ABB, şirketin yazılım paketi tarafından etkinleştirilen tüm önemli uygulamalarda geniş bir portföye sahip lider bir küresel otonom mobil robot (AMR) üreticisi olan ASTI Mobile Robotics Group'u (ASTI) satın alacağını duyurdu. Bu, ABB'nin robotik ve otomasyon teklifini genişletecek ve onu yeni nesil esnek otomasyon için eksiksiz bir portföy sunan tek şirket haline getirecek.

ABB'nin dış büyüme stratejisinin önemli bir parçası olan satın alma işlemi, 19 Temmuz'da imzalandı ve 2021 yazının ortasında tamamlanması bekleniyor. Her iki taraf da satın alma fiyatıyla ilgili herhangi bir ayrıntı açıklamamayı kabul etti.

YÜZDE 30 BÜYÜME KAYDETTİ, 50 MİLYON DOLAR GELİR HEDEFLİYOR

İspanya’nın Burgos kentinde konumlanan ASTI, 1982 yılında kuruldu. İspanya, Fransa ve Almanya'da 300'den fazla çalışana sahip olan firmanın hisselerinin çoğunluğu, aynı zamanda CEO’su olan Veronica Pascual Boé'ye aittir. Diğer hissedarlar arasında Avrupa Büyüme Satın Alma Yatırımcısı Keensight Capital bulunmaktadır.

Bugün otomotiv, lojistik, yiyecek-içecek ve ilaç sektörlerinde Avrupa'nın en büyük kurulu AMR filolarından birini desteklerken, aynı zamanda 20 ülkede geniş bir müşteri tabanına sahiptir. Şirket 2015 yılından bu yana, yıllık bazda yüzde 30'a yakın bir büyüme kaydetti ve 2021'de yaklaşık 50 milyon dolar gelir hedefliyor.

“EKSİKSİZ OTOMASYON PORTFÖYÜ SUNAN TEK ŞİRKET OLACAĞIZ”

AMR'ler, üretim, lojistik, intralojistik ve sipariş tedarik etmeden perakende ve sağlık ortamlarına kadar benzeri görülmemiş bir esnekliği destekleyecektir. Bu, ABB'nin ve ASTI'nin ortak vizyonunun, müşterilerin bugünün lineer üretim hatlarını, akıllı AMR'lerin fabrikalarda, lojistik merkezlerde, laboratuvarlarda, mağazalarda veya hastanelerde akıllı bağlantılı iş istasyonları arasında malzemeleri, parçaları ve bitmiş ürünleri özerk bir şekilde yönlendirdiği tamamen esnek ağlarla değiştirmesine yardımcı olacak.

“AMR İŞİNE LİDERLİK ETMEKTEN DOLAYI MUTLUYUZ”

Konuyla ilgili ASTI CEO'su Veronica Pascual Boé ise, şunları söylüyor: “ABB'nin vizyonu bizim için mükemmel bir eşleşme, çünkü iş yerinde otomasyonu hızlandırarak hem müşterilerimizin esnekliğini hem de rekabet gücünü destekliyoruz. Bu, yolculuğumuzun bir sonraki heyecan verici aşaması ve birlikte inovasyon planlarımızı hızlandıracak, küresel müşteri hizmetlerimizi, ortak ağımızı, üretim ve uygulama kapasitemizi genişletecek. ABB'nin küresel ve özellikle Çin'deki pazar erişiminden yararlanacağız. Genişletilmiş robotik yönetim ekibine katılmaktan ve bu iddialı büyüme planını gerçekleştirmek için AMR işine liderlik etmekten mutluluk duyuyorum.”

KAPSAMLI BİR OTOMASYON PORTFÖYÜ OLUŞTURULACAK

ASTI'nin sektör lideri AMR portföyü, otonom çekici araçlar, maldan kişiye çözümler, ünite ve kutu taşıyıcıların yanı sıra araç navigasyonu ve kontrolü, filo ve sipariş yönetimi ile bulut tabanlı izlenebilirlik sistemlerine kadar kapsamlı bir yazılım teklifini içerir.

Bunlar ABB'nin robot portföyü, makina otomasyonu, modüler çözümler ve RobotStudio® ile ABB Robotik'in simülasyon ve programlama aracı dahil yazılım paketi ile entegre edilerek, tüm ABB müşterileri için benzersiz ve kapsamlı bir otomasyon portföyü oluşturulacak.

SATIŞLARI VE SERVİSİ 53 ÜLKEYE GENİŞLETMEYİ PLANLIYOR

ABB ve ASTI, otomotiv, yiyecek ve içecek ile ambalajlı tüketim malları dahil olmak üzere imalat sektörlerinde ve ayrıca lojistik, e-ticaret, perakende ve sağlık dahil olmak üzere yeni büyüme segmentlerinde derin bir etki alanı uzmanlığı sunmaktadır.

Küresel AMR satışlarının 2025 yılına kadar yaklaşık yüzde 20'lik* bir CAGR (Birleşik Yıllık Büyüme Hızı) ile yaklaşık 14 milyar dolara ulaşması beklendiğinden, ABB, AMR satışlarını ve servis desteğini dünya çapında 53 ülkeye genişletmeyi planlıyor.

YENİ ROBOTİK FABRİKASINDA AMR MERKEZİ KURACAK

ASTI'nin İspanya'nın Burgos kentindeki genel merkezi, ASTI tesislerinde devam eden Ar-Ge, mühendislik, ürün ve proje değer zinciri de dahil olmak üzere temel işlevleri ile Pascual Boé liderliğinde ABB'nin AMR iş merkezi olacak. ABB, Avrupa ve Amerika'da planlanan satış genişlemesini desteklemek için bu AMR iş merkezindeki üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracak.

Çin ve Asya'daki AMR'lerin büyüme potansiyelini kolaylaştırmak için ABB, 2022'de Şangay'da açılacak olan yeni robotik fabrikasında tam değer zinciri ve üretim dahil bir Asya AMR merkezi kuracak. Dünyanın en büyük robot pazarı olan Çin’de, 2025 yılına kadar yıllık 1,8 milyar dolarlık AMR satışını oluşturması bekleniyor.

ABB Robotik'in bu satın alması, şirketin yeni GoFa™ ve SWIFTI™ işbirlikçi robot ailelerinin lansmanı ve inşaat sektöründe otomasyonu ilerleteceğini duyurması dahil olmak üzere, yeni sektörler ve ilk kez sahip olacaklar için robotik otomasyonunu genişletme duyurularından kısa bir süre sonra gerçekleşti.


*ABB’nin kendi analizlerine göre