Dünya genelinde endüstriyel robot satışlarında artış sürüyor.

Robotik Endüstriler Birliği (RIA) tarafından hazırlanan rapora göre, 2019 yılının ilk yarısında Kuzey Amerika’daki endüstriyel robot pazarında yüzde 7,2’lik bir büyüme yaşandı. Yılın ilk 6 ayında Kuzey Amerika firmaları, 869 milyon dolar değerinde toplamda 16 bin 488 ünite endüstriyel robot siparişi verdi.

RIA’ya göre endüstriyel robotların bugüne kadarki en büyük büyümesinin itici gücü olan otomotiv OEM üreticileri tarafından sipariş edilen birimlerde yüzde 83’lük bir artış gerçekleşti.

Elektronik yüzde 12, yaşam bilimleri yüzde 8 ve gıda ve tüketim malları yüzde 3 ile diğer artış gösteren diğer sektörler oldu.

Robot kullanımı büyümeye devam ediyor, bu da ABD şirketlerinin daha rekabetçi hale getirmeye ve yeni büyümeye yol açmaya yardımcı oluyor. 2010 yılından bu yana Amerikan şirketlerine 180 binden fazla robot gönderildi ve bu süre zarfında 1,2 milyondan fazla üretim yapan yeni iş kuruldu. 

İKİNCİ ÇEYREKTE GERİ DÖNDÜ

Sadece ikinci çeyrekte, Kuzey Amerika şirketleri 446 milyon dolar değerinde 8 bin 572 endüstriyel robot siparişi verdi.

Bu, sipariş verilen endüstriyel robot sayısında yüzde 19,2’lik bir büyümeyi ve 2018 yılındaki aynı zaman dilimine kıyasla yüzde 0,6 oranında bir artışı işaret ediyor.

RIA’nın raporu doğrultusunda 2019 Haziran ayında, Kuzey Amerika’da 2019 yılının ilk çeyreğine ilişkin endüstriyel robot siparişlerinin geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre hafif bir düşüş gösterdiği kaydedildi.

Ocak-Mart 2019 döneminde Kuzey Amerika şirketlerinin 423 milyon dolar değerinde toplam 7 bin 876 ünite robot sipariş etmiştir. Bu rakam, 2018 yılının ilk çeyreğine göre, yüzde 3,5 daha az ünite robot sipariş edildiğini ve yüzde 3,2 daha az değere sahip olduğu anlamına geliyor.

ROBOT KURULUMUNDA SON DURUM

RIA’nın raporuna göre, Kuzey Amerika’daki şirketler, 2018 yılında rekor hızda robot kurulumu gerçekleştirdiler. Toplam sevk edilen endüstriyel robotlara bakıldığında, 2017 yılına kıyasla yüzde 7 artış göstererek 2018 yılında 35 bin 880 üniteye yükseldiği görülüyor. 

Özellikle ABD’de endüstriyel robot sevkiyatları yüzde 15 artarak 28 bin 478 üniteye ulaşarak, rekor kırmıştır.

DÜNYA GENELİNDE GÜNCEL DURUM

Uluslararası Robotik Federasyonu’nun (IFR), 2018 yılı ön bilgilendirmesi kapsamında, 2018 yılında dünya genelindeki endüstriyel robot satışlarının 384 bin ünite ile yeni bir rekor kırdı. Önceki yıla göre yüzde 1 oranında bir artış olduğu ve endüstriyel robotların yıllık satış hacminin 2013 ve 2018 yılları arasında arka arkaya altıncı defa arttığı anlamına geliyor. 

Dünya çapındaki 2018 istatistikleri, 2018’de 2017 yılına oranla endüstriyel robot pazarının yüzde 1 artış göstermiştir. Endüstriyel robot satışları kıta bazında değerlendirildiğinde ise, Asya pazarında ufakta olsa bir küçülme yaşanmıştır. Ancak buna karşın, Asya pazarı, Amerika ve Avrupa pazarının her ikisinin toplamından iki katı daha büyük olduğu kaydedilmiştir.

SEKTÖREL SIRALAMADA SON DURUM 

Sektörel bazda endüstriyel robot satışları incelendiğinde, otomotiv sektörünün liderliğine devam ettiği görülüyor.

Veriler incelediğinde, yeni robot kurulumlarının yüzde 39’unun otomotiv sektöründe gerçekleştiği görülüyor. Söz konusu durum otomotiv sektörünü, robot teknolojisi için itici güç haline getiriyor.

Robot kullanan tesisler baz alındığında, 2018 yılında tesisler yüzde 2’lik bir artış ile 6 bin 700’e ulaştı. Yeni teknolojik gelişmelerle beraber, lityon iyon batarya ile çip ve sensör üreten fabrikalar da robot tedarikçilerinin potansiyel müşterileri arasında bulunuyor.

DİĞER SEKTÖRLERDE ARTIŞ SÜRÜYOR 

IFR’nin ön bilgilerine göre, otomotiv sektörünün ardından en büyük ikinci pazar konumunda elektrik/elektronik sektörü bulunuyor. Toplam arzın yüzde 18’ine sahip pazar payı bulunan sektörde, 2013 yılından 2018 yılına kadar robot kurulumları yıllık ortalama yüzde 15 oranında bir artış gösterdi.

Global akıllı telefonlarda yüzde 5 oranında azalma olurken, bu durum robotik endüstride elektronik sektörünün yüzde 8’lik bir düşüş meydana geldi.

Diğer yandan gıda ve içecek sektörü ile metal sektöründeki güçlü artış trendi devam ediyor. IFR’ye göre, gıda ve içecek, ilaç, plastik ve metal sektörleri de dahil olmak üzere diğer imalat türlerinde çift haneli büyüme yaşandı.

Kaynaklar: 
-    RIA (Robotic Industries Association)
-    The Robot Report
-    IFR (International Federation of Robotics)