Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, "Robotların içinde yer alacak ve 5G entegrasyonuyla güvenli üretimi mümkün kılacak kartları da yakın zamanda Türkiye’ye getirmek için çalışıyoruz" dedi.

"EVLER, BİR NEVİ FABRİKAYA DÖNÜŞECEK"

Vergi Müfettişleri Derneği tarafından düzenlenen “Teknoloji-Endüstri-Dijital Dönüşüm 4.0” online etkinliğine katılan Bizel, IQ Vizyon CEO’su Murat Hekim’in moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte Sanayi 4.0 ve robot teknolojileri alanındaki güncel gelişmelere ışık tuttu. 

İnsan dönüşmeden dijitalleşmenin mümkün olamayacağının altını çizen Bizel, dijitalleşmenin öncüsü Japonya’da insan ve toplum merkezinde çalışmalar gerçekleştirildiğini ve insanların fabrikalarla birlikte dönüştüğü bir kültürün hakim olmaya başladığını, bu bağlamda Toplum 5.0 konseptinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Tüm dünyada bir yıldır çok büyük bir dönüşümün yaşandığını ve toplumların bu dönüşüme hızla uyum sağlamaya başladığını aktaran Bizel, "Bu dönüşüm, üretim alanında da büyük bir hızla devam edecek. Geleneksel olarak binlerce metrekarelik alanlara yayılan fabrikalar yerine tüketicinin anlık değişen ihtiyaçlarına yanıt verebilecek küçük, hücreselleştirilmiş ve lokasyondan bağımsız olarak her yerden erişilebilen fabrikalar dönemine gireceğiz. Evlerin bir nevi fabrikalara dönüşeceği ve 3D yazıcılarla örneğin anlık ihtiyaç duyulan bir ayakkabının üretilebileceği bir gelecek öngörmek mümkün." dedi.

"DİJİTALLEŞMENİN GEREKTİRDİĞİ ÖDEVLERDEN KORKMAMALI" 

Türkiye’nin dijitalleşme sürecinden de bahseden Bizel, şöyle konuştu:

"Coğrafyadaki en güçlü üretim merkezlerinden biri olarak Türkiye’nin çoğu bölgelerindeki üretim evresi Sanayi 3.0’ı çoktan geçti. Sanayicilerimiz bizi endüstrinin yeni evresine taşıyacak farkındalığa ve motivasyona sahip, ancak değişimin getireceği mali yük üzerinde en fazla düşünülen konuların başında geliyor. Oysa ki üretimin hızla dijitalleşmemesi, ileride çok daha fazla riske neden olabilecek ve dönüşüme adapte olamayan sanayicileri rekabet edemeyecek duruma getirebilecek. Alışkanlıklarını henüz değiştiremeyen üreticiler olduğu gibi dijitalleşmenin gerekliliklerini çoktan yerine getirmeye başlayan çok sayıda sanayici de bulunuyor. Gelecekte hayatta kalabilmek için dijitalleşmenin ve değişimin gerektirdiği ödevlerden korkmamak gerekiyor." 

Firma olarak 2003'ten beri üreticileri Sanayi 4.0'a hazırlamak için çalıştıklarını ve bu kapsamda Kani fabrikalarındaki gelişmeleri Türkiye’nin en önemli beyaz eşya fabrikalarının dijital dönüşüm mühendisleriyle yerinde incelediklerini kaydeden Bizel, uygulamaları Türk sanayisine adapte etmek üzerine çalıştıklarını ifade etti.

"YAKINDA TÜRKİYE'YE GETİRECEĞİZ"

Japonya'daki genel merkezlerinde 5G teknolojisi konusunda sıkı çalışmalar gerçekleştirildiğini aktaran Bizel, "Hem fabrika otomasyonu hem de şirketimizin diğer faaliyet alanı olan haberleşme konusundaki birçok yeni ürünü önümüzdeki dönemde pazarda göreceğiz. Robotların içinde yer alacak ve 5G entegrasyonuyla güvenli üretimi mümkün kılacak kartları da yakın zamanda Türkiye’ye getirmek için çalışıyoruz. Özelikle veri kaybı olmadan güvenli bir haberleşme sistemini sağlayacak olan 5G teknolojisinden dolayı çok heyecanlıyız." şeklinde konuştu.