyet ile dekoratif amaçlı ürünlerin imalatında da kullanılmaktadır. Sektörde en geniş ürün ve proses portföyüne sahip olan ABB, inşaat sektörünün hem alışılagelmiş hem de yeni ihtiyaçlarına yönelik çözümleriyle müşterilerine destek olmaktadır.