Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) Başkanı Milton Guerry, 14 Haziran 2022 tarihinde yayımlanan mektubunda, IFR’nin 6-9 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenen ABD Detroit'teki Automate Show sırasında, IFR’nin 2021'de küresel robotik pazarına ilişkin ön verileri açıkladığını bildirdi.

Buna göre, robot kurulumları yalnızca kriz öncesi seviyeleri aşmakla kalmadı, aynı zamanda yeni bir rekora da imza attı. 2021 yılında 487 bin ünite robot kurulumu gerçekleştirilirken bu rakam, 2020 yılına kıyasla yüzde 27 ve bir önceki rekor yılı olan 2018 yılına göre yüzde 15 artış anlamına geliyor. 

BÜYÜK İSTİFA VE PERSONEL BULMA SORUNU OTOMASYONU ARTIRIYOR

Kuzey Amerika pazarında yüzde 18 oranında büyüme kaydedilirken, Kanada ve Meksika, otomotiv endüstrisi tarafından yönlendirilen güçlü bir toparlanma yaşıyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kurulumlar, genel endüstrilerde önemli ölçüde büyüyor. 

IFR Başkanı Guerry mektubunda, robotik sektörü açısından 2022 yılındaki görünümün parlak olduğunu; 2022 ilk çeyrek rakamlarının siparişlerde ve ciroda güçlü bir büyüme gösterdiğini belirtiyor. ABD’de yaşanan “Büyük İstifa” (Great Resignation) dalgası ve personel bulma sorununun otomasyonu artırdığına dikkat çeken Guerry, sektör açısından çok olumlu olan bir başka işaretin de müşterilerin çeşitlenmesinin devam ettiğini ve robotik teknolojisinin otomotivin ötesine taşındığını bildiriyor.

Guerry, “Bununla birlikte, küresel rüzgarlar herhangi bir tahmini zorlaştırıyor. Çin'in COVID politikası küresel tedarik zincirlerine müdahale ediyor ve Ukrayna'daki Rus işgali sadece Avrupa'da değil, Kuzey Amerika'da da ekonomilere yük oluyor.” ifadelerini kullanıyor.

Guerry ayrıca, Yuvarlak Masa Toplantılarında “Robotik ve otomasyon Kuzey Amerika pazarını nasıl dönüştürüyor ve pazar gelişiminin arkasındaki itici güçler neler?” ve “Robotlar yeşil, sürdürülebilir bir geleceği nasıl mümkün kılacak?” olmak üzere iki kritik soruyu yakından ele alacaklarının bilgisini verdi.

2021 için nihai veriler, 13 Ekim 2022 tarihinde her zaman olduğu gibi Dünya Robotik Raporu (World Robotics)’nda yayımlanacak ve kamuoyuyla paylaşılacak.

KUZEY AMERİKA'DA ÇİFT HANELİ BÜYÜME

Kuzey Amerika robotik pazarı, yıla başlamak için şimdiye kadarki en iyi çeyreğini yaşadı. ABD, Kanada ve Meksika'daki firmalar, 2022’nin ilk çeyreğinde 11 bin 595 ünite endüstriyel robot sipariş etti. Bu, 2021'in ilk çeyreğine göre yüzde 28 artış anlamına geliyor. Gelirler yüzde 43 artışla 664 milyon dolara ulaştı. Söz konusu sonuçlar, aynı zamanda dünya genelinde artışı ve olumlu bir eğilimi işaret ediyor. 

IFR Başkanı Guerry, “Uluslararası robotik pazarlarında güçlü bir toparlanma şu anda devam ediyor. 2021'de dünya çapında endüstriyel robot kurulumları, 2018 rekor yılını bile geçiyor. Kuzey Amerika’da hem birimler hem de gelir için ilk çeyrek sipariş hacimleri tüm zamanların en yüksek seviyelerindeydi. Sektörler arasında, Covid-19 sonrası kriz patlaması, geçen yılın aynı çeyreğine göre çift haneli büyüme yaratıyor.” diyor.

DÖNÜŞÜM TALEP OLUŞTURUYOR, OTOMOTİV SİPARİŞLERİ ARTTI

Kuzey Amerika'da, otomobil ve yedek parça üreticileri 2022'nin ilk çeyreğinde robot siparişlerinin yüzde 47'sini oluşturuyordu ve siparişleri bir önceki yıla göre yüzde 15 arttı. Birçok otomobil üreticisi, fabrikalarını yeni elektrikli otomobil modelleri için daha fazla donatmak veya pil üretim kapasitesini artırmak için yatırımlarını duyurdu.

Bu büyük projeler, önümüzdeki birkaç yıl içinde endüstriyel robotlara talep yaratmaya devam edecek. ABD, Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci otomobil ve hafif araç üretim hacmine sahiptir. Otomotiv sektöründe dünya çapındaki endüstriyel robot kurulumları 2021 yılında 109 bin 400 üniteye ulaştı (yıllık bazda +%37).

OTOMOTİV DIŞI SEKTÖRLER OTOMOTİVİ GEÇTİ

Bir trendi sürdüren otomotiv dışı müşteriler, otomotiv müşterilerinden daha fazla robot sipariş etti. Dünya genelinde elektrik ve elektronik endüstrisi, 2021 yılında kurulan 132 bin 200 ünitelik rekor ile en güçlü uygulayıcı konumunda bulunuyor.

Kuzey Amerika pazarında, 2022'nin ilk çeyreğinde otomotiv müşterilerinin siparişleri 5 bin 476 ünite olarak gerçekleşirken, otomotiv dışı müşteriler aynı dönemde 6 bin 122 ünite sipariş verdi.

NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ

KAYNAKLAR:

-    World Robotics 2021, International Federation of Robotics.
-    “Double Digit Growth for Robot Sales in North America”, IFR, 07.06.2022.
-    “President’s Report by Milton Guerry”, IFR, 14.06.2022.