CEM KARATAY -  Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından açıklanan dünya endüstriyel robot pazarı verilerine göre, otomotiv endüstrisi, toplam endüstriyel robot kurulumlarının yüzde 30’u ile hala robot sektörünün en büyük ve en önemli müşterisi olmaya devam ediyor.

Covid-19 döneminde duraklayan ve yatırımlarını durduran, normalleşme süreciyle birlikte hareketlenmeye başlayan otomotiv sanayi, her ne kadar süreçte zorlansa da yine de liderliğini koruyor.
Toplam kurulumların yüzde 25’i ile otomotivin en yakın takipçisi konumundaki elektrik/elektronik sanayi şimdilik otomotivi geçecek gibi gözükmese de potansiyel taşıyor ve gelecekte ivmelenecek gözüküyor. 

Uzmanlar, pandeminin yaralarını sarmaya çalışan otomotiv endüstrisinin ekonomik toparlanma ile birlikte, otonom ve elektrikli araçlar da dahil olmak üzere yeni teknolojilerle robot yatırımını artıracağını ve sektörde daha yoğun bir robot kullanımının olacağını ifade ediyor.

Global Market Insights’ın son araştırmasına göre, otomotiv robotik pazarının, 4 milyar doları aşan mevcut piyasa değerinin 2024 yılına kadar 5,96 milyar doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

IFR’NİN 2022 TAHMİNİ: 4 MİLYON ENDÜSTRİYEL ROBOT

IFR’ye göre 2022'ye kadar, yaklaşık 4 milyon endüstriyel robotun dünya genelinde fabrikalarda işbaşına geçmesi bekleniyor.

Bu robotların pandemi sonrasında ekonomiyi hızlandırmak için üretimi otomatikleştirmede kilit bir rol oynayacağı/görev üstleneceği belirtiliyor. Aynı zamanda robotların vasıflı çalışanlar için de talep yarattığı ifade ediliyor.

IFR Başkanı Milton Guerry de hükümetlerin ve şirketlerin, robotlar ve akıllı otomasyon sistemleriyle çalışmak için gerekli olan doğru becerileri sağlamaya odaklanması gerektiğini söylüyor.

Guerry ayrıca, “Covid-19 sonrası iyileşme, robotların konuşlandırılmasını daha da hızlandıracak. Politikalar ve stratejiler, işgücünün daha otomatik bir ekonomiye geçiş yapmasına yardımcı olmada önemlidir.” diyor.

DAHA AZ MALİYETLİLER, DAHA ÇABUK UYUM GÖSTERİYORLAR 

Araştırmalar, robotların insan gücünden daha uygun maliyetli hale geldiğini (Çin’de işgücü maliyeti 2008’den beri yüzde 65 yükseldi), Almanya, Japonya ve G. Kore gibi gelişmiş ülkelerde işçilik maliyetleri ve mevcut çalışanların robotların yaptığı monoton, riskli, tehlikeli işleri yapmak istememesinin yanı sıra bu ülkelerde nüfusun giderek yaşlanması, gelişen teknoloji ile birlikte robotların maliyetlerinin de düştüğünü (2011’den bu yana yüzde 11 oranında ucuzladılar) gösteriyor.

Ayrıca her geçen gün daha hızlanan ve yetenekleri daha da artırılan endüstriyel robotların, teknolojileri geliştikçe yeni iş alanlarına çalışanlardan daha hızlı uyum gösterdiği dile getiriliyor.

2025’E KADAR 6,5 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Global Market Insights tarafından yapılan araştırma neticesinde dünyada robot kol sonu çözümlerde/uç efektörlerinde pazarın 2025 yılına kadar 6,5 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Pazar gelirinin 2018 yılında 2,5 milyar doları geçtiği ve 2019 ile 2025 yılları arasında yüzde 14 büyüyerek 2025 yılına kadar 6,5 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor. Otomasyon, siber-fiziksel sistemler, büyük veri ve IoT gibi teknolojik trendlerin dahil edilmesini içeren imalat endüstrisinde Endüstri 4.0 ile beraber gelişmiş nihai efektörlere olan talebin arttığı ifade ediliyor.

Endüstride fabrikalarda iş birlikçi/kolaboratif robotların yaygınlaşması, pick&place (alma ve yerleştirme) operasyonları için robot uygulamalarının artışı, sensörlerin maliyetinin düşmesi gibi faktörlerin, robot uç efektör pazarının büyümesini artırdığı kaydediliyor.

IFR’ye göre, 2023 yılında robotik kol sonu araçlarının küresel satış potansiyelinin 1,6 milyar avroya ulaşması bekleniyor. 

Kaynaklar:
•    Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) 
•    “Robot çalışanlar çağına doğru koşar adım...”, Şeref Oğuz, Öneri-Yorum, Dünya, 11.08.2020.
•    “Automotive robotics market forecast to reach $6 billion by 2024”, Sam Francis, Robotics&Automation, 20.04.2020.
•    “Robot end-effector market forecast to grow to $6.5 billion by 2025”, David Edwards, Robotics&Automation, 2019.