Ahşap sektörüne hizmet eden, sektörün önde gelen robot üreticilerinden biri olan ABB Robot ve Uygulamaları Satış Mühendisi, Taner Aydoğdu, firma olarak endüstrinin gelişmiş olduğu son noktada gelişmeleri ve talepleri karşılamak için hizmet verdiklerini ifade etti. Bu süreçteki hedeflerini şu şekilde paylaştı:

“ Esas olarak teknik uzmanlığımız, yeteneğimize ve yenilikçi yaklaşımımız ile ABB, her şart da en yüksek kaliteyi sunmakla mükelleftir. Artık ABB, IKEA ve VELUX gibi sektörün liderleri tam otomatik üretim hatları oluşturarak, artı bir yatırım getirisi elde etmeye yardımcı olmakta.

Mevcut robotlarımız ile otomasyon teknolojisini etkin kullanılır halde levha, büyük parçaların taşınması, mobilya üretiminde tahta ve panel için ideal dört veya altı eksenli robot ailemiz ile akla gelebilecek her isteği karşılayacak bir kapasiteye sahibiz.”

AHŞABIN TEKNOLOJİSİ

Aydoğdu: “Endüstri içerisinde kullanılan ahşap yaklaşımlarımız; otomasyon çözümlerimiz, üretkenliğin ve ürünlerin kullanılabilirliğinin artırılmasına büyük faydalar sağlamaktadır. Ahşap da diğer alanlarda olduğu gibi bütünüyle otomatikleştirilmiş, üretim hat kaynaklarından yararlanmaktadır. Bu anlamda robotların bu sektörde yüksek verimlilikleri, gelişmiş proses uygulamaları, verimlilik ve ürün kalitesi gibi pek çok gelişme ile birlikte dünya da tercih edenlerin avantaj sağladığı konuma gelmiştir. Güvenli ve zor ortamlardan da rahatlıkla çıkabilen robotlar üreticiyi de bu anlamda da avantajlı konuma getirebilmiştir. Enerji de sağlanan artı tasarruf da cabası.

ABB olarak; robot sistemlerini, makinelerin yüklenmesi, ürünlerin taşınması, boşaltılması boşaltılması, paletleme, montaj için idealdir diyebiliriz. Hassas noktada, robotlarımız üstün konumlandırma doğruluğu ile (0,05 - 0,08 mm) maksimum emniyet sağlar. Bu yönden bakıldığında bile bir kontrol ünitesiyle, dört âdete kadar robot kullanımı yerden tasarruf ve net, kolayca yönetilen bir çalışma alanı sağlayabilmektedir.Bunları da şu çerçeve de tanımlayabiliriz.

BAŞLICA UYGULAMALAR:

 Genel taşıma

 Makine yükleme ve boşaltma

 Paletleme ve paletten boşaltma

 Montaj

AHŞAP DA ROBOTİK BOYAMA VE KAPLAMA ÇÖZÜMLERİ 

Manuel püskürtme tercih ederek, ince bir boya tabakası elde etmek zor bir tercihtir. Bu anlamda mevcut parçalarınıza, ABB kaplama robotu çözümü, daha fazla verim almanıza olanak sağlar. Son aşamada zımparalanması ve parlatma yazılımla artık mümkün olmaktadır. Olanaklarımız ve teknolojimiz sayesinde robotlara kuvvet kontrol yetenekleri kodlanarak onların çevreyi hissetmesi imkânı sağlanabilmektedir. Bu özellikte mobilya ya da inşaat malzemeleri endüstrisinde kullanma ekonomikliğini geliştiren faktörlerdir.

Sistemsel olarak; vizyon sistemlerimiz aydınlatma, yansımalar vb. değişen çevresel koşullara karşı koyabilir. Programlaması ve entegrasyonu kolaydır. Teknolojimiz, parçaları 2D, 2.5D ve 3D alanlarında tam olarak bulabilen tek bir kameraya dayanan güçlü bir görüntüleme sistemi olarak kullanılmaktadır. Burada ki gereklilik ise ahşabın doğasında mevcut olan, budak, solucan deliği, reçine cepleri ve genellikle ürün kaybı yaratan diğer tutarsızlıklardır. Bu dönemeçleri  başarılı bir şekilde kontrol etmek ve de izleyebilmek için, birçok üretici de robot hücrelerini desteklemek için vizyon sistemlerine yönelmiş durumdadır.

ABB; IKEA, VELUX ve Svedplan gibi dünya liderlerinin hızlı bir yatırım getirisi sağlayan tam otomatik üretim hatlarına sahip olmalarına yardımcı oluyor. Aşağıdaki örnekler, ahşap endüstrilerinden iki önde gelen şirketin robotik teknolojinin avantajlarından nasıl yararlandığını göstermektedir.

DÜŞÜK MALİYETLİ VE VERİMLİ ÜRETİM İÇİN: SWEEWOOD INTERNATIONAL 

ABB, IKEA'nın tamamen bağlı olduğu Swedwood International'ın 35 fabrikası için, robotik çözümler , otomasyon ve  ürünleri tedarik etti.

Fabrika elektrifikasyon çözümlerinden dağıtılmış kontrol sistemlerine ve fabrika otomasyon platformlarına kadar, Swedwood, parçalar halinde satılan mobilyaları verimli bir şekilde düşük maliyetle üreten teknolojiyle donatılmış olup,Swedwood'un ABB ile yeni çerçeve anlaşması; boyama, paketleme ve paletleme uygulamaları için geniş bir yelpazedeki robotik ürünlerin yanı sıra IRC5 kontrol üniteleri, PickMaster yazılımı ve ileri vizyon sistem teknolojilerini de içine almaktadır.

YAŞAMSAL KALİTE HİZMETLERİ

ABB'nin küresel müşteri hizmetleri organizasyonu, verimliliği ve performansı artırmak için tasarlanmış eksiksiz bir hizmet portföyü sunmaktadır.

İşletmelerin kârlılıklarının genellikle zorlu üretim süreçleri üzerine kurulduğunu iyi biliyoruz. Şu anda robotları ve robot sistemleriniz için hizmet ve destek sağlamaya hazır, 100'den fazla yerde 45 ülkede 1500'ün üzerinde tam eğitimli servis mühendisleri ve süreç uzmanlarımız mevcut bulunmakta.

TANER AYDOĞDU KİMDİR ?

1988, doğumlu olup Makina ve Uluslararası Kaynak Mühendisi olan Taner Aydoğdu, Çalışma hayatına 2011 yılında Bursa AB Rotech firmasında Proje Mühendisi olarak başladı. ABB robotlarıyla tanışması , AB Rotech firmasında oldu. 4 yıl boyunca Alman F.EE GmbH firmasında Robot ve Simülasyon Bölümü’nde Robotik mühendisi olarak çalışan Aydoğdu; Türkiye’de Ford projelerinde, Almanya ve Çin’de BMW projelerinde görev aldı. Taner Aydoğdu, şu anda ABB Türkiye Robot Bölümü’nde Satış Mühendisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.